Велика сряда е, трети ден от Страстната седмица, последна от

...
Велика сряда е, трети ден от Страстната седмица, последна от
Коментари Харесай

Велика сряда е! Юда уговорил юдейските първенци да предаде Христос за 30 сребърника

Велика сряда е, трети ден от Страстната седмица, последна от живота на Иисус Христос.

На този ден Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил да съобщи Христос за 30 сребърника.

На Велика сряда си припомняме и за една жена, разкаяла се развратница, която изляла скъпоценен елей върху Господа в дома на Симона прокажени. Случката е разказана в Матей 26:6-13 от Библията.

Жената, съумяла да влезе в дома, дето бил Христос, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, желала да засвидетелствува почитта си към Него. В бързината, да не ѝ се пречи на положителното желание, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото.

Скъпоценното миро коствало 30 сребърника (същата сума, за която Юда предава Христос), по тази причина някои възнегодували срещу нея: " за какво е това хабене? ", " мирото можеше да се продаде и парите да се раздадат на бедняци ".

А Христос им дал отговор, че след време същата цифра ще се помни като знак. " Сиромасите всеки път имате при себе си, а Мене не всеки път имате ", " тя извърши положително дело за Мене [като] превари да помаже тялото Ми за заравяне ". За това й старание ще се разгласи по целия свят.
Подобно на блудния наследник грешницата осъзнала греховете си и ''дошла в себе си''. Да се опомним и ние за нашето духовно положение и да се разкаем за греховете си, та с нашите покайни сълзи да " помажем " Господа като оная разкаяла се жена.

На Велика сряда Исус е изцелявал заболели, слепи и предизвестил учениците си да не ламтят за популярност.

В същия ден си припомняме и решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Юда Искариот отишъл при иудейските първенци и уговорил да Го съобщи за 30 сребърника. И ние се замисляме: дали и ние, които носим Христовото име, не предаваме Христа посредством нашите небогоугодни каузи? От тоя ден коленопреклоненията на молитвата не престават.

Обичаят повелява да се бере здравец най-вече от децата и на Разпети петък да се раздава за здраве. Не се работи никаква домакинска работа, тъй като се има вяра, че умеенето ще се отнеме.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР