Вече станалият традиционен фермерски пазар на Женски пазар ще отвори

...
Вече станалият традиционен фермерски пазар на Женски пазар ще отвори
Коментари Харесай

Органичен отпадък ще се превърне във вкусно хапване само на Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар

Вече станалият обичаен фермерски пазар на Женски пазар ще отвори порти и тази събота от 10:00 часа, когато сред улиците „ Симеон " и „ Кирил и Методий " български производители и фермери ще изложат още веднъж своята продукция. Повече от 50 ферми и занаятчии, разграничени в три продуктови зони - „ Плодове и зеленчуци ", „ Млечни и месни " и „ Други храни и питиета " ще чакат своите клиенти на Женски пазар до 17:00 часа. Организатори на постоянният фермерски пазар в столицата - „ Пендара " се провежда от Фондация „ LocalFood.bg " и „ Пазари Възраждане " ЕАД. Подкрепят се започващи български фермери и занаятчии, фокусът е върху нови производители и артикули, кулинарни демонстрации и щандове на основата на националното ни гастрономическо завещание.

Тази събота Благичка (Блажка Димитрова) от първия ресторант в България, в който се готви с нулев боклук (ZeroWaste) ще покаже по какъв начин може бързо и елементарно органичните боклуци да се трансфорат във вкусно ядене. Това ще бъде кулинарната проява на Фермерския пазар още веднъж от 11:30 часа на кулинарната ни сцена. Ще видите и по какъв начин можете да си приготвите апетитен течен веган шоколад единствено с същински артикули и без нищо да отиде в боклука като боклук. Ще ви показват по какъв начин се прави чорба от цвекло като оползотворим суровината до последно или пък чипс от картофени обелки. И всичко това може да се пробва без ограничавания.

„ Готвенето нормално е обвързвано с доста оставащи боклуци - пластмасови опаковки, обелки, хартии. Но има и друга опция и това е да пазарим насипно, от Женски пазар и в частност от фермерския ни пазар, с наши лични кутии, торби и буркани. Ето за какво готвенето с мисъл, малко креативност в кухнята и самоуверено изпробване, могат да доведат до ненадейно вкусни ястия. Това е задачата на нашите кулинарни демонстрации - да покажем на хората по какъв начин да употребяват същинските храни пълноценно ", сподели Гергана Кабаиванова от Фондация „ LocalFood.bg ".

Кулинарната проява на Фермерски пазар „ Пендара " на Женски пазар, е част от плана " Твоята храна " http://hrana.bioselena.com/ на фондация " Био селена ". #Твоята Храна. Проектът цели да увеличи информираността по отношение на разхищението на храна, да даде знания за това по какъв начин изхвърлянето на храна е обвързвано с климатичните промени, да осведоми за взаимовръзките сред разрастващите се и развитите страни във връзка с производството и потреблението на храни, както и да разпространява умения за понижаване разхищението на храна в семействата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР