Вечерта на 16 ноември. Протестът срещу Българския футболен съюз ескалира.

...
Вечерта на 16 ноември. Протестът срещу Българския футболен съюз ескалира.
Коментари Харесай

Журналистът Николай Ганчев разказа за прекия сблъсък с полицаи на...

Вечерта на 16 ноември. Протестът против Българския футболен съюз ескалира. Спортният кореспондент на " Дарик " Николай Ганчев предава от мястото на събитието.

" Блъскат жители, изнасят се някои от тях с мир, само че навлизат, нахълтаха в бар 75 ", предава онлайн журналистът от самото начало в ефира на медията. Над 6000 фенове виждат по какъв начин той бива арестуван от органите на реда. И споделя – не ги е предизвикал по никакъв метод.

" Един от служителите на реда стартира да ме бута. Каза: " Върви бе, върви бе ". Аз се стопирах, пробвах да му обясня, че съм публицист, че отбелязвам събитието, демонстрирах му, че имам акредитация, бадж за самия мач, желаех да му извадя и прескарта. До такава опция не се стигна, не се заинтересува доста какъв съм и за какво съм там ", сподели журналистът.

Колегата на Николай – Стефан Стоянов, идва, с цел да изясни на служителите на реда обстановката. Но без резултат.

" Имаше много почтени, които нямаха безусловно нищо общо с този митинг, които бяха арестувани тук за 10-15 минути ", добави Николай Ганчев.

Полицаите стартират да освобождават след инспекция арестуваните един по един. Без да е разпитван, репортерът на " Дарик " също е освободен.

" Един служител на реда сподели на своя сътрудник: този е от медиите, пускайте го. Дори не се наложи да си покажа персоналната карта или прескарта. Просто ме пуснаха. Явно към този момент осъзнаха какво са създали ", сподели журналистът.

И други публицисти са се оплакали от отношението на служителите на реда в нощта на митинга против управлението на БФС.

" Към момента имаме данни за девет индивида. Повечето случаи са свързани с удряне с палки, с юмруци. Някои от тях са удостоверени от Съдебна медицина. Дори и в 1-2 от видеата се чува по какъв начин публицистите споделят: " Аз съм публицист " и все пак е документирано по какъв начин биват удряни, излъчено е онлайн, в релно време ", изясни Мария Черешева от Асоциацията на европейските публицисти в България.

Асоциацията на европейските публицисти в България желае без значение следствие на случаите на експанзия и поучава всички потърпевши да подадат тъжби.

" Това изрично са събития с високо публичен интерес, не може да се чака, че публицистите ще се скрият някъде в страни и няма да излъчват това, което ги интересува всички ", добави Черешева.

" Когато си публицист, когато си пратен на терен, твоята задача е да бъдеш очите на хората, да им показваш какво се случва, да не прикриваш ", приключи журналистът Николай Ганчев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР