Вечен календар“ с ужасяваща прогноза за 2024: Смърт на голям

...
Вечен календар“ с ужасяваща прогноза за 2024: Смърт на голям
Коментари Харесай

„Вечен календар“ с ужасяваща прогноза за 2024: Смърт на голям господар, гняв между хората


„ Вечен календар “ с ужасяваща прогноза за 2024: Смърт на огромен стопанин, яд сред хората. „ Велико клане с велико войнство,
огромно зло, тъга и болежка
сред царствата, народите и огромен яд сред хората и неплодородна година, злополуки и метежи на източните църкви и на църковниците, и на целия човешки жанр доста и разнообразни скърби (кахъри) “, са единствено част от предсказанията за 2024 година съгласно „ Вечен календар “ от 1860 година, съобщава „ Фокус “.
За книгата „ Вечен календар “,
за предсказанията в нея, направени  преди 164 години, които съставляват интерес и до през днешния ден, разказва д-р Сашка Бизеранова, етнограф в Регионалния исторически музей  (РИМ)-Видин.
С инв. № ВдМЕ 3239 в отдел
„ Етнография “ при Регионален исторически музей – Видин е заведен един изключително скъп експонат, пораждащ огромен интерес – „ Вечен календар “, публикуван в Букурещ през 1860 година, благодарение на видински учители,  търговци и занаятчии, когато още в българските земи няма книгопечатане. В него кръгът на Слънцето значи броя на циклите. Те са 28. Първото число на месеца подхожда
на датата 14 по новия жанр.
Броенето в България от 1916 година е по Григорианския календар, добавя Бизеранова. Вече две следващи години се разгласяват извадки от този безконечен календар и доста хора се обръщат към музея с питания и подсещат, че би било добре и в този момент да стане притежание за по-широк кръг читатели какво е предсказано преди 164 години за новата 2024 година, споделя Бизеранова.
Най-любопитната част от книгата
„ Вечен календар “ е тази с предсказанията по години. Те са направени на база подреждането на планетите по отношение на Слънцето и връзката им със зодиакалните знаци, прецизира Бизеранова. Всеки един цикъл от предсказания е от 28 години, след което има повтаряемост, добавя етнографът.
В книгата предсказанията са
до края на 20-и век по години, след което стартира новият повтаряем цикъл от 28 години, като се резервира структурата на гадаене и предсказване по ситуацията на планетите и на зодиакалните знаци. И по този начин съгласно непокътнатия Вечен календар „ властващата планета в тази година е Слънцето със зодията на везните, в жилището на Венера “.
За страдание прогнозите за идната
2024 година (смята се по остарелия календар – от 14 януари) не са доста положителни. Това се отнася за времето, плодородието и политическата конюнктура в международен мащаб, разчита прогнозата етнографът.
Тъй като културната полезност в
музея има друго предопределение и е обект на научно проучване, тук единствено ще задоволим любознанието на тези, които биха желали да знаят какво е записано в календара. За верността или неверността на прогнозите, музейните чиновници
не се наемаме да даваме оценки и мнения,
безапелационна е доктор Сашка Бизеранова. Тя добавя, че текстът на предсказанието за 2024 година е приспособен към актуалния правопис, като в скоби, с самостоятелен шрифт, са направени две дребни обяснения.

На процедура книгата „ Вечен календар “ с изключение на с предсказанията си, съставлява хронологично една енциклопедия, която е изключително скъпа с информацията, която носи за света и България.
Притежанието й е било въпрос на чест,
показвало е избран обществен статус и разцвет на притежателя й, добавя доктор Сашка Бизеранова и прецизира, че огромната й полезност се състои в това, че в нея етнографи и историци намират информация за хората и бита им във Видинския край.
На страниците на книгата се откриват
имената на спомоществователите, които са дали средства, с цел да се издаде книгата и да я имат. Те са главно от градове в Северна България, по малко от Южна.
Общо във Видинско са попаднали 74 книги,
само че имената на хората са доста по-малко. Причината е, че някои от тях са купили по две и три книги, като против името е маркирана и броя добити екземпляри – в множеството случаи за наследниците им.
Отличава се един спомоществовател –
търговец, който е закупил 5 книги от „ Вечен календар “. От имената, записани като спомоществователи, етнографите са получили цялостна картина на съществуващия през 1860 година видински еснафин.
В него са преобладавали куюмджиите – златари,
търговци, които са търгували главно с румънския град Брашов и са наричани брашовяни. Сред спомоществователите се откриват и имената  на учители –възрожденци, и единствената жена, поръчала книгата – учителката Татияна, добавя Бизеранова.
Предсказанието за 2024 година във Вечния календар е:
„ Властващата планета в тази година е Слънцето със зодията на везните, в жилището на Венера. Затова се демонстрира годината прекомерно неплодоносна на жито, масло, грозде, коприна – не ще да са изобилни, и
овощията ще се повредят напълно.
Началото на зимата ще е доста студено. Пролетта до юни ще е доста студено, след това меко, а най-сетне – доста топло и безводно: ще създаде и щета по говедата, а есента – с доста слани. Тая година насажденията на лозята ще са благополучни, и ще се явят доста скакалци. При това се предсказват доста войнства (дженкове), запустения, доста пожари, несъгласия, злополуки и метежи на източните църкви и на църковниците и на целия човешки жанр
доста и разнообразни скърби (кахъри).
Това потвърждава съединението на Сатурн с Юпитер, тоест съединението със Сатурн ознаменува омраза и завист сред князете, макар тях в техните места ще следват и велики промени, а бъдещето на Франция предстои на владението на Юпитер, по тази причина с изключение на всички други страни и провинции доста
зло, неприятен край ще да претърпи.
Положението на Марс в първия небесен знак, значи велико клане, при насочването на Луната в Сатурн, гибел на един огромен стопанин. И най-сетне устрашава (заплашва) с велико войнство, ще бъде огромно зло, тъга и болезн (болка, недоверие) сред царствата, народите
и огромен яд сред хората. “
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР