ВЕИ производителите ще започнат да продават енергията си чрез борсата

...
ВЕИ производителите ще започнат да продават енергията си чрез борсата
Коментари Харесай

Енергийната борса започва сделки с ток в рамките на деня от 11 април

ВЕИ производителите ще стартират да продават силата си посредством борсата с идни промени в законодателството.

Още по тематиката
Четири казуса пред промяната на свободния пазар на тока

Като цяло новите оферти са положителни, само че има потребност от още работа
29 мар 2018
Европейска комисия позволи договорката за Енергийната борса
1 фев 2018
Цената на балансиращата сила се обвързва с борсовата

Пределната стойност ще бъде 2.5 пъти по-висока от цената за базов товар в сегмента " Ден напред "
3 яну 2018
Енергийната борса трансформира разпоредбите си за дълготрайните контракти

Гаранциите на търговците ще са по-ниски при по-дългосрочните покупко-продажби, само че държавните централи ще могат да лимитират мощно купувачите
2 яну 2018 С известно забавяне на 11 април Българска самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) ще започва търговията с електрическа сила на напълно новата пазарна платформа - " В рамките на деня ". Сега покупко-продажби с електричество посредством енергийната борса могат да се подписват единствено на сегментите " Ден напред " и " Дългосрочни контракти ".

Нововъведението ще усили предлаганите количества и ще ускори конкуренцията. Следващата стъпка е интеграция на борсовите пазари за търговия в границите на деня на районен и европейски принцип.

Заради възходящото значение на борсата с обсъжданите сега промени в Закона за енергетиката се планува да се дадат спомагателни пълномощия на КЕВР за надзор върху електроенергийния бранш, тъй че да може да следи за осъществяването на спекулации и дали търговци на ток не злоупотребяват с цените.

Денонощни покупко-продажби

Търговията " В рамките на деня ", или интрадей, ще се реализира посредством уеб платформа NordPool AS, която е и стратегически сътрудник на БНЕБ за пазара " Ден напред ". Системата ще поддържа 24-часова търговия, като поръчки ще могат да се вършат до 60 минути преди началото на доставка. Минималното количество електрическа енергия, което ще може да се търгува, е 100 киловатчаса, а стъпката за наддаване ще е 10 евроцента. Очакваната междинна ликвидност на пазара " В рамките на деня " е към 30 - 50 мВт на час.

" Ще има единна система за сетълмент и обезпечения с пазарен сегмент " Ден напред ", както и обща платформа за докладване по европейския правилник за интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с сила (Regulation of energy market integrity and transparency - REMIT). Това доста ще улесни пазарните участници в процедурата по регистрация ", изясни при представянето на платформата Тодор Маринов, който е началник на отдел " Пазарни интервенции " на енергийната борса.

Важното тук е, че БНЕБ ще бъде страна по всички интрадей покупко-продажби, което ще понижи разноските на търговците и производителите за балансиране. Това също по този начин изключва нуждата от клирингова къща или предварителни съглашения сред участниците, както е да вземем за пример на пазара на дълготрайни контракти.

Кой ще взе участие

Регистрацията на пазарните участници - търговци и производители, стартира на 20 февруари. За присъединяване в борсовия сегмент " В рамките на деня " се заплаща такса от 12 хиляди лв., като има и разнообразни други такси за оборот. Минималното изискуемо поръчителство е 50 хиляди лв..

Според изпълнителния шеф на БНЕБ Константин Константинов типичните участници на интрадей пазара са производителите на ток от възобновими енергийни източници. Очаква се дейното им включване да се случи, когато бъдат признати измененията в Закона за енергетиката, които ще задължат всички ВЕИ да продават тока си посредством борсата, като получат контракти за награда до съответната преференциална цена, която в този момент имат.

Заради високите такси и минимални количества за търгуване обаче този пазар няма по какъв начин да бъде атрактивен за по-малките ВЕИ - да вземем за пример слънчеви паркове с конфигурирана мощ до 200 киловата. Те биха могли да вземат участие там единствено в случай че се обединят посредством общ координатор.

Международната търговия към този момент ще изчака

Плановете на БНЕБ не включват реализиране на трансгранична търговия в границите на деня през тази година. За начало пазарът ще действа извънредно изолирано, само че платформата е изцяло съвместима с XBID обединяването на интрадей пазарите в Европа, което ще започва на 13 юни 2018 година Така че в бъдеще новият пазарен сегмент ще може да се причисли към европейските. Очакванията са това да се случи до 2020 година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР