Веднага си е проличало въздействието на кривата на заболеваемостта въвеждането

...
Веднага си е проличало въздействието на кривата на заболеваемостта въвеждането
Коментари Харесай

Математици: Следваща COVID вълна след месец

Веднага си е проличало въздействието на кривата на заболеваемостта въвеждането на мярката със зелен документ. Наблюденията на математика от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев са, че мярката значително се съблюдава.

Опасността да влезем в ново нарастване на случаите обаче е доста огромна - в случай че поддържаме ниското равнище на имунизация и не се вкарат други рестриктивни ограничения, предизвести пред БиТиВи Кунчев. Ако държим по този начин, идната вълна може да пристигна края на декември или януари, предизвести той.

По думите на Кунчев сега епидемиологичната конюнктура е по-спокойна, тъй като ноември и декември са месеци на повишаване за всяко простудно заболяване. Според данните на Националния статистически институт, които са седмица по седмица, умряли от 1 до 7 ноември са 1991 души. Според формалната картина на умрелите от COVID-19 през същата седмица са умряли към 1100 души. Губят се 900 души, това е така наречен " свръхсмъртност ", регистрира математикът. Той уточни, че най-малко 50% от тези 900 души са умряли вследствие последствията от COVID-19.

И съгласно математика проф. Николай Витанов, който беше посетител в студиото на Нова телевизия, нещата сега вървят добре - има релативно дълготраен спад на новозаразените. Това ще продължи до края на месеца.

Въпросът е по-късно какво ще става, като Витанов чертае три сюжета.

Единият е да продължим по този начин, вторият е с плато - с над 2000 нови случая, при което здравната система ще продължи да се натоварва, и трети сюжет - е още веднъж кривата на заболеваемостта да тръгне нагоре, като главен фактор за това развиване биха били идните празници със завръщащите се вкъщи емигранти и възможното завръщане на по-големите възпитаници в клас, които така и така се намират в революционната си възраст.

Важно е и дали ще съблюдаваме досегашните ограничения, увери математикът и прикани да бъдем деликатни всички.

" Ако имаме ум в главата ще паднем под 1000 новорозаразени и под 50 умряли дневно и при настоящите ограничения, само че те би трябвало да се съблюдават ", сподели още Витанов.

Според него в България към този момент близо 50% от популацията се е срещало с COVID-19 или е имунизирано, само че не може да се приказва по никакъв метод за групов имунитет, тъй като към този момент огромна група от популацията, преболедували ковид, стартира да излиза от защитената група. Първо сме надалеч от 70%, с цел да приказваме за отбрана, а и Николай Витанов отговори, че в случай че извадим тези с подправен документ, то евентуално процентът защитени ще падне до 40%.

Той не счита, че у нас може да се вкара нито цялостен локдаун, нито наложителна имунизация. " Ние не сме Австрия ", съобщи Николай Витанов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР