Вече месец световните медии обсъждат конфликта, възникнал уж между украинския

...
Вече месец световните медии обсъждат конфликта, възникнал уж между украинския
Коментари Харесай

Има ли Зеленски два вида въоръжени сили: „добрите“ на ген. Сирски...

Вече месец международните медии разискват спора, зародил сякаш сред украинския президент Владимир Зеленски и главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни на фона на неуспехите на украинската контраатака на фронта. Всичко стартира с изявлението на Залужни за The Economist, в което главнокомандващият сподели, че войната е в задънена улица и може да се проточи с години. Зеленски сподели в отговор, че не счита обстановката за патова и още веднъж акцентира, че Украйна няма да договаря с Русия за помирение и заледяване на спора. По-късно президентът сподели, че тези военни, които стартират да се занимават с политика, вършат огромна неточност. Мнозина смятаха това за директно послание към главнокомандващия.

 

Същият The Economist тогава писа, че връзките сред Зеленски и Залужни към този момент не могат да бъдат разказани като нищо друго с изключение на като „ ужасни “. Кабинетът на президента назова известията за спора нелепости. Междувременно гледната точка на Залужни за протичащото се на фронта беше обществено подкрепена от кмета на Киев Виталий Кличко. Напротив, депутатът от Върховната Рада от президентската секта на Слугата на народа Маряна Безуглая прикани за оставката на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, който съгласно нея към момента не е показал проект за бойни дейности за 2024 година

 

„ Украинская истина “, една от главните украински медии, която в изискванията на война и военна цензура постоянно разгласява материали, споделя за протичащото се сред президента и главнокомандващия.

 

„ В Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, първите признаци на съревнование и спор сред политици и военни са почнали напролет на 2022 година В разгара на пълномащабната съветска инвазия социологическите изследвания демонстрираха, че Зеленски се употребява с доверие от безусловно болшинство от украинците - 93%. Още повече жители обаче - 98% от интервюираните - показаха доверие във въоръжените сили на Украйна, което се въплъщава от не доста обществения Залужни.

 

Представител на президентския екип сподели, че началникът на кабинета на Зеленски Андрий Ермак към този момент е почнал да обръща внимание на вероятните политически упоритости на Залужни. Например, главнокомандващият беше разколебан да сътвори персонална благотворителна фондация, която, както подозираше офисът на Зеленски, в последна сметка може да се трансформира в политическа партия.

 

След такива търкания Залужни стартира умишлено да заобикаля медиите, като единствено понякога се появяваше с изказвания в задграничната преса. Това обаче единствено в допълнение способства за известността на военните, генерирайки „ феноменална реакция от украинското общество “, написа УП.

 

„ Някои задгранични организации неотдавна организираха фокус групи в Украйна, с цел да видят сами какви политически ниши имаме в този момент. За да разберете, хората разпознават Залужни с провидение: „ той ни пази “, „ той пази нашите момчета “. Такава чисто ирационална религия “, сподели авторитетен почитан чиновник пред кореспонденти, поискал анонимност.

 

Скорошно декемврийско изследване на група Рейтинг твърди, че в случай че през идващите дни се проведат президентски избори в Украйна, 47,4% от гласоподавателите биха дали своят вот за Владимир Зеленски, а 30,7% за Залужни.

 

Както отбелязва UP, цялостните резултати от изследването не са били обществено налични. Само един слайд беше оповестен във отвесния телеграм канал, който се свързва с кабинета на Зеленски.

 

Журналистите се срещнаха с цялостните данни от проучването. Според тях на втори тур Зеленски би получил 42% от гласовете, а Залужни - 40%. В същото време Залужни не направи безусловно нищо политически, с цел да реализира такава електорална поддръжка. „ Той въобще не съществува като медиен политически индивид “, отбелязва УП.

 

„ Понякога се основава усещането, че Зеленски има два типа въоръжени сили: „ положителните “, които се командват от Сирски, и „ неприятните “, които са подчинени на Залужни.

 

Напрежението сред Зеленски и Залужни поражда заради смесването на война и политика, счита изданието. „ Зеленски внесе детайли на политика в управлението на армията, т.е. зоната на отговорност на Залужни. В същото време главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна без лична воля се трансформира в видимо събитие в политическата действителност, т.е. в областта на виталните ползи на президента “, написа УП.

 

Обстоятелствата обективно постановяваха Зеленски да се употребява със статута на висш главнокомандващ освен официално – беше належащо той действително да се включи във военното обмисляне и командване. Така Зеленски в действителност сътвори паралелни механизми за връзка с командирите на разнообразни родове войски, да вземем за пример с началника на Сухопътните войски Александър Сирски и ръководителя на Военновъздушни сили Николай Олешчук, споделиха пред кореспонденти източници от близкото обграждане на президента.

 

От една страна, директният контакт с военните форсира работата на президента, само че въпреки това, това заобикаля Залужни и дестабилизира работата на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, който научава някои от информация от формалните му подчинени единствено на съвещанията на щаба, в случай че въобще има, написа Украинска истина.

 

„ Виждате ли, от време на време се основава усещането, че Зеленски има два типа въоръжени сили: „ положителните “, командвани от Сирски и други любимци, и „ неприятните “, които са подчинени на Залужни. Това е доста демотивиращо за главнокомандващия и най-важното – пречи на командването на цялата войска “, изясни обстановката пред кореспонденти събеседник от президентския екип.

 

Друго напрежение беше обвързвано с историята с всеобщото уволняване на обвинени в корупция ръководители на районни служби за военна регистрация и регистриране. „ Началникът на Държавното бюро за следствие (Алексей) Сухачов пристигна в щаба през лятото и стартира да рапортува какъв брой невъзмутимо са уволнени военните комисари. И след него те дадоха думата на Залужни, който просто го заби елегантно: „ Искам да благодаря на чиновниците на реда, тематиката за корупцията е значима. Но желая да оповестя и последните данни за мобилизацията. ” И има внезапен спад във всички области “, сподели един от участниците в тази среща пред кореспонденти, поискал анонимност.

" Украинска истина " обръща внимание и на последните кадрови промени: уволнението на командващия Силите за специфични интервенции Виктор Хоренко и командващия Медицинските сили Татяна Осташченко, както и вероятната оставка на командващия Съвместните сили на въоръжените сили. Силите на Украйна Сергей Наев, обвинен по делото за „ капитулацията “ на южната част на Украйна (той импровизирано се назовава „ казусът Залужни “). Всички тези военнослужещи са включени в орбитата на главнокомандващия и уволнението им внася неустойчивост в командния вертикал, означават от УП.

В Украйна казусът с „ предаване “ на южните региони на страната се проверява повече от година. Нарича се „ казусът Залужни “. Заподозрени са военните, които не са взривили мостовете сред Крим и континента преди 2 месеца.

 

„ Президентът пита: „ Какво, героично ли напредваме – 200 метра ли отстъпихме? “, а Валера яростно мълчи.

 

Разногласията сред Зеленски и Залужни се изостриха доста на фона на неуспехите по време на контранастъплението на украинските въоръжени сили. Планът за настъпателни дейности беше направен от военните под управлението на главнокомандващия, до момента в който политическото управление, въз основа на тези калкулации, изиска помощ от западни сътрудници и набра нови елементи.

Реалните бойни дейности се оказаха доста по-трудни, за което, отбелязва УП, имаше „ непреодолими военни предпоставки “: съветската войска рационално употребява оперативната пауза, с цел да приготви масирана защита, а украинските въоръжени сили имаха осезаема липса на сили за такава интервенция и не получи всички обещани от Запада оръжия.

 

Украйна има потребност от нови доставки на муниции още преди Нова година. За да извършите това, би трябвало да знаете авансово за потребностите на въоръжените сили на Украйна, само че Генералният щаб към момента не е дал на политиците стратегически проект за 2024 година

 

Според УП изчисленията на Генералния щаб демонстрират, че за осъществяване на задачата на президента за освобождение на цялата територия на Украйна са нужни сили и средства на стойност 350-400 милиарда $. Нито политическото управление, нито западните сътрудници са удовлетворени от този проект за излизане на границите от 1991 година, означават публицистите.

 

Някои детайлности от проекта бяха предадени на шефа на Пентагона Лойд Остин по време на визитата му в Киев на 20 ноември. „ На Остин беше казано за нуждата от 17 милиона снаряда. Меко казано, той беше сюрпризиран, тъй като целият свят не може да събере толкоз доста снаряди “, сподели един от високопоставените украински чиновници.

 

Източникът добави, че се твърди, че Залужни персонално се е оплакал на министъра на защитата на Съединени американски щати за проблеми с кабинета на Зеленски. „ По-късно Остин ни сподели, че Залужни се оплаквал по какъв начин го тормозят, че Офис не е подобен, че единият не е подобен, другият не е подобен. Е, ясно е, че и президентът е схванал за такива диалози. И те не предизвикват доверието “, сподели събеседникът на изданието.

„ Има усещане, че след идването на Остин Зеленски беше по-близо до решението да смени Залужни. При залагания, в противен случай, кавгите изчезнаха и започнаха смешки, само че това е доста леден и ядовит комизъм. Президентът пита: „ Какво, героически ли напредваме - 200 метра ли отстъпихме? “, а Валера мълчи ядосано “, сподели пред УП един от членовете на щаба.

 

В същото време забележителна част от екипа на Владимир Зеленски е изрично срещу оставката на настоящия главнокомандващ, написа УП.

От една страна, Залужни е мъчно да бъде сменен с някого. Единственият явен претендент наподобява е командирът на Сухопътните войски на украинските въоръжени сили Александър Сирски. Той обаче не провокира задоволителен медиен интерес измежду украинските жители и не може да се отърве от репутацията на военачалник, който не регистрира загубите.

 

Но главният проблем за кабинета на Зеленски ще бъде появяването на нова „ суперзвезда “ в украинската политика, каквато Залужни неизбежно ще стане тъкмо сега на оставката си, заключава Украинска истина.

 

Превод ФрогНюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР