Велика събота е ден, изпълнен със спокойствие и тишина. И

...
Велика събота е ден, изпълнен със спокойствие и тишина. И
Коментари Харесай

Велика събота е. Какво се прави на този ден?

 Велика събота

Велика събота е ден, изпълнен със успокоение и тишина.
И вятърът утихва в този ден, небето мълчи, земята мълчи…
В нощта на Велика събота Исус Христос бил свален от кръста и заровен, възпоменаваме телесното заравяне на Спасителя и престоя Му в гроба.

Вечерта на същия ден, когато Исус починал, един от Неговите възпитаници, Йосиф от Аромотея, скрито от първосвещениците, отишъл при Пилат Понтийски и изискал позволение да извади тялото на Спасителя. Пилат разрешил, тялото на Спасителя било от Кръста, помазано с тамян, увито в плащеницата и сложено в гробница в гробна пещера, като се търколил огромен камък пред входа.

Първосвещениците и фарисеите си спомнили думите на Исус за Неговото възкресение и доста се страхували, че учениците на Спасителя ще откраднат тялото Му и на хората ще се каже, че Исус е възкръснал, по тази причина помолили Пилат да сложи стража на Велика събота на гробницата, а самата гробница била запечатана.

Но с тези дейности те единствено затвърдили доказателствата за Възкресението Христово. Също на Велика събота си припомняме слизането на Иисус Христос в пъкъла, където Той потъпкал властта на дявола и възвестил победа над гибелта.

На Велика събота всички вярващи с боязън и неспокойствие чакат слизането на Благодатния огън в Йерусалим в храма „ Възкресение Христово “.

Какви са разпоредбите за хранене на Велика събота?

Велика събота е последният ден от най-дългия и непоколебим пост в православието – Великия пост. Но за разлика от Разпети петък, когато се предписва цялостно отменяне на храната и максимумът, който е позволен, е постен самун, в събота е позволена постна топла храна без масло. Така тялото се приготвя за дългата, въпреки и доста радостна Великденска нощна работа. Много е значимо в това време да не ядете ястия, които са планувани за великденската софра.

Може ли на този ден да се върви на посетители?

По-добре не. На този ден не се предлага да организирате празници и занимания. Този ден е и радостен, и печален по едно и също време. Трябва да се посвети на предпразничните каузи, само че главното е молитвата и християнските каузи. Хубаво е да се занимавате с щедрост и като цяло да вършиме повече положителни каузи, по-малко да се ядосвате и обиждате от околните си.

Последният ден преди Великден е особено време, което вярващите прекарват в молитвени апели към Висшите сили. Важно е да прекарате този ден в примирение, да отхвърлите подозренията и скърбите, да отделите време за духовно израстване и сливане със фамилията.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР