Вече трябва да презентираме индустриални зони, защото много от инвеститорите

...
Вече трябва да презентираме индустриални зони, защото много от инвеститорите
Коментари Харесай

Караниколов: Трябва да презентираме индустриални зони, защото много от инвеститорите искат готови халета

Вече би трябвало да презентираме индустриални зони, тъй като доста от вложителите желаят подготвени халета - да вкарат машини и да стартират да работят. Това е задачата ни, а Плевен има своя капацитет, съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов пред публицисти в Плевен.

Той напомни, че преди година Министерството на стопанската система е поискало от общините да изпратят оферти за терени, които могат да дават отговор на условията за основаване на нови индустриални зони. Плевен - общината и регионалната администрация, изпратиха такива оферти, посочи министърът.

Той разясни, че откакто са създали разбор с екипа на Томислав Дончев в продължение на година, към този момент са съвсем подготвени със Закон за индустриалните зони. Този закон ще дава опция на вложителите, които са в индустриални зони да получават повече преференции - и от страната и от общините, както и от оперативните стратегии, т.е. европейско финансиране, посочи Караниколов.

"В Плевен съм, тъй като желаех да видя съответно терените, които са препоръчани. Те са към 130 декара, има опция за уедряване - общински и държавни терени, т.е. индустриалната зона да бъде към 200 декара. Тази или другата сряда ще бъде взето решение от Министерски съвет за обезпечаване на пари от държавния бюджет на общината за създаване на веднъж, който ще свързва индустриалните зони ", разясни министърът.

По думите му, предлагането на страната е в Плевен, по модела на Стара Загора, да се направи обща индустриална зона сред общината и страната. Това да стане и в други общини.

"Плевен е една от предпочитаните ни общини. Тук чакаме скоро да имаме и път. Интермодален колектор за разтоварване на товари. Предложението, което вършим, е общината по най-бързия метод да сътвори общинско сдружение, в което да апортира терена, който през днешния ден аз разгледах, а страната през националната компания "Индустриални зони " ще влезе през увеличение на капитала с пари, като те ще бъдат осъществени за създаване на инфраструктура, защото сега теренът е поляна, само че вложителите не търсят това ", акцентира министърът.

Второто нещо, за което съм в Плевен - вършим разбор по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност " - европейските средства, които се дават за бизнеса. Констатирахме за Плевен, че по тази стратегия има огромен интерес - 207 утвърдени оферти за последния програмен интервал, от тях 129 към този момент са осъществени и са платени, 71 са в развой на работа, 7 са прекъснати заради искане на бенефициента - т.е. процентът на прекратените е извънредно дребен. От тази позиция мисля че е извънредно значимо - ще приказваме и с регионална администрация и общинската администрация, да дават помещение, където ние ще изнесем офис на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност " в Плевен. Целта е бизнесът да работи непосредствено с представители от тази стратегия и по-бързо и по-лесно да му се случват плановете.

Караниколов добави, че през последните две години има утвърдени капиталови планове за към 130 милиона за района на Плевен, като от тях са обезпечени 3 хиляди работни места. Вече е намерено едно от предприятията, сега се сертифицира още един план и има двама корейски вложители, които последният месец преглеждат един от терените в Плевен, където през днешния ден министърът е бил. Караниколов подсигурява, че до две-три седмици ще има изнесен офис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР