Вече са прокопани първите 70 метра от най-дългия двутръбен железопътен

...
Вече са прокопани първите 70 метра от най-дългия двутръбен железопътен
Коментари Харесай

Прокопани са първите 70 метра от най-дългия двутръбен жп тунел у нас

Вече са прокопани първите 70 метра от най-дългия двутръбен железопътен тунел, изграждан до момента в България. Той е с дължина 7 километра и е съставен елемент от огромния жп план Елин Пелин-Костенец, чието осъществяване започва доскоро повече от месец.
В края на вчерашния ден, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Георги Тодоров направи инспекция на строителните действия на обекта. „ Това което виждам е, че на място се работи с доста положителни темпове. Към момента строителят е завършил работа по източния и западния портал на тунела и прави изкопни действия в тунелното тяло ", разяснява министърът.
Той уточни, че това е един от значимите стратегически планове за България. „ С реализирането му ще се усъвършенства свързаността по главната жп автомагистрала от направлението Изток - Запад, която е част от европейския кулоар Номер 8 и преминаващата TEN-T мрежа у нас. За това е значимо да не се позволява закъснение, макар техническите и експлоатационните провокации. Осъществяването на непрестанен надзор върху целия развой също е от голяма важност, с цел да се подсигурява високо качество на строителството ", уточни министър Георги Тодоров.
Предвижда се тунелът да бъде приключен за 3 години. Технологията, по която се построява оборудването, включва осъществяване по нов австрийски способ. Той е един от най-често употребяваните начини за тунелно строителство, осигуряващ еластичност и сигурност.



Освен дългия тунел, сега се извършва още едно тунелно оборудване, с дължина съвсем 1 км, обясниха представители на фирмата-изпълнител. Геологията на терена, в който се извършват тунелите е огромното предизвикателство, описа ръководителят на плана Пламен Митов. При всяка смяна на геоложките условия се дефинира и видът подсилване - по-тежко или по-леко. В процеса на работа то се трансформира. В тунелите се работи на денонощен режим и непрестанно би трябвало да се взимат съответни и бързи решения, изясни още Митов.
„ Изкопава се един сектор и според от геологията сега, напредъкът би трябвало да бъде 1,5 до 2 метра. Веднага се прави подсилване от позиция на сигурност, както за хората, по този начин и за техниката. До предходната седмица се работеше по машинален метод, с багери. Вече се правят взривни действия, защото е достигната здрава скална маса. На всеки два метра се изчаква първо да излязат пушекът и нездравословните газове от гърмежа, изкопава се и се изнася материалът, прави се първото подсилване, поставят се мрежа, рамки и други. Това е повтаряем развой на повторяемост, като най-важното е сигурността на хората, работещи на обекта ", сподели Пламен Митов.
Железопътната линия от Елин Пелин до Костенец, с дължина 51 километра, е най-сложният сектор от направлението София-Пловдив. За да се преодолее планинският терен, през който ще премине скоростната жп линия, съвсем половината от сектора ще се построява подземен. Предвижда се строителството на над 20 километра тунели и 3 километра мостове. Проектната скорост на новото трасе е до 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарни.
Модернизацията на цялото трасе е на стойност 1,024 милиарда лв., които ще бъдат обезпечени от две оперативни стратегии - Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 и Програма „ Транспортна съгласуваност " 2021-2027.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР