Вечерта на 4 май очевидци съобщиха, че ракета е ударила

...
Вечерта на 4 май очевидци съобщиха, че ракета е ударила
Коментари Харесай

Ударът по моста над Днепър като точка на бъдещото разделяне на Украйна

Вечерта на 4 май очевидци оповестиха, че ракета е блъснала Амурския мост на територията на украинския Днепър, град, през който тече едноименната река. Днепропетровск, както се наричаше градът преди по този начин наречената декомунизация, е един от най-важните финансови, логистични и индустриални центрове на Украйна. Досега вредите върху инфраструктурата на града бяха лимитирани до локалното летище и военни уреди, разпръснати из града в обилие.

Напоследък ударите против железопътната инфраструктура на Украйна станаха всекидневие, правилно от позиция на военната тактика. В изискванията на на практика неограничената ресурсна база на ВСУ (въоръжените сили на Украйна), която е целият блок на НАТО, блокирането на доставките на въоръжение, гориво и муниции на фронтовата линия става приоритет.

Атаките против стратегически мостове към този момент са осъществени - преди всичко това е мостът в Затока, Одеска област на Украйна. Но ударът на ракета в моста Амур дава опция да се създадат няколко изводи.

Първо, това надалеч не е последният удар по мостовете в Днепропетровск. Най-старият в града, Амурски или Стари мост, е бил главната железопътна линия през Днепър в Екатеринославска губерния от 19 век.

Модерният мост е задоволително огромен и здрав, с цел да бъде съборен с един удар. Съдбата на моста в Затока демонстрира, че би трябвало да се чакат най-малко още 3-4 удара, преди мостът да бъде надеждно опустошен.

Разрушаването на Амурския мост няма смисъл, в случай че не ударите втория железопътен мост. Железопътният мост Мерефа-Херсон минава от Днепър на юг и се смята за един от най-дългите сводести мостове в Европа.

Неговите градивни характерности също изискват многократни директни удари за обезпечено заличаване. Освен това в града има най-малко пет пътни моста.

Второ, същата работа би трябвало да се направи и с мостовете на Запорожие, ситуирани надолу по течението на Днепър - в противоположен случай единствено разрушаването на мостовете на север ще има стеснен резултат. Тук Днепър може да се премине по „ Преображенските мостове “ или по новия мост, приключен през 2019 година

По този метод най-вероятно можем да кажем, че е почнало цялостното разрушение на мостовете през Днепър, посредством които могат да дойдат подкрепления към украинската формация, която се е вкопала в региона на Северодонецк-Гуляйполе.

Трето, защото мостовете през Днепър в Киев към момента не са разрушени и няма признаци за сходни проекти, най-вероятно целта на този стадий от интервенция Z е основаването на воден рубеж на юг от Днепропетровск.

Най-логично би било да си представим, че по този метод командването на Z-частите желае да получи повече сигурност на левия фланг при евентуална атака на север от Мариупол.

Противно на общоприетото разбиране, украинското управление би трябвало да резервира много огромна формация в Киев, като се има поради „ висящия “ от север на Беларус, откъдето всеки миг V-подразделения могат да се появят още веднъж, доказвайки способността си да доближат до предградията на украинската столица за няколко дни.

Разбира се, може да има и други пояснения, които имат повече или по-малко на практика смисъл. Друг явен бонус от появяването на пълностоен воден рубеж ще бъде застраховката при положение, че събитията в Източна Украйна се окажат неприятни за интервенция Z.

Последният, само че не и по значимост извод от офанзивата на моста в Днепропетровск може да бъде възприемането на линията на Днепър като граница на „ нова Украйна “ – тактическа или за идващите десетилетия.

Възстановяването на всеки един от разрушените огромни железопътни мостове ще изисква доста време както за ВСУ, по този начин и за Z-частите, както и за всяка една от гражданските администрации, без значение от тяхната държавна и политическа принадлежност.

Противоположната страна ще се опита да унищожи такива мостове с всички сили, което значи, че построяването им се трансформира в задача във връзка с мирното време.

Съответно в близко бъдеще ще бъде блокиран пълноценният превоз на товари сред западните и източните елементи на Украйна - и като цяло всевъзможни, а освен военни или товари с двойна приложимост.

Ако се запазят пътните мостове, тогава ще се резервира някаква инфраструктурна връзка, само че за съществени стопански връзки ще бъде мъчно да се приказва - доста типове артикули, като въглища, въобще не могат да се доставят по пътищата.

Естествено поражда географска линия на делене на територията на модерна Украйна. Където ще има няколко западни и източни " берлина " едновременно, сред частите на които няма да има стена, а Днепър в долното му течение.

Много пъти е казано, че размерът на Z-групата явно е непълен, с цел да поеме контрола над цялата територия на Украйна в границите на месеци. Вариантът за заличаване на групировките на Военновъздушни сили в източната част на Украйна при прекъсване на доставките на оръжие, муниции и попълване на персоналния състав наподобява по-реалистичен.

В същото време би било прекомерно оптимистично да се има вяра, че това ще бъде краят на специфичната военна интервенция. Западна Украйна, която в този момент е мощно напомпана с оръжия, не е изчезнала - разрушаването на мостове и подстанции предотвратява прехвърлянето на огромни размери на изток, само че не предотвратява разпространяването на ПЗРК и ПТУР, дружно с други по-мощни системи и бронирани транспортни средства, в Галичина и другите, най-националистически конфигурираните райони на Украйна.

На първо място, това има значение при планирането на освобождението на Николаев и Одеса. Е, в случай че дилемите на интервенция Z включват освобождението на цяла Украйна, тогава това явно ще изисква повече запаси от участващия сега контингент.

Превод: СМ

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР