Вежди Рашидов открива своя изложба в Пловдивската градска галерия. Този

...
Вежди Рашидов открива своя изложба в Пловдивската градска галерия. Този
Коментари Харесай

Вежди Рашидов открива изложба в Пловдив

Вежди Рашидов открива своя галерия в Пловдивската градска изложба. Този път скулпторът показва освен свои произведения, само че и огромна част от сбирката си - западноевропейска живопис от 17, 18 и 19 век.

Пловдив

Двете елементи на изложбата са обединени в заглавието „ Страсти ".
Вежди Рашидов, ваятел и колекционер: Страст е да не спиш до три чеса да си правиш статуя. Страст е през целия ден да реставрираш, да живееш с мисълта,че спасяваш нещо.
На първия етаж на галерията е показана персоналната сбирка на Рашидов както с фамозни, по този начин и с безименни създатели от Холандия, Белгия, Франция, Италия и Германия. Гравюра от Рембранд, подарък от Светлин Русев, е сложена на централно място. Не по-малко забавни са находки на локално известни, само че впечатляващи живописци.
Вежди Рашидов: Първо, че ми харесва живописта, а не името. И несъмнено, възприятието, че даваш някъде от някой век на някой сътрудник втори живот.
На втория етаж на Градската художествена изложба в Пловдив са подредени произведения на Вежди Рашидов от последните десетина години в няколко жанра.
Вежди Рашидов: В едната зала ще бъдат статуи с рисунки черно бели. В другата зала - единствено акварелите, които върших в последните 2-3 години. И в третата зала - единствено портрети в скулптурата и малко фотоси на портрети, които ги няма тук. На огромния фотограф Иво Хаджимишев.
В част от творбите се усеща и почитта към предишното на Пловдив и хората на духа от предходните няколко десетилетия. Изложбата може да бъде прегледана до 15 октомври.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР