Вече има реакция на пазара след предприетите от държавата мерки

...
Вече има реакция на пазара след предприетите от държавата мерки
Коментари Харесай

Явор Гечев със странно обяснение как ще паднат цените на стоките

Вече има реакция на пазара след подхванатите от страната ограничения за цените на храните, съобщи пред Българска национална телевизия министърът на земеделието Явор Гечев.

По думите му голяма част от цените при питателните артикули са почнали да влизат в промоции до 25%.

" Ние обаче не желаеме тази история да е епизодична - желаеме да е дълготраен метод, който да не е за сметка на производителите. При тези цени ние считаме, че има задоволително пространство да се помогне и на самите производители, вдигайки изкупните цени, тъй като в случай че правиш промоция - понижаване на цените на доставчиците за сметка на производителите - това е необикновен тип напън ", сподели той. 

Той увери, че страната няма да води борби и войни с комерсиалните вериги, което обаче не значи, че страната не разполага с принадлежности, с които да си прави работата.

Почти е приключена осведомителната платформа за цените на продуктите, подготвена е и първата разпоредба за контрола на хранителната верига от импорт до щанд. Работи се и по още една разпоредба, която не разрешава така наречен нелоялни търговски практики, посредством които търговците качват цените, посочи Явор Гечев.

Министърът съобщи, че страната може да вкара разнообразни типове ограничения, в това число електронни етикети за съществени артикули в магазините.

Електронният етикет е дребен компютър. В редица страни това е етикетът, който има фискална памет и е обвързван с редица платформи, които наблюдават цените онлайн. Можем да въведем сходни етикети за редица артикули, които наблюдаваме.

Ще поканим веригите да спомагат на този развой, няма да водим войни и още веднъж подсети, че страната разполага с още доста запас, който може да бъде употребен.

Благоразумието надали ще смъкна цените - разяснява Гечев - би трябвало да се води рационална политика и в случай че обществото взима повече богатства, държавното управление също ще е по-благосклонно по отношение на търговците.

" Надценката, която на щанда, съдържа в себе си n брой такси, в това число реклами, позициониране на цена, табелка, етикет, спомагателни такси на оборот. Това ние считаме, а и освен ние, това са положителните търговски практики, че би трябвало да е детайл от цената и да е включено в надценката ", сподели Гечев. 

Той съобщи, че на уеб страницата на Министерството на земеделието от години има информация за събирането на цени.

" Всички данни, които употребяваме, са обществени, с цел да ги създадем по-приложими, вършим спомагателна електронна платформа, която медиите и жителите всеки ден ще могат всеки ден да виждат. Ние стъпваме на същински данни, това не са измислени данни, те се подават и в Евростат ", добави той.

И Явор Гечев увери, че българският самун се прави единствено от българска пшеница хлебопроизводителите сами са подготвени да се подложат на инспекции.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР