Скорошната пандемия ни принуди да практикуваме интензивна хигиена, но сапуните

...
Скорошната пандемия ни принуди да практикуваме интензивна хигиена, но сапуните
Коментари Харесай

Грешките, които допускаме в банята

Скорошната пандемия ни принуди да практикуваме интензивна хигиена, само че сапуните и други сходни артикули прекалено изсушават кожата, тъй че би трябвало да знаете кое и по кое време е прекалено много.

1. Твърде постоянно къпане

Къпането всеки ден може да бъде табиет, само че в случай че не сте мръсни или потни, може да не е належащо да се къпете повече от няколко пъти седмично.

Измиването отстранява здравословното масло и бактериите от кожата ви, тъй че прекомерно честото къпане може да аргументи суха, сърбяща кожа и да разреши на неприятните бактерии да навлязат през напуканата кожа.

Когато изложите тялото си на естествена нечистотия и бактерии, това в действителност оказва помощ за подсилване на имунната ви система. Освен това прекомерно честото взимане на душ изразходва много вода. Уверете се обаче, че миете ръцете си постоянно.

2. Използване на неверен сапун

Антибактериалните сапуни могат да убият прекалено много бактерии, в това число положителните. Това може да разреши проникването на неприятни бактерии, които са устойчиви на антибиотици.

Силните сапуни могат да изсушат кожата ви, тъй че се придържайте към меките сапуни, за предпочитане с добавени масла, нежни почистващи препарати или душ гелове с хидратиращи формули.

3. Мръсна забрадка

Мокрите кърпи са удобна среда за бактерии, гъбички, плесен и вируси. Мръсната забрадка може да аргументи гъбички по ноктите, сърбеж, микоза и брадавици.

За да избегнете това, сменяйте или перете кърпата си най-малко един път седмично и се уверете, че изсъхва сред употребите.

Закачете я разстлана на държач за кърпи вместо на кука, с цел да изсъхне по-бързо. Перете кърпите по-често, когато сте заболели и в случай че в дома ви е влажно, да вземем за пример през лятото.

4. Гъба за баня, цялостна с бактерии

Гъбите за баня са чудесни за триене, само че и като укритие за микроби. Трябва да почиствате вашата гъба един път седмично, като я накиснете в разредена белина за пет минути и изплакнете добре.

Въпреки че гъбата е комфортна за предпазване под душа, по-безопасно е да я изтръскате и окачите на хладно място, където ще изсъхне по-бързо.

Трябва да сменяте гъбата си най-малко на всеки 3 до 4 седмици.

5. Къпане с топла вода

Дългият парещ душ е толкоз добър, изключително през зимата, само че горещата вода отстранява естествените масла и го изсушава надълбоко.

Защитете кожата си, като не се къпете прекомерно дълго, задоволителни са 5 до 10 минути. Това е изключително значимо, в случай че имате кожно заболяване като екзема или псориазис.

6. Миене на косата прекомерно постоянно

Освен в случай че нямате лоен скалп, евентуално не е належащо да миете косата си всеки ден. Ако имате къдрава, груба или химически третирана коса, мийте косата си по-рядко, с цел да не стане прекомерно суха.

Опитайте да удължите времето сред измиванията и вижте по какъв начин ще се почувствате. Дори в случай че упражнявате или се потите всеки ден, най-добре е да се придържате към постоянен график за миене на косата.

С придвижване на възрастта не е належащо да миете шампоан толкоз постоянно, тъй като скалпът ви създава по-малко лой.

7. Липса на ръкохватка под душа

Проучванията демонстрират, че рухването под душа е постоянно срещано събитие, по тази причина е добре да монтирате ръкохватка вътре в самата кабина.

А точно парапетът може да предотврати рухване. Също по този начин е добра концепция да поставите неплъзгащи се постелки на пода във ваните и душовете.

8. Недостатъчно разчистване на душ слушалката

Душ слушалката е съвършен дом за бактерии, които обичат да се развиват в дребните, влажни, тъмни дупки.

Когато водата тече, бактериите също могат да навлязат във въздуха, който дишате. Това е мъчно да се избегне, само че можете да свалите и почистите слушалката във вряща вода, с цел да убиете бактериите.

Също по този начин оказва помощ да пуснете горещата вода минута преди да се къпете и да източите допустимо най-вече вода от душ слушалката, когато сте подготвени.

9. Нанасяне на крем незабавно след къпане

Лосион, крем или различен овлажнител работи като заключва влагата в кожата ви. Най-доброто време за нанасяне е незабавно след къпане.

Нанесете хидратиращ крем върху мокра кожа, с цел да поеме влагата и да я резервира още по-добре в епидермиса ви.

10. Интелигентно потребление на сапун

Не всички елементи на тялото ви се нуждаят от сапун, с цел да се почистят. Ограничете сапуна до подмишниците, слабините, краката, ръцете и лицето и използвайте топла вода за останалата част от тялото.

Това ще ви помогне да предотвратите прекомерното изсушаване на кожата. Използването на сапун във влагалището може да го раздразни и да наруши салдото на естествените бактерии, което може да докара до бактериална вагиноза.

11. Защита на дребни порязвания

Няма потребност да поддържате дребни порязвания сухи или да ги покривате, когато се къпете. Ако имате дребна рана, най-добре е да премахнете превръзката и да я почиствате всеки ден със сапун и топла вода, а душът е отлично място за това.

Нанесете нова превръзка след изсъхване. Вашият  лекар ще ви каже по какъв начин да се грижите за по-сериозни рани.

12. Вентилаторът в банята не работи

Банята може да стане доста влажна по време на вана или душ и с течение на времето тази влага във въздуха може да повреди вашата дограма и гипсокартон. Освен това е идеално място за развиване на плесен и бактерии.

Включете  вентилатор в банята или отворете малко прозорец всякога, когато се къпете, с цел да контролирате влажността. Уверете се, че банята е изцяло суха след всеки душ.

13. Мръсна завеса за баня

Завесите за душ могат да бъдат скрито укритие за бактерии. Ако имунната система е компрометирана, това може да се трансформира в проблем, тъй че почиствайте или сменяйте постоянно завесата за душ, с цел да сте в сигурност./ zdrave.to
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР