Вече уволненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон е свободен да

...
Вече уволненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон е свободен да
Коментари Харесай

Мадрид приветства явяване на Пучдемон на изборите в Каталуния

Вече уволненият министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон е свободен да се яви на идните избори в региона и от държавното управление в Мадрид даже ще приветстват сходно негово решение. Това разгласи представителя на кабинета Иниго Мендес де Виго.

„ Пучдемон и всички останали политически водачи могат да вземат участие на изборите, тъй като това е тяхно право. Ще бъде добре, тъй като по този начин каталунците ще могат да кажат мнението си за политиките на господин Пучдемон от последната година ", разгласи представителят на държавното управление, представен от " Лавангуардия ".

Както към този момент е известно след едностранно оповестената самостоятелност от каталунския парламент в Мадрид бе гласувано изземването на функционалностите на самостоятелните управляващи в региона, като държавното управление на Пучдемон бе уволнено, локалният парламент бе разхлабен, а полицията е към този момент с нов шеф.

След взетите ограничения Карлес Пучдемон произнесе тирада, в която на процедура не призна уволнението си и прикани каталунците за демократична опозиция против използването на към този момент известния член 155 от Конституцията, който дава изключителните пълномощия на кабинета на Мариано Рахой.

" Сигурен съм, че в случай че Пучдемон взе участие в тези избори, ще може да упражни тази демократична опозиция ", добави Мендес де Виго.

Самите избори, които бяха свикани в Каталуния, са планувани за 21 декември. Чрез тях от испанското държавно управление желаят да чуят гласа на жителите на региона, макар че този ход крие действителна заплаха партиите със сепаратистка устременост да получат още по-голяма поддръжка.

В отговор на въпрос дали Пучдемон би трябвало да бъде съден, Мендес де Виго съобщи единствено, че в Испания изпълнителната и правосъдната власт са отделени и никой не е над закона.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР