ВЕИ инсталация, която е 2 пъти по-мощна от АЕЦ Козлодуй

...
ВЕИ инсталация, която е 2 пъти по-мощна от АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

За $8,4 млрд.: Саудитска Арабия строи водороден мегапроект

ВЕИ апаратура, която е 2 пъти по-мощна от АЕЦ " Козлодуй " и задвижва производството на 600 тона водород на ден - това съставлява саудитският мегапроект в " зелената " енергетика NEOM Green Hydrogen Company NGHC), който получи 6,1 милиарда $ финансиране от 23 локални, районни и интернационалните банки и капиталови компании, оповестяват международните организации.

Детайли : Започнат през 2020 година, планът е общо начинание на саудитската капиталова компания NEOM, енергийното сдружение ACWA Power и производителя на индустриални газове Air Products. Ще се намира на територията на футуристичния неестествен остров Oxagon наоколо до Суецкия канал в Червено море.
 Индия заделя милиарди долари за производството на
Индия заделя милиарди долари за производството на " зелен " водород

Целта е то да стане по-ефективно

Когато бъде приключена през 2026 година, NGHC ще е най-голямата централа за " зелен " водород в света.

За задачата ще бъдат интегрирани слънчеви, вятърни и водни мощности с общо 4 гигавата - колкото четири реактора като работещите в АЕЦ " Козлодуй ". Тази сила ще се употребява за производството на амоняк, който е по-лесен за предпазване и може да се употребява непосредствено като гориво или да се разбие на водород и азот.
 Над 20 страни ще усилят производството на водород с ниски излъчвания до 2030 година
Над 20 страни ще усилят производството на водород с ниски излъчвания до 2030 година

Сред тях са Германия, Съединени американски щати и Япония

С обезпечаването на банковото финансиране съответства и подписването на контракт с Air Products за инженеринг, поръчка и строителство на оборудването, както и за 30-годишен ексклузивитет при изкупуването на " зеления " амоняк.

Контекст : Производството на водород или амоняк посредством ВЕИ е метод за опазване на силата за моментите, когато тя не е налична, само че е нужна - през нощта, при облачно време, безветрие и така нататък
 Очерта се съдействие на България и Германия за произвеждане на
Очерта се съдействие на България и Германия за произвеждане на " зелен " водород

Обсъдена е реализацията на план за 15 милиарда евро в комплекса " Марица Изток "

Освен това този вид " зелени " газове са по-подходящи за приложение в промишлености, в които общоприетите възобновими решения не са удобен вид - да вземем за пример металургията или корабоплаването.

Към момента се създават към 90 млн. метрични тона водород годишно, само че по-голямата част от тях е резултат от развой с присъединяване на изкопаеми горива.

От друга страна : Саудитският план е несъмнено упорит, само че действителното нахлуване на " зеления " водород ще изисква съществени вложения като инфраструктура, уреди за електролиза и доставка, отбелязва ESG Today.

Със сигурност Саудитска Арабия ще задели съществени средства в тази посока - в случай че петролната монархия желае да резервира позициите си в международната енергетика след края на епохата на изкопаемите горива.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР