Вече в шеста африканска страна за последните три години е

...
Вече в шеста африканска страна за последните три години е
Коментари Харесай

Африканците отново унизиха Макрон и Франция

Вече в шеста африканска страна за последните три години е осъществен боен прелом – този път в Габон. „ Макрон още веднъж компрометира Франция “, написа по този мотив водачът на френската левица Жан-Люк Меланшон. Наистина, дейностите на Париж и западната политика като цяло доведоха до това Франция да се окаже в извънредно нежелана позиция в Габон.

Габон ненадейно стана сцена на следващ боен прелом в Африка. Това, което прави протичащото се изключително покъртително, е фактът, че неотдавна опитният политик Али Бонго бе избран отново за нов мандат. „ Само няколко минути разделят оповестяването на успеха на настоящия президент Али Бонго Ондимба тази сряда, 30 август и телевизионното послание на военните, които оповестиха, че са завзели властта “, написа “Льо Фигаро ”, който също се обажда Бонго „ нееднозначен правоприемник “.

Докато външно следва всички демократични процедури, той на процедура открива династично ръководство, поемайки властта от татко си Омар Бонго, който ръководи страната от 1967 до 2009 година След като си обезпечи мястото на държавен глава, Али Бонго ревностно подсигурява, че никой няма да го заобиколи. Само ден преди този момент шефът на централната изборна комисия на Габон Мишел Стефан Бонда разгласи, че Али Бонго е триумфално избран отново за трети мандат, получавайки 64,27% от гласовете и като цяло всичко е наред, демократично и изцяло законно.

Въпреки това западните специалисти имаха аргументи да се съмняват в успеха на Бонго. Международните наблюдаващи не бяха позволени до присъединяване в изборите и също така имаше учредения да се счита, че преброяването на гласовете не е било, да кажем, доста вярно. За да насърчат още повече демокрацията, габонските управляващи прекъснаха интернет по време на изборите - сякаш за битка с нежеланите клюки и апелите за принуждение - и някои задгранични телевизионни канали, а също по този начин постановиха полицейски час.

Габон се счита за една от най-богатите страни в Африка - друго нещо е, че явно малко на брой могат да се възползват от това благосъстояние, защото една трета от популацията е под прага на бедността. Основният източник на приходи е петролът, който съставлява 70,5% от износа и 38,5% от Брутният вътрешен продукт. От огромно значение са обширните габонски гори, които се смятат за " втория бял дроб на планетата " след горите на Амазонка.

И в този момент, откакто Бонго си обезпечи трети мандат и евентуално даже съумя да го отпразнува в кръга на околните си, внезапно такава изненада! Собствените военни, в това число президентската армия със зелените барети, безогледно смъкнаха президента на страната и оповестиха по малкия екран, че " фалшифицираните избори " са анулирани.

Любопитно е с какви думи се обърнаха към народа и интернационалната общественост. Правителството на Али Бонго беше наречено „ безконтролно и непредсказуемо “, упрекнато, че „ води страната към безпорядък “ и приключиха, както нормално, с думите, че „ ние взехме решение да защитим мира, като сложим завършек на настоящия режим “. Интересно е също, че в Габон още веднъж пуснаха интернет. Що се отнася до сваления президент Али Бонго, той беше арестуван в резиденцията си. Арестувани са синът му и няколко негови доближени, които към този момент са упрекнати в " държавна измяна ".

Френското издание на “Льо Монд ” се свърза с ръководителя на пучистите военачалник Нгуема и му зададе няколко въпроса.

- Смятате ли се за новия глава на габонската страна? “

- В момента не считам нищо. Ще обсъдим това с други генерали.

- Дълго ли се приготвяше превратът или бяхте подтикнати към деяние от оповестяването на резултатите от вота, който Бонго завоюва?

- Знаете, в Габон има доста недоволни хора и също така не трябва да забравяме за заболяването на президента (Али Бонго получи инсулт през 2018 г.). Всички приказват за това, само че никой не желае да поеме отговорност. Той нямаше право да се кандидатира за трети път, просто си избърса краката в конституцията. И армията реши да се намеси, да поеме отговорността.

-Каква орис чака Али Бонго?

- Това беше президентът. Изпратиха го в пенсия. Той има право на такава.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон се оплака от " епидемията " от военни преврати в някогашните френски колонии в Африка. Доскоро ставаше дума основно за Нигер, загубата на въздействие, в която французите възприемат мъчително, защото страната беше един от главните снабдители на уран за френските атомни електроцентрали.

На Нигер страните от блока ЕКОВАС, който пази ползите на Запада, постановиха строга политика на наказания - до и в това число спиране на електрозахранването, което би трябвало да удари така и така бедстващото население - и намерено заплашват да се намесят. Очевидно се възнамерява да се вгорчи животът на локалното население дотам, че то с наслада да одобри всевъзможни промени извън, единствено и единствено да не страда повече. Там обаче нямаха време да решат казуса с Нигер, защото епидемията от военни преврати се популяризира в Габон.

Лидерът на френската левица Жан-Люк Меланшон се изрече най-остро в обществените мрежи за протичащото се: „ Габон съумя да се отърве от своя марионетен президент благодарение на военните. Макрон още веднъж компрометира Франция, подкрепяйки този, който не би трябвало да бъде подкрепян. Африканците обърнаха страницата. "

Като цяло западните специалисти се оказаха в неловко състояние: от една страна, никой нямаше илюзии за ръководещия режим, а публицистите намерено подлагаха на критика Бонго и неговите способи в медиите. От друга страна, никой не е отменил правилото „ кучи наследник, само че наш кучи наследник “ в политиката, изключително откакто всички промени в Африка от позиция на Запада са извънредно към по-лошо.

Когато Западът стартира да хленчи за потъпканата народна власт в следващата страна, да тропа с крайници и да заплашва новото държавно управление, по-късно е извънредно сюрпризиран от обстоятелството, че новото държавно управление го праща доста, доста надалеч и търси сътрудници - в това число бизнес сътрудници - в страни, които не заплашват и които са подготвени да построяват разговор. И преди всичко, постоянно приказваме за страна, която Западът възприема като собствен върл зложелател – т.е. за Русия.

Така, когато избухнаха протести в Габон след изборите през 2016 година и основният противник на Бонго, Жан Пинг, разгласи, че резултатите от изборите са били манипулирани и се опита да се наложи като президент, Западът въздъхна, само че преглътна протичащото се. И в този момент, когато комфортният за мнозина Али Бонго е изхвърлен, вероятностите по никакъв начин не са светли. И да вземем за пример френската компания " Ерамет " към този момент беше принудена да спре активността си в Габон. Тя добива стратегическия метал манган и също по този начин поддържа основна железопътна линия в Габон.

Не е изненадващо, че Франция към този момент осъди военния прелом, а Али Бонго съумя да запише видео, в което приканва международната общественост за помощ. Също по този начин не е изненадващо, че в столицата на Габон, Либревил, хората излизат по улиците и викат „ долу Бонго “. Други непосредствено упорстват ръководителят на преврата военачалник Брис Олиги Нгуема да бъде провъзгласен за глава на страната: „ Олиги за президент! “

Французите към този момент пресметнаха, че за три години шест африкански страни - Мали, Гвинея, Судан, Буркина Фасо, Нигер и в този момент Габон - са били жертва на военни преврати, като в част от тях преврати са ставали няколко пъти.

Бившият френски президент Франсоа Оланд означи, че повода за всичко е „ липса на ясна реакция, в това число от Франция, като се стартира от момента, когато се случи първият прелом в Мали ”. “Има нещо като приемане на случилото се и затова военните получиха храброст “, сподели той.

Ако Оланд имаше поради под „ ясна реакция “ дейности като убийството на Кадафи в Либия, в което Франция взе интензивно присъединяване, тогава би трябвало да се каже, че отстраняването на Кадафи срина цялата конструкция за сигурност в Северна Африка и докара до такива последствия, че към момента не са решени от този момент. Освен това никой не понесе отговорност за елиминирането на държавния водач и може да се обзаложим, че в никакъв случай няма да потърси отговорност.

Но е ясно, че Франция я боли за нейното колониално минало и в действителност желае да сътвори усещане за мощ, с която би трябвало да се преценява. Особено когато някакви либийци някъде надалеч ще заплащат сметките. Или жителите на Нигер, или може би на Габон. Манганът, несъмнено, не е уран, само че и той е противен за губене.

Затова Франция ще изиска да върне Бонго на мястото му, макар всички искания против него. Учил е в Париж, определен е съвсем законно, собствен човек, с една дума. И, несъмнено, Франция, при положение на отвод, ще наложи наказания, къде без тях. И тогава, за следващ път, ще има да се чуди за какво всички в Африка не могат да я понасят и не желаят да имат повече работа с нея.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР