Вече има първа оферта от търговец в кампанията за групова

...
Вече има първа оферта от търговец в кампанията за групова
Коментари Харесай

В кампанията за групова покупка на климатици вече има офета от търговец

Вече има първа оферта от търговец в акцията за групова покупка на климатици, оповестена от Асоциация " Активни консуматори ". Това заяви ръководителят на Асоциацията Богомил Николов.

Кампанията ще продължи няколко месеца, ще изчакаме да се съберат предложения и ще изберем най-изгодната, сподели още той и добави, че до към месец предложенията на търговците ще бъдат оповестени. Тогава може да има " второстепенен взрив " от консуматори, тъй като те сега не виждат защо се записват, изясни пред Българска телеграфна агенция Николов.

 

Желаещите да си купят климатик, могат да се запишат на уеб страницата на акцията гратис и необвързващо, и след приемане на офертата да преценяват дали желаят да сключат контракт за покупка. Целта е покупка на по-ниска цена, като при групови акции в други страни спестяванията са били в размер на 10-20 %. Сайтът за групови покупки е модел за битка с инфлацията, като организацията търси качествени продукти вместо клиента. Данните на уеб страницата демонстрират, че над 200 души са се записали все още да си купят климатик по този метод. От асоциацията възнамеряват това да е първата от редица акции, като акцентират, че груповите поръчки са позната процедура в Западна Европа.

 

" Навсякъде това е проработило до момента, в случай че има някаква разлика сред нас и някоя друга европейска нация, тя е в доста ниската степен на доверие във всичко. И когато има такова мощно съмнение в обществото, хората стартират да не имат вяра на нищо и на никого и по този начин пропущат благоприятни условия ", разяснява Богомил Николов.

 

Като мярка против инфлацията и високите цени от петък предходната седмица у нас към този момент работи платформа за проследимост на цените на храните.

 

Интернет платформата на Министерството на стопанската система и промишлеността е налична за всички консуматори на адрес www.foodprice.bg

 

Една от опциите, които тя дава, е за съпоставяне на цените в България и в седем европейски страни.

Богомил Николов разяснява, че все още платформата не е подготвена в цялостния й деклариран размер и не носи нищо прагматично и потребно за потребителя.  " Като видя, че краставиците са с един лев по-евтини в Мадрид, какво ми носи това - няма да се кача на самолета, с цел да си купя краставици от там. Единствено се основава негативизъм у хората ", счита той.

 

Според него, с цел да е потребен, уеб сайтът би трябвало да показва доста практична ежедневна информация. " Това значи потребителят да може да види в неговото обитаемо място какви са цените при другите търговци и колкото повече търговци има, толкоз по-добре, с цел да може да отиде там, където е най-евтино и по този метод да " натиска " пазара, тъй като когато търсенето се реалокира при търговеца с най-ниската цена, другият ще би трябвало също да понижи цените ", разяснява ръководителят на " Активни консуматори ".

 

Той изрази очакване платформата да е отворена и за дребни търговци, които желаят да си вкарват цените, тъй като другояче рискуваме моделът да не работи още веднъж.

" Има още един риск - беше обявено, че ще се вкарва единствено една цена - на най-евтиния артикул, който не е в промоция. Ако един търговец предлага да вземем за пример 10 типа сирене, той би трябвало да има един, който да е доста на ниска цена, с цел да може да го разгласява на платформата и да притегли потребителите. Естествено, че изкушението е да вземе някой от тези, на които им споделяме ментета - с палма или с нараснало водно наличие ", разяснява още Богомил Николов.

 

От Асоциация " Активни консуматори " считат, че пазарът би трябвало да бъде оставен да се развива естествено и че всевъзможни опити да бъде насочван постоянно са рискови. Той уточни, че това, което вършат другите страни, е да понижат Данък добавена стойност и да дават дотации на производителите. " Мисля, че тези две неща са най-належащи в България, в случай че желаеме да имаме по-нормални цени. Колко би трябвало да е Данък добавена стойност, е въпрос на планове. Гърците имаха по-ниско Данък добавена стойност за храните до рецесията, по-късно им постановиха да го покачат на 24 %, минаха няколко години и отново го понижиха ", даде образец той. 

По думите му другата не по-малко значима тематика - за качеството на храните, е огледало на контрола и информацията, която имаме. " Ако нямаме действителна информация за качеството, то върви надолу, в случай че нямаме надзор, то отново върви надолу. Контролът не е нужно да е доста, значимото е да е прицелен в казуса, да се гледа къде е рискът ", посочи Николов.

 

От асоциацията считат още, че глобите за нарушавания на търговците не са задоволителни и би трябвало да бъдат % от оборота.

 

" Ако глобата е по-ниска от икономическия интерес, то тя няма да има възпиращ резултат. От друга страна е незаслужено по отношение на дребните търговци, тъй като при тях една санкция затваря цялостен обект. Най-глобявани за нелоялни търговски практики през годините са мобилните оператори - санкцията е доста дребна и не ги стопира ", сподели още той.

На въпрос от какво най-често се оплакват потребителите, Богомил Николов сподели, че през годините се резервират сигналите, свързани с комуналните услуги - парно, ток, вода, а около дебата за цените доста хора се обаждат в Асоциация " Активни консуматори " да изразят неодобрение за едно или друго покачване. Финансовите услуги също са проблем - бързи заеми, високи такси, които са необясними, уточни ръководителят на асоциацията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР