Вече цяла година страната е под мощен натиск. Санкции, излизане

...
Вече цяла година страната е под мощен натиск. Санкции, излизане
Коментари Харесай

Не дочакаха: Русия отрази безпрецедентен удар

Вече цяла година страната е под мощен напън. Санкции, излизане на западни компании, разрушение на веригите за доставки, заледяване на запаси - на Запад бяха сигурни, че Русия скоро ще рухне. Икономиката обаче се резервира, като се сви едвам с 2,5%. Как беше допустимо да се преодолее подобен сложен интервал с минимални загуби и какво да чакаме по-нататък?

Катастрофата не се случи

През пролетта на 2022 година прогнозите на водещите финансови институции бяха изумителни. Така “Голдман Сакс ” предвиждаше колапс на съветската стопанска система с 10%, Световната банка - с 11.

Икономистите от Европейската банка за възобновяване и развиване предизвестиха за най-дълбоката криза в страната от 30 години насам. “Капитал Економикс ” очакваше спад от 12%, а аналитичният център на Института за интернационалните финанси - 15%.

Банката на Русия също беше черноглед: минус 8-10%.

Всички съществени макроикономически параметри, несъмнено, трябваше да се влошат. Прогнозираха непостижима инфлация - 23%. Действително през април доближи 17,8%, само че в края на годината беше 12,4%. През 2023 година чакат връщане към целевите 4%.

Изобщо нямаше недостиг външна търговия. Напротив, профицитът се удвои. Положителното салдо за януари-ноември е 269,8 милиарда $, което е 1,9 пъти повече от година по-рано.

Икономиката на страната показва доста висок марж на сигурност. Брутният вътрешен продукт е намалял единствено с 2,1%, обобщава “Росстат ”. Оценката на Централната банка е 2,5%.

МВФ призна, че Русия е потърпевша по-малко от глобите от предстоящото и растежът ще стартира още през 2023 година

Реален бранш

Производството не е сринато. Въпреки че построените през годините логистични вериги рухнаха, износът бързо се преориентира.

Пикът на спада на показателя на индустриалната интензивност настъпи през второто тримесечие на фона на главната вълна от западни наказания. Но от средата на лятото динамичността е позитивна. През ноември индикаторът доближи най-високото си равнище от 2017 година Годишният резултат е - едвам минус 0,6%.

„ Ключовите фактори, които направиха допустимо да не се срине Брутният вътрешен продукт, са приносът на два огромни бранша, селското стопанство и строителството, които дружно прибавиха 1,2%, до момента в който останалите браншове взети дружно дадоха минус 5,5% “, показва Евгений Шатов, анализатор.

За развиването на действителния бранш приказва и мощният растеж на финансовите разноски - 6%, при предстоящ спад от 20%. Големи и дребни компании харчат средства за замяна на вносно съоръжение и програмен продукт и преструктуриране на логистиката за различни пазари.

Оттеглянето на западни компании освободи доста пазарни ниши и бизнесът незабавно се възползва от това. Бяха основани и нови частни предприятия - това беше улеснено от държавни заеми и дотации.

" Руските компании трябваше да преминат през това, което Централната банка назовава " структурна промяна " на стопанската система, обсадена от наказания. Следователно прогнозите за неминуем стопански колапс, които прозвучаха в края на февруари 2022 година, не се сбъднаха ", написа “Блумбърг ”.

Приходи от нефт и газ

По-специално, секторът на петрола и газа оказа помощ за привличането на капитал в бюджета на държавното управление и фирмите, предоставяйки на бизнеса мощен източник на вложения. Основните артикули от съветския експорт единствено поскъпваха, най-вече въглеводородите. Докато размерите на физическите продажби са намалели, приходите са се нараснали.

" Производственият потенциал и връзките бяха подкрепени от държавни поръчки. Планираха да отделят 29 трилиона рубли от бюджета, в последна сметка се оказаха 31,1. Това способства за адаптивността на стопанската система ", показва анализаторът Владимир Ковальов.

Министерството на финансите пресметна: хазната е получила 10,7 трилиона рубли от продажбата на въглеводороди. Като цяло бюджетът за януари-ноември е изпълнен с остатък от 557 милиарда Приходите са - 24,7 трилиона, 99% от одобрената в закона цифра за 2022-2024 година Министерството на финансите оцени разноските за 11 месеца на 24,2 трилиона.

Експертите предвиждат, че намаляването на предлагането на нефт на международния пазар ще увеличи котировките до 100-120 $ за барел и повече.

Рублата под надзор

Първоначалният потрес от пролетта на 2022 година беше изгладен от икономическия блок на държавното управление с бързи и прецизни дейности.

" Пълномащабна парична и финансова рецесия може да дезориентира стопанската система, да докара до колапс на банковата система, доста мощна инфлация и обезценка. Това не беше позволено ", отбелязва Ковальов.

Централната банка освен стабилизира, само че и укрепи рублата до рекордно високо равнище, маневрирайки с главния лихвен % и въвеждайки редица ограничавания на валутния пазар.

В резултат на това националната валута на практика не реагира по никакъв метод на поредното стягане на западните ограничавания, замразяването на запасите и възбраните в петролния и газовия бранш.

Колебанията бяха огромни - от 120 до 50 за $. Но в последна сметка рублата изненада целия свят и беше преди всичко измежду 36-те съществени валути в класацията на измененията в цената по отношение на щатския $.

Какво следва

Рано е да се приказва за решително възобновяване. Тази година ще бъде сложна, изключително второто и третото тримесечие. Остават рисковете от икономическо стесняване и отсроченият резултат от глобите. При сегашната негативна динамичност имаме ресурс от към година и половина.

„ Финансовият бранш най-вероятно ще има позитивен принос заради ниската база на 2022 година “, счита Евгений Шатов.

" Поради наказания, ембарго, компликации при пренасочването на въглеводородни потоци от западните пазари е евентуално понижаване на добива на енергийни запаси. Доста значим фактор е намаляването на вътрешното търсене ", прибавя Ковальов.

Въпреки това, акцентират анализаторите, запасите, бюджетните средства и различният импорт ще оказват помощ.

Министерството на икономическото развиване чака най-малък спад на Брутният вътрешен продукт през 2023 година - 0,8%. Но международните финансови институции в този момент са даже по-оптимистично настроени от съветското държавно управление. Според февруарските оценки на МВФ стопанската система на страната ще добави 0,3% тази година.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР