Вече едва ли някой си спомня откога у нас се

...
Вече едва ли някой си спомня откога у нас се
Коментари Харесай

Кога ще заработи най-после тол системата

Вече надали някой си спомня от кой момент у нас се приказва за въвеждането на тол система по пътищата. Най-накрая измежду редица премеждия и обжалвания при започване на тази година договорът за нейното създаване беше подписан. Австрийската компания "Капш Трафикком " завоюва процедурата с оферта от 150 милиона лв. без Данък добавена стойност. Проектът ще продължи 19 месеца и включва доставка и апаратура на 500 терминала за вписване и издаване на електронни винетки, 100 автомобила за надзор, 100 пункта за претегляне в придвижване и 500 портала за тол надзор. Компанията ще би трябвало да построи и изчислителен център, и офис за поддръжка. Очаква се действително системата да проработи в края на 2019 или при започване на 2020 година
Австрийското сдружение към този момент е изграждало тол системите на Австрия, Швейцария, Полша, Чехия и Беларус. То е изпълнило общо 280 плана в 44 страни, като за финансовата 2016/17 година облагата му е към 648 милиона евро. Проектът ще бъде построен за сметка на "Капш ", като компанията ще чака да си възвърне инвестицията в първите три години, откакто системата проработи.
Години наред пътната инфраструктура у нас е хронично недофинансирана, макар че приходите от винетки и пътни такси са към 350 млн. лева годишно. С въвеждането на тол системата за леките коли смяна в цените няма да има, а наклонността ще бъде обърната посредством фрапантно повишение на таксите за тежкотоварните - към 6-7 пъти. В момента еднодневната винетка за тежкотоварни коли над 3,5 тона е 23 лева На тази цена те минават през цялата територия на страната, от Граничен контролно-пропусквателен пункт "Калотина " до Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево ". За съпоставяне в Сърбия прекосяването по автомагистралата сред Ниш и Пирот с дължина 90 км от януари коства към 20 лева

Надежди

В министерството на районното развиване чакат още през първата година след внедряването на система приходите да са към 1 милиарда лева В заданието за публичната поръчка е записано, че тол такса ще се събира за всички класове асфалтирани пътища първи, втори и трети клac. Toвa включвa мeждy 16 000 и 18 000 км, или oкoлo 80% oт пътнaтa мpeжa. Самият районен министър Николай Нанков признава, че това не е действително и по-скоро става дума за обсег на системата от 8 хиляди км, като е допустимо този обсег последователно да се усилва. На процедура нито възложителят на поръчката, нито изпълнителят - към момента не знаят какъв брой от пътищата ще обхване тя. В заданието се говореше за 16 хиляди км - което е над две трети от всички пътища в страната. Очевидно е, че това е неуместно огромно число и даже изпълнителят дискретно го намекваше няколко пъти. Държавната организация "Пътна инфраструктура " явно го осъзнава, тъй като в този момент държавното управление утвърди ново съглашение със Световната банка, която ще би трябвало да даде рекомендация какъв размер пътища да се включат при стартирането на системата. Другото, за което ще би трябвало да се търси решение, е детайлният модел на таксуване.
Всичко това ненапълно е необичайно и изненадващо, тъй като Световната банка към този момент един път прави такова проучване и даде мнение както за целесъобразната цена за товарни коли (20 ст. на ос за километър), по този начин и за леки коли (97 лева винетка). Всъщност предходният им отчет послужи като основа на поръчката за системата. Новата потребност от помощ демонстрира много ясно, че държавната администрация до момента не е осъзнавала какъв брой доста старания са нужни за въвеждането на системата и какъв брой доста детайлности и елементи би трябвало да бъдат взети под внимание.
Надеждата на изпълнителната власт е, че въвеждането на тол системата ще реши и част от казуса с хроничното недофинансиране за ремонт и създаване на републикански пътища. Според разнообразни разбори към 6-7 хиляди км от пътната мрежа в страната е в неприятно положение, а годишният дефицит за поддръжката е сред 200 и 300 млн. лева Очаква се 4-5 години след въвеждане на тол системата да бъдат ремонтирани 7 хиляди км. третокласна пътна мрежа. Надеждите на сегашната власт са приходите да послужат и за други огромни инфраструктурни планове - тунел под Шипка, автомагистрала "Хемус ", както и скоростни пътища сред Велико Търново и Русе, както и сред Ботевград и Видин.

Начало


Системата за събиране на тол такси от тежкотоварните транспортни средства ще стартира да действа на 16 август 2019 година. Електронната винетка за леките коли пък влиза в действие на 1 януари, като в границите на месец годните годишни хартиени стикери ще могат да се заменят с цифрови. Това излиза наяве от импортиран в Народното събрание законопроект за изменение на Закона за пътищата, с който се уреждат новите правила за пътните такси. В идващите месеци българските и задграничните компании за транспорти би трябвало деликатно да възнамеряват покупките си на винетни стикери, защото невниманието може да докара до финансови загуби. Според препоръчаните текстове в Закона за пътищата всички купени след 16 август 2018 година годишни стикери за пътни транспортни средства с маса над 3.5 тона ще бъдат със период на годност до 15 август 2019 година Това значи, че в случай че даден транспортьор реши да купи годишна винетка през ноември да вземем за пример, тя действително ще важи единствено 9 месеца. Същото предписание ще важи и за винетките, които ще се издават след 1 януари 2019 година - без значение от датата на закупуване и пробиване, действието им ще се приключи на 15 август. Така камионите, изключително тези, които правят транспорти единствено в границите на страната, ще бъдат принудени да купуват месечни стикери до стартирането в деяние на тол системата.
Шофьорите на леки коли (с маса под 3.5 тона) пък ще би трябвало наложително да съхраняват касовата записка от закупуването на годишни винетки, в случай че желаят валидността им да продължи и след 31 януари 2019 година Дигитализирането на винетката ще става в пунктовете за продажба единствено след показване на касовия бон и втората част от винетния стикер. Генерирането на електронна винетка ще бъде гратис и към този момент няма да е належащо да се пазят квитанции за заплащането й или да се дават документи на контролните органи за инспекция на валидността. Това ще става служебно по регистрационния номер на автомобила. Законопроектът за изменение на Закона за пътищата планува и въвеждането на уикенд електронна винетка, която ще важи от 12:00 в петък до 23:59 часа в неделя. Колко ще коства тя обаче ще бъде решено на по-късен стадий с приемането на новите цени. Това са оферти и може да претърпят промени по време на разглеждането им в Народното събрание. Покупката на електронната винетка ще наподобява на покупка на самолетен билет. В специфични автомати водачите ще вкарват регистрационния номер на колата и стремежи интервал. След това ще заплащат кеш или с банкова карта. Автомати за винетки ще има по бензиностанциите в страната, ще има и над 500 терминала на самообслужване.

Продажби

Винетки ще могат да бъдат купени и в пощите или онлайн от страницата на Агенция "Пътна инфраструктура ". Шофьорите ще бъдат освободени от задължението да лепят стикери. Валидността на винетките ще се ревизира от специфични камери, инсталирани на рампи. Информация ще се подава в действително време към надзорен център. Така, в случай че данните на колата не са в системата, водачът ще бъде санкциониран, само че единствено в случай че го спре патрулка. В контрола с изключение на пътна полиция ще се включат и 50 коли с мобилни екипи на АПИ. Шофьорите на камиони ще заплащат за изминати километри, а не за време, както до момента. Таксуването ще става посредством специфични устройства, инсталирани в кабината. Друга опция е да се употребяват маршрутни талони. Ще се употребяват главно сателитни устройства, всеки ще има право да ги закупи или да ги употребява чартърен. В идващите месеци стартира построяването на 100 тол портала, 100 пункта за засичане на тежести и габарити, също и на център за ръководство. За разлика от Гърция и Сърбия, където заплащането става на гишета, инсталирани на автомагистралите, в България бариери и гишета няма да има. У нас водачите ще бъдат сканирани от устройства на железни рампи. Върху карта ще се пресъздава къде се намира камионът. Ще се пресмята изминатото разстояние и ще се начислява сметка, която превозвачът ще заплаща. Тол системата ще бъде благосъстоятелност на пътната организация и ще се ръководи от държавен оператор.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР