Вече стана ясно, че китайската компания Huawei, въпреки санкциите от

...
Вече стана ясно, че китайската компания Huawei, въпреки санкциите от
Коментари Харесай

Huawei ще използва единствено китайски чипове, дори и те да са морално остарели

Вече стана ясно, че китайската компания Huawei, макар глобите от страна на Съединени американски щати, сполучливо създава най-различни модерни устройства. Нещо повече, компанията показа нов процесор, употребяващ второто потомство 7 nm развой. Този процесор се създава от китайската SMIC, която, доколкото може да се види, последователно усъвършенства софтуерните процеси и създава все по-модерни чипове. Въпреки това съставените елементи, създавани от тази компания, изостават от модерните чипове, създавани от TSMC и другите договорни производители. Huawei счита, че това не е ужасно, основното е, че към този момент е допустимо да се създават такива съставни елементи даже в изискванията на извънредно твърди наказания.

Какво стана с изоставането?

То беше прието от представителя на Huawei Сю Жиджун. В същото време той съобщи, че би трябвало да се употребяват точно китайски чипове, даже в случай че те изостават от задграничните си аналози. Жиджун направи това изказване в отговор на въпрос за относително слабата продуктивност на чипа Kirin 9000s, употребен в серията смарт телефони Mate 60 Pro на Huawei. Въпреки проблемите Huawei счита, че потреблението на новите чипове разрешава на електронната промишленост на страната да се развива. „ Ако не използваме такива чипове, софтуерното закъснение няма да изчезне или да се понижи “, сподели Жиджун.

Що се отнася до новия телефон и чип, те бяха показани напълно неотдавна. Смартфонът, като цяло, не се разграничава доста от другите устройства от този вид. Но процесорът за него е неповторим. HUAWEI Kirin 9000S е първият мобилен ARM процесор с поддръжката на технологията hyperthreading, позната от чиповете на Intel и AMD. Той разполага с 8 физически ядра с 12 влакна. Ядрата са „ профилирани “, както следва: едно високопроизводително ядро Taishan на 2,62GHz, три ядра Taishan от междинен клас на 2,15GHz и четири енергийно ефикасни ядра Cortex-A510 на 1,5GHz.

Подробностите за процесора станаха известни с помощта на няколко консуматори, които съумяха да тестват чипа и да разгласяват резултатите онлайн. Един от тези консуматори е създателят на видеото, показано по-долу.

Технологията, по която се създава процесорът, се назовава N+2 SMIC. Самата компания я загатна в резюме още през 2020 година, когато подобряваше предходното потомство – N+1. През 2022 година обаче китайската преса назова N+2 технология за произвеждане на процесори посредством 5 nm софтуерен развой. SMIC в никакъв случай не е потвърждавала или отричала опцията за произвеждане на този тип чипове. Но към този момент се знае, че точно SMIC е произвела мощния ASIC за рандеман на биткойни MinerVa Semiconductor, употребявайки своята 7nm технология N+1.

Що се отнася до стекирането, към момента не е ясно какво и по какъв начин го вършат китайците. Вероятно те слагат модемния чип върху процесорния и графичния чип, с цел да спестят място. Но какъвто и да е казусът, актуалната технология е пробив за SMIC и Huawei. Ако фирмите са се сдобили или са създали съоръжение за производството на сегашните чипове – скоро ще чуем и за други нововъведения.

Неотдавна станаха известни детайлностите за процесора. И по този начин, той се състои от едно високопроизводително ядро с тактова периодичност 2,62 GHz, три ядра със междинна продуктивност с периодичност 2,15 GHz и четири енергийно ефикасни ядра Cortex-A510 с периодичност 1,5 GHz. При тестванията в Geekbench 5 Kirin 9000S реализира 1005 точки в режим на едно ядро и 4019 точки в многоядрен режим, като употребява съвсем 13 W при цялостно натоварване. Общата енергийна успеваемост на процесора е по-висока от тази на Snapdragon 888, само че изостава от Snapdragon 865 и истинския Kirin 9000.

Основното ядро и междинните ядра са основани на архитектурата Taishan, създадена от Huawei. Ядрата поддържат многонишкова и многопоточна работа. Задействането на междинните ядра води до увеличение на продуктивността с 21,8%, до момента в който потреблението на сила се усилва с 24,2%. Що се отнася до интегрираната графика, тя е Maleoon-910 – блок от четири ядра, който работи с тактова периодичност от 750 MHz. По отношение на продуктивността и потреблението на сила графиката е на равнището на Adreno 660, само че заради към момента незадоволително усъвършенстваните драйвери не демонстрира всичките си благоприятни условия. Например в Crackdown 3 този графичен процесор реализира 58 фрагмента в секунда против 56 фрагмента в секунда на Kirin 9000 с вграден Mali-G78 MP24.

Представителят на Huawei съпостави китайските технологии с началното учебно заведение, а актуалните задгранични технологии – с докторантура. Въпреки това Жиджун отбелязва постепенния прогрес в развиването на технологиите за произвеждане на чипове от страна на Китай. Според него развиването на лична софтуерна инфраструктура за произвеждане на модерни съставни елементи от страна на Китай е извънредно значимо – този развой дава опция да се понижи и даже отстрани зависимостта от задграничните доставки.

Китай създава лични литографски машини

Според Bloomberg китайската компания Shanghai Micro Electronics Equipment Group (SMEE), която създава не най-модерните литографски машини, е показала първия си 28 nm скенер. Според аналитиците, в случай че китайците стартират да създават такова съоръжение на поточна линия, ще могат да избегнат зависимостта от задгранични производители. Разбира се, 28 nm не е най-напредналият софтуерен развой, само че 7 nm и 5 nm чипове не са нужни за производството на огромен брой устройства.

Заслужава да се означи, че SMEE е една от фирмите, които са получили държавна поддръжка. Преди това Китай отпусна над 1,5 трилиона $ за развиване на електронната промишленост в страната. Въпреки някои проблеми, сходна грандиозна стратегия демонстрира доста съществени резултати. И един от тях е нов литографски скенер. Заслужава да се означи, че за SMEE стартирането на такава машина е извънредно значим триумф, защото преди този момент тя е произвеждала литографски машини за произвеждане на 90 nm чипове.

Снимка на SSA/800-10W, оповестена в Asia Times

Скенерът носи името SSA/800-10W, а преимуществото му за Китай е, че при производството се употребяват единствено китайски съставни елементи. Няма импорт от чужбина, тъй че глобите не могат да повлияят на производството. Поне не директно. Разбира се, Китай се нуждае от по-усъвършенствани чипове, само че 28nm произвеждане към този момент е триумф спрямо това, което беше преди. Компонентите евентуално ще се създават от Mloptic, Kingsemi и Castech, производителите на оптични артикули в КНР. Скенерът ще стартира да действа и да създава чипове още преди края на тази година.

За страдание към момента няма по-подробна информация – китайците до последно пазеха и пазят в загадка разкриването на тази система. Едва в този момент се появяват първите данни за нея, тъй че по-подробна информация евентуално ще се появи малко по-късно – нещо. което софтуерните издания с неспокойствие чакат. Но не е ясно какъв брой такива машини може да създаде SMEE за единица време и дали това ще е задоволително, с цел да покрие потребностите на Китай в близкото обозримо бъдеще.

Разбира се, съществуват и други проблеми. Така да вземем за пример, потреблението на средствата, отпуснати от страната (а Китай ще отпусне над 1 трилион щатски $ до 2025 г.) – някои компании злоупотребяват с държавните пари. Липсват и квалифицирани мениджъри, които да са в положение да основат индустриалните и логистичните процеси, нужни за производството на модерни съставни елементи. Въпреки това, доколкото можем да кажем, Китай показва повече триумфи, в сравнение с провали, и напредъкът в тази сфера се вижда от всички.

Наскоро съобщихме, че Съединени американски щати ще ревизират от кое място Huawei се доставя с чипове за бързо набиращия известност флагман Huawei Mate 60 Pro. Агенция Bloomberg заяви, че Съединени американски щати ще ревизират произхода на чиповете в новата фамилия флагмански смарт телефони Huawei Mate 60 и Huawei Mate 60 Pro на фона на глобите, наложени против полупроводниковата промишленост на КНР.

Оказа се, че няма какво да се ревизира – КНР независимо си създава нужните чипове. Анализаторите на този пазар започнаха да се питат дали какви ще бъдат идващите стъпки на Съединени американски щати във връзка с КНР и по-специално към Huawei.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР