Вече работим за осигуряването на повече влакове по направлението между

...
Вече работим за осигуряването на повече влакове по направлението между
Коментари Харесай

Работи се за повече влакове между Пловдив и Одрин и втори жп преход с Турция

Вече работим за обезпечаването на повече влакове по направлението сред Пловдив и Одрин, които да бъдат опция на непрекъснато увеличаващия се авто трафик. Това сподели министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков на среща през днешния ден с посланика на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок. Той добави, че сега по тази дестинация се движат два влака на ден – по един във всяка посока.

„ В ход е модернизацията на железопътната инфраструктура по цялото направление от сръбската до турска граница, само че с изключение на построяването на жп линиите вътре в страната, би трябвало да подсигуряваме и бързото прекосяване през граничните пунктове “, уточни министър Гвоздейков. По този мотив беше декларирано, че следва скоро да стартира работа по техническите елементи на плана за втори граничен жп преход сред двете страни. През юни беше подписан меморандум за съгласие за реализирането му. „ Пускането в деяние на още един железопътен преход ще облекчи трафика през съществуващия пункт Свиленград – Капъкуле и ще притегли още повече товари към района “, разяснява министърът.

Двете страни показаха позиция, че би трябвало да се работи интензивно за облекчение на товарния и пътническия трафик на общата ни граница. „ Освен непрекъснато възходящия брой камиони, през летните месеци минават над 6600 леки автомобила на ден през контролно-пропускателните пунктове на Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново “, съобщи дипломат Секизкьок. Тя увери министър Гвоздейков, че следва таксата за стерилизация, която турската страна сега събира от българските транспортни средства, да отпадне на всички пунктове. Министърът сложи също въпроса за честите проблеми на българските превозвачи при въвеждането на данните на еднократните или многократни разрешителни в турската автоматизирана система.

Министър Гвоздейков и турският дипломат разискаха и напредъка по плана за създаване на жп сектора Елин Пелин-Вакарел, който се строи от турски консорциум. Транспортният министър увери, че още в първите си дни на поста е бил осведомен с въпроса за нуждата от в допълнение подсилване на тунелните съоръжения  по тази линия. „ Проведохме редица срещи с адвокати и механически специалисти и към този момент е открито решение на този въпрос и са обезпечени спомагателни средства, които да подсигуряват сигурността на тези уреди “, изясни Гвоздейков.

По време на срещата беше разисквано и развиването на Ро-Ро линия сред пристанищата Бургас и Карасу. Министър Гвоздейков и посланик  Секизкьок бяха разясниха също, че сигурността и свързаността са в основата на положителните връзки сред България и Турция.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР