Вече около месец цените на тока на българската борса поддържат

...
Вече около месец цените на тока на българската борса поддържат
Коментари Харесай

Експерт посочи най-големия проблем, който води до скъп ток

Вече към месец цените на тока на българската борса поддържат извънредно високи равнища. Някои мощно енергоемки производства стопираха, други регистрират големи загуби. Малкият бизнес занапред ще види отражението на този развой, тръгнал през юли и август. Всички работодателски организации се сплотиха и желаеха от страната да реши казуса. Тя реагира като взе някои ограничения, само че решения трябват в паневропейски аспект, защото цената на електрическата енергия е висока в цяла Европа. Това разяснява за Ивайло Найденов, който е шеф на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители. 

" Особено през последните дни в цяла Европа се следи доста съществено нарастване на цената на електричеството. В България има рискови стойности от началото на юли. Те са подбудени от несъвършенствата на нашия пазарен модел. Това е по този начин, тъй като при нас търговията е на краткосрочния пазар или по този начин наречения “Ден напред ”, което значи, че от през днешния ден се купува силата за идващия ден . Делът на потреблението на този модел е доста огромен, близо 80 %, и това излага всички консуматори на тези ценови промени ”, изясни специалистът.

Найденов съобщи, че първото шоково въодушевление на тока е пристигнало при започване на август, когато България е имала проблеми с предлагането на електрическа енергия на пазара. Междувременно при започване на септември страната ни е била залята от общоевропейската вълна на високите цени. Например във Англия цената е достигнала 450 паунда на мегават час - над три пъти повече у нас.
 Радев: Въглищните централи би трябвало да работят и след 2036 година Радев: Въглищните централи би трябвало да работят и след 2036 година
Служебното държавно управление търси всички вероятни решения да внесе Плана за възобновяване. Това съобщи президентът Румен Радев, който посет...

“Големите факторите за повишаването на тока в цяла Европа са възобновяване от пандемията и цените на природния газ. Особено в момента той играе огромна роля, защото EС има политика за намаляването на въглеродните излъчвания. Въвеждането на квоти за излъчвания парниковите газове и тяхното доста повишаване докара до затваряне на доста от въглищните централи ", добави Найденов.

Той разяснява, че повишението на цената няма таван и за това е нужно да се вземат ограничения на европейско ниво. Според него, в случай че зимата е студена и търсенето на природния газ продължи да нараства, може да следим още по-високи цени.

" В момента страната ни не може да направи доста, на първо място поради пазарния модел, за който ви споделих по-рано. Може да се намерения за смяна в Закона за енергетиката, тъй че да се насърчат производителите да оферират и дълготрайни контракти . Те и сега могат да го вършат, само че заради една или друга причина това не се случва (каква е версията на ръководителя на АИКБ Васил Велев още отпреди пандемията, ). сходна мярка да насърчи държавните сдружения да продават сила по този метод, само че би трябвало да търси баланс при доставката на електрическата енергия.

На европейско равнище може да се разработят насоки за държавна помощ, тъй че цените да смекчат резултатите от тези възходящи цени. Европейска комисия би трябвало да премисли изцяло политиката си. Смятам, че в този момент се появи и рискът от възобновимите източници, които сякаш не могат да произведат толкоз, колкото ни е належащо, а надлежно ние ги взехме вместо различен източник, а са скъпи. Може би би трябвало да се премисли траекторията какъв брой бързо навлизат те и по какъв начин да ги балансираме ", разяснява той.
 Даниела Везиева: Бизнесът е доста обезпокоен от цената на тока Даниела Везиева: Бизнесът е доста обезпокоен от цената на тока
Ситуацията е прекомерно комплицирана и бизнесът е доста обезпокоен заради внезапното повишаване на цената на тока. За това призна служебният иконо...

Според Найденов обстановката може да бъде овладяна по няколко метода.

" Цената на тока ще падне, когато политиката излезе от енергетиката. Трябва да има експертен спор и да решим какво и по какъв начин желаеме да го реализираме. В момента България няма сила, а би трябвало да решим какво желаеме да вършим да вземем за пример с комплекса " Марица Изток ". Там би трябвало да се гледа всяка опция, тъй като ние не можем да затворим мощностите си просто по този начин. Трябва да забележим и по какъв начин тъкмо ще си поемем евроангажиментите за внедряване на ВЕИ. В момента с висок експорт на сила субсидираме непознати стопански системи. Трябва да помислим и по какъв начин да се насочат вложенията в индустриално развиване, тъй че тази сила да се използва тук с цел да произвеждаме нещо с по-висока добавена стойност, която надлежно да изнесем ”, добави Найденов.

На въпрос какво ще се случи с цената на тока, в случай че България вкара график за последователно прекъсване на въглищата като енергийна суровина Найденов съобщи, че това е изискване на Европейската комисия и евентуално ще би трябвало да се извърши. Според него, в случай че бъдат затворени централите на въглища, ще има и физически дефицит на електрическа енергия и ще се наложи да внасяме. Той добави, че е значимо да се реши с какво ще бъдат заменяни тези централи и какви вложения ще се създадат или по-точно каква ще е цената на електрическата енергия от заместващите източници.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР