Вече не е кмет на Омуртаг Ешреф Ешревов, , че

...
Вече не е кмет на Омуртаг Ешреф Ешревов, , че
Коментари Харесай

След схемата с обществени поръчки: Касираха вота за кмет на Омуртаг за изборни нарушения

Вече не е кмет на Омуртаг Ешреф Ешревов,, че дружно с татко си е взел участие в скица с публични поръчки. Решението на Общинската изборна комисия (ОИК) за оповестяването му за кмет на общината е анулирано с разпореждане на Административния съд в Търговище от 24 ноември 2024 година, което е доказано и от Върховния административен съд (ВАС).

Казусът е прегледан от висшите магистрати след тъжба от представител на Движение за права и свободи против касирането на вота за кмет на Омуртаг. Според висшите съдии обаче решението на търговищкия съд е вярно и не са позволени основни нарушавания на съдопроизводствените правила. Върховен административен съд приема за аргументиран извода на първата правосъдна инстанция, че са позволени нарушавания на изборното законодателство, като са установени съвкупни нарушавания на секционна изборна комисия (СИК).
 Домашен арест за кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
Домашен арест за кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов

Мярката бе гледана при закрити порти

Съдът в Търговище доста в детайли е описал нарушаванията при самите протоколи - осъществени са ремонти и задрасквания, което е в нарушаване на член 441, алинея 2 от Изборния кодекс , оповестиха от Върховния административен съд. От доказателствата по делото излиза наяве, че действителните гласове за Ешреф Ешрефов по протоколи СИК № 252200037 и СИК № 252200012 са общо 358. Извадени от общия брой на гласовете за Ешрефов - 5117, се получава резултат от 4759 гласа. При откритата от съда неточност в протокола на Общинската изборна комисия в общия брой на действителните гласове за всички претенденти от всички партии, който следва да е 9803, прагът за установяване на изборния резултат по чл.452, алинея 3 от ИК би трябвало да е повече от 4901.5 гласа. Така Ешреф Ефревов с действителните 4759 гласа остава под този предел.
 Оставиха в ареста бащата на кмета на Омуртаг
Оставиха в ареста бащата на кмета на Омуртаг

Хасан Хасанов и синът му бяха задържани за присъединяване в проведена незаконна група

Според Върховен административен съд не може да се откри, че отразените гласове в протоколите за Ешреф Ешрефов са съответно отразени и действителни. Върховните съдии одобряват, че това нарушаване оказва значително въздействие върху данните от всички протоколи и резултата от тях за всички претенденти. Съгласно чл.445, ал.3 от ИК, когато ОИК откри противоречие във вписаните в протокола данни, което не може да се в профил от секционната изборна комисия, СИК дружно с общинската изборна комисия правят ново броене на гласовете след приемането на протоколите на всички секционни изборни комисии. Върховните магистрати смятат, че тези неточности в протоколите вярно са признати от Административния съв в търговище като водещи до резултат, друг от отразения в протокола на Общинската изборна комисия сбор действителни гласове за всички претенденти.
 ДАНС, КПКОНПИ и Министерство на вътрешните работи влязоха в община Омуртаг Обновена
ДАНС, КПКОНПИ и Министерство на вътрешните работи влязоха в община Омуртаг

Тече инспекция на кмета Ешреф Ешрефов

" При откритите от съда нарушавания на Изборния кодекс, вярно е признатото, че е налице опорочаване на изборния развой, което постанова анулация на решението и връщане на книжата на съответната общинска изборна комисия за оповестяване на действителните резултати, съгласно чл.459, ал.10 от ИК ", показват от Върховния административен съд.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР