Вечнозатъмненият кратер Спъдис, заснет от камерата на НАСА “Шадоукам, работеща

...
Вечнозатъмненият кратер Спъдис, заснет от камерата на НАСА “Шадоукам, работеща
Коментари Харесай

Защо се отправяме към Южния полюс на Луната?

Вечнозатъмненият кратер Спъдис, сниман от камерата на НАСА “Шадоукам ”, работеща на борда на южнокорейската задача “Данури ”. Credit: NASA/KARI/Arizona State University

В началото на тази година към Луната проработи камерата на НАСА “Шадоукам ” на борда на южнокорейската задача “Данури ”, която единствена към този момент може да снима вечнозатъмнените кратери на лунния Южен полюс. Днес Индия и Русия се надпреварват със своите задачи “Чандраян-3 ” и “Луна 25 ” по тази причина кой пръв ще кацне меко в този район. Но за какво Южният полюс на Луната е забавен и за какво толкоз галактически организации и частни компании са се насочили натам? Именно това е тематиката на днешната публикация.

Историята на ранната лунна конкуренция е добре известна. През 1959 година задачата на Съюз на съветските социалистически републики “Луна 2 ” прави първото твърдо кацане на повърхността на Луната, а през 1962 година същото е реализирано и от американската “Рейнджър 4 ”. Следва нагорещено състезание сред галактическите стратегии на Съединени американски щати и Съветския съюз, което през 1969 година кулминира с задачата на НАСА “Аполо 11 ” и първото пилотирано кацане на Луната от Нийл Армстронг и Бъз Олдрин. Но въпреки че през идващите месеци и години общо шест експедиции с екипаж изследват лунната повърхнина, всичките райони за втурване са няколко градуса на север и на юг от лунния екватор. Причината по тази причина е елементарна – тези райони са гладки, без рискови планини и кратери и не на последно място – Слънцето грее задоволително блестящо, с цел да може работата на астронавтите да протича безпрепятствено.

След последното американско кацане от “Аполо 17 ” в края на 1972 година и последната руска роботизирана задача през 1976 година “Луна 24 ” човечеството губи интерес към Луната. Тя нито е от значителен боен интерес, нито от теоретичен – или най-малко по този начин наподобява тогава. Американските и руските експерти се ориентират към нови задания в пилотираните си галактически стратегии, които включват градежа на орбитални станции и совалки. Междувременно роботизираните стратегии се насочват към други цели – Съединени американски щати съумяват в проучването на Марс, а Съюз на съветските социалистически републики – на Венера. Луната е зарязана в продължение на 14 години, като чак през 1990 година Япония изстрелва Хитен. С това стартира второто потомство задачи.

Американската задача “Лунар Проспектър ” – илюстрация. Image credit: NASA

На 24 януари 1994 година е изстреляна роботизираната задача “Клементин ” – това е първият американски полет до Луната след над 20-годишно спиране, а на 7 януари 1998 година е изстреляна и задачата на НАСА “Лунар Проспектър ”. Историята на “Лунар Проспектър ” е дълга, криволичеща и изпълнена с компликации – нейният началник Алан Байндър разгласява книгата “Lunar Prospector: Against All Odds ”, в която споделя триумфите, провалите, опитите му да се оправи с мръсната политика и бюрократичните спънки в някои от кръговете на НАСА. Факт е, че най-после битките си заслужават и задачата реализира извънреден триумф.

На 16-ти януари 1998 година “Лунар Проспектър ” влиза в ниска полярна орбита към Луната. Една от главните задания на задачата е да направи световна карта на разпределението на водорода в лунния грунд. Резултатите от изследването са забележителни – в региона на Южния лунен полюс има повече водород. Тъй като водородният атом най-често е в състава на молекулата на водата… белким това значи, че на Южния полюс на Луната има вода под формата на лед?!

Отговорът ще пристигна десетилетие по-късно. На 22 октомври 2008 година Индия изстрелва към Луната първата си задача “Чандраян-1 ”, само че въпреки че галактическият транспортен съд е издигнат от индийската аерокосмическа промишленост, той транспортира и принадлежности на Съединени американски щати – предоставеният от Университета Браун и Лабораторията за Реактивно придвижване на НАСА инструмент M3, който съставлява спектрометър за картографиране на минералния състав на Луната, и предоставеният от НАСА уред Mini-SAR – синтетичен апертурен радар. През 2009 година данните от M3 потвърждават изрично, че в полярните райони има водни молекули.

Снимки на Луната, снимани от “LCROSS ”, потвърждаващи разбиването на горната степен на ракетата в кратера Кабеус (долната дясна снимка демонстрира присвяткането вследствие на експлозията). Photo credit: NASA

На 18 юни 2009 година НАСА изстрелва към Луната задачата “Лунар Риконисънс Орбитър ”, работеща до ден сегашен, и задачата “LCROSS ” – тази е извънредно забавна, защото умишленото разрушава горната степен на ракетата-носител в региона на лунния полярен кратер Кабеус. Вследствие на детонацията е изхвърлена бликам от материал, която непосредствено бива изследвана от съпътстващия степента галактически уред. Резултатът е безапелационен – “LCROSS ” дава ново удостоверение, че на Южния полюс на Луната има воден лед!

Но най-важното след тази нова серия от изследоватески задачи е, че след десетилетия на неуважение Луната още веднъж става забавна!

Следващите пилотирани експедиции в границите на програмата “Артемис ”, които до няколко години ще кацнат на естествения ни сателит, ще целят втурване не къде да е другаде, а на Южния полюс на Луната. Натам през този месец се насочат и роботизираните задачи “Чандраян-3 ” на Индия и “Луна 25 ” на Русия.

Но Южният лунен полюс не е банално място за проучване. Там Слънцето постоянно се намира под или малко над хоризонта. Температурите по време на осветения интервал могат да доближат 54°C съгласно данните на НАСА. Но дори и когато Слънцето грее, то е толкоз ниско, че планините и близките скали хвърлят дълги сенки. Някои от дълбоките кратери като известния Шакълтън са постоянно затъмнени. Там температурите са от порядъка на -203°C. И тъй като те в никакъв случай не надвишават нулата, това е повода в тези кратери да има находища от воден лед. А това значи запаси за бъдещите лунни колонисти.

Руската задача “Луна 25 ” може да е първата, която ще кацне на Южния полюс на Луната. Image credit: Roscosmos

И още нещо – защото Луната се е формирала след конфликта на Земята с друго небесно тяло, изцяло е допустимо летливите субстанции, които са останали от нашата планета в ранните ѝ стадии от нейното развиване, да са се съхранили във вечнозатъмнените лунни кратери като в самобитна капсула на времето. Това значи, че проучването на Луната ще помогне да разберем еволюцията на живота.

Няма спор – предстоят забавни времена. Човечеството се завръща на Луната – само че този път няма да е както е било по времето на “Аполо ”, първите експедиции, за които са били подбирани най-лесните, само че научно най-безинтересни райони за кацане. Отправяме се към завладяващите лунни местности, които са сложни за постигане. Със сигурност ще има и провали. Но всичко това ще си коства.

Харесвате ли материалите на КОСМОС БГ?Авторът на уеб страницата има огромна потребност от спомагателна помощ, с цел да подреди новото си жилищно помещение за постоянни галактически подкасти и влогове – за повече информация по какъв начин да изпратите подаяние тук!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР