Величествената секвоя, която се издига в парка „Майка България” във

...
Величествената секвоя, която се издига в парка „Майка България” във
Коментари Харесай

Боляри спасяват секвоя на цар Борис III

Величествената секвоя, която се издига в парка „ Майка България” във Велико Търново, ще бъде избавена от доброволци. Секвоята е засадена през 1935 година и има сведения, че е била дарена от цар Борис III, с цел да се облагороди и озелени регионът към паметника „ Майка България “.

Вековното дърво е нападнато от гъбично заболяване, което предизвикало съхнене на клоните и без особено отнасяне съдбовният край за иглолистното би бил въпрос на време, твърдят еколози.

За спасяването на дървото с обиколка 4,5 м и височина към 40 метра сили обединили агрономът Роман Рачков, арбористът Живко Горбанов, началникът на отдел „ Околна среда “ в Община Велико Търново Зорница Кънчева-Миладинова и други.

В края на предходната седмица доброволците подхванали самодейността за избавяне на секвоята. Взета е проба за разбор, посредством който се открила повода за влошеното положение на дървото.

Последвало подпомагане от кметството за предприемане на резитба на засегнатите клони. Окастрянето е напълно на благосклонност от арбориста Живко Горбанов, а за подхранването и стабилизирането на растението е приложена специфична тор, дарена за идеята.

Последващото профилактично отнасяне ще се организира от Оперативна програма „ Зелени системи “ с препарат, обезпечен от Политическа партия „ Зелено придвижване “. Така ще се подсигурява, че дървото няма да бъде още веднъж застрашено от болести.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР