Вече е официално – първият екзамащабен компютър в Европа ще

...
Вече е официално – първият екзамащабен компютър в Европа ще
Коментари Харесай

Германия строи най-мощния суперкомпютър в Европа

Вече е публично – първият екзамащабен компютър в Европа ще бъде ситуиран в Jülich Supercomputing Center (JSC), в Западна Германия. Договорът за доставката на суперкомпютъра ЮПИТЕР беше подписан от Съвместното дружество за високопроизводителни компютри (EuroHPC JU) и консорциум, включващ Eviden и ParTec.

Това е голяма вест освен на софтуерната сцена, само че и в доста области на научните проучвания, нововъведенията и развиването, защото интервенциите на новата супермашина ще бъдат налични за започващи компании, употребяващи AI, с цел да образоват своите модели върху нея, оповестява TheMayor.EU.

Възможните на практика приложения включват симулации за създаване на функционални материали, основаване на цифрови близнаци на човешкото сърце или мозък за медицински цели и симулации на климат с висока разграничителна дарба, които обгръщат цялата Земя.
Първият на континента в екзамащаб
Самото име ЮПИТЕР е редуциране от Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research (JUPITER). Този акроним обаче вкарва в общото схващане термина „ екзамащаб “, с цел да опише оперативната мощност на машината.

Устройството, което към момента не е настроено, е разказано като по-мощно от 5 милиона съвременни преносимия компютър. Но с цел да го представим в още по-добра вероятност, той ще извършва над един милиард милиарда калкулации в секунда! Тоест, в случай че всички хора на Земята вършат калкулации всяка секунда, отново ще отнеме повече от 4 години, с цел да свърши работата, която JUPITER ще свърши за секунда.

Този тип необикновен потенциал обаче изисква голяма консумация на сила – изчислена в диапазона от 15 мегавата. За да отговорят на тези опасения, във време, когато силата е комплицирана тематика, разработчиците обявиха, че JUPITER ще се зарежда напълно от зелено електричество.

В същото време технологията за изстудяване на суперкомпютъра отваря опцията за интелигентно потребление на отпадната топлота, която се създава, с цел да поддържа отоплението на изследователския кампус.

Инсталирането на ЮПИТЕР се чака да завърши през идната година. Нещо повече, скоро ще бъде в развой на разработка различен екзамащабен компютър с небосвод за инсталиране през 2025 година във Франция.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР