Вече за никого не е тайна, че опазването на пчелите

...
Вече за никого не е тайна, че опазването на пчелите
Коментари Харесай

Vivacom и „Сенсато“ - устойчиво пчеларство в симбиоза с технологиите

Вече за никого не е загадка, че опазването на пчелите е една от най-важните задания на човечеството в интерес на биоразнообразието за поддържане на баланс на Земята. Задачата по никакъв начин не е лесна за пчеларите, само че положителната вест е, че на помощ идват новите технологии. Днес устойчивото пчеларство е в симбиоза освен с природата, само че и с нововъведенията. Редица високотехнологични компании от целия свят поддържат пчелите със своите реформаторски решения.

Българската „ Сенсато Нетуърк “ е измежду тези напреднали компании и има извънредно прецизна новаторска система за наблюдаване на пчелите, която  следва да патентова. Компанията припознава водещия телеком Vivacom като сътрудник с високотехнологично решение за своите смарт кошери. С визия за бъдещето и решение в сегашното „ Сенсато “ „ трансформира играта “ за всички пчелари с първата термовизионна сензорна система в света за наблюдаване на пчели, основана на голям брой сензори вътре в кошера.
-->
„ Искаме да вдъхновим повече хора да станат пчелари - фенове и експерти, и да помогнем за развиване на стабилно пчеларство, което е в симбиоза с природата “, споделя Петър Петров, CEO на „ Сенсато Нетуърк “.

За да изпълнят тази цел работят по основаването на Hive Reader - пчеларски дневник с неповторимата функционалност вграден гласов помощник. Така пчеларите ще имат опция на разнообразни езици да попълнят пчеларския дневник автоматизирано, до момента в който ръцете им са заети с обзор на кошерите.

Софтуерният артикул е надграден с хардуер – сензорна система, която употребява СИМ картите на Vivacom. Системата се конфигурира в кошера и съставлява голям брой температурни сензори. Иноваторът в телекомуникациите в България обезпечава модул с дейта карта, който мери температурата и влажността в кошерите, които пчеларите наблюдават отдалечено. Сензорната система събира информация от кошерите и я предава в съвсем действително време към сървъра на компанията. „ Сенсато “ споделят, че постоянно пчелините се намират на отдалечени местоположения в природата с стеснен обсег и тъкмо тук виждат нуждата от партньорство с Vivacom - телекомът с най-голямата 5G мрежа в България.

Чрез надграждане на Hive Reader с информацията в действително време пчеларите могат да усилят успеваемостта си и да спестят до 60% от времето за обзор на кошерите и да разпределят пчелините си по-равномерно в природата – а това е извънредно значимо за опрашването.

Освен това софтуерният артикул ще оказва помощ на пчеларите да ръководят цялостната активност на кошерите и ще дава достъп до цялостна статистическа информация за пчелините, а логаритмите ще оферират съответен проект за деяние съгласно задачите на пчеларя. Крайният резултат за пчелите е, че ще имат опция да живеят необезпокоявани, а за пчеларите – да отглеждат повече пчелни фамилии и да се развиват в това направление. А за фенове и начинаещи пчелари, Hive-Reader ще дава обучителна информация и напомняния за основни моменти при развъждането на пчели и нужните дейности във всеки един миг.

Компанията „ Сенсато Нетуърк “ е учредена през 2021 година като стартъп в региона на IoT и софтуерни решения за пчеларството. Стартира със личен капитал, само че след това печели финансиране от Clim Accelerator, подкрепена от Европейския съюз.

Новите технологии играят основна роля за бъдещето на пчеларството и към този момент от ден на ден пчелари залагат на нововъведенията освен с цел да подобрят устойчивостта и продуктивността на пчелите, само че и да се приспособяват съответно и в точния момент към актуалните провокации.

Неслучайно Европейският съюз признава нуждата от поддръжка за тази промишленост посредством финансиране за цифровизация и навлизането на нови технологии посредством разнообразни стратегии и ограничения. „ Очаква се през идната година да има още благоприятни условия за пчеларите в България да финансират сходно съоръжение, посредством европейски стратегии “, предвиждат от „ Сенсато “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР