Вече две години напрежението на телеком пазара се нажежава, подклаждано

...
Вече две години напрежението на телеком пазара се нажежава, подклаждано
Коментари Харесай

Vivacom пристъпи към финализиране на сделките за 4 регионални дружества

Вече две години напрежението на телеком пазара се нажежава, подклаждано от конкуренцията за 5G честоти, сключването на серия от покупко-продажби в бранша и (без)действията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по линия на антимонополните правила. Общият знаменател съответно сред покупки-продажбите се оказа единият от трите огромни мобилни оператора в страната – „ Виваком България “, чието гладко уедряване докара до систематичен отпор от страна на другите два играча в страната – „ Йеттел България “ и „ А1 България “.

Поредната страница от заплитащата се посред им сага бе отгърната с пристъпването към завършването на последните подписани от „ Виваком “ покупко-продажби от серията придобивания на телекома. На 25 август в Търговския указател са вписани прехвърлянията на сдруженията „ Нетуоркс-България “ и обвързваните с него „ ТВН Дистрибуция България “ и „ Телко Инфраструктури “. Дружеството „ Онлайн Директ “, чиито притежател е „ Нетуоркс-България “, също е част от договорката с телекома. 

Сделките за тях бяха контрактувани през 2021 година, само че тъжби забавиха завършването им. 

И сега има висяща тъжба, подадена от „ Йеттел “ във връзка решението на Комисия за защита на конкуренцията за неотложно осъществяване утвърдената централизация, само че тя не въздейства на фактическия състав и не стопира вписването на покупко-продажбите в Търговския указател. 
Предисторията в резюме
Въпросните покупко-продажби бяха оповестени напролет на 2021 година „ Нетуоркс-България “ ЕООД, „ ТВН Дистрибуция България “ ЕООД и „ Телко Инфраструктури “ ЕООД са 100% благосъстоятелност на частното лице Свилен Максимов. „ Онлайн Директ “ ЕООД е напълно притежавано дъщерно сдружение на „ Нетуоркс-България “ и е един от дребното останали самостоятелни снабдители в София.

Към оня миг телекомът към този момент бе сключил съглашения и за столичните снабдители на интернет и телевизия „ Нет 1 “ и „ КомНет София “, както и за пловдивския N3. Серията от стратегически придобивания на районни компании, пристигнала след поемането на мобилния оператор от новия му притежател United Group, разсъни терзания за концентрирането на прекалено много пазарна мощност у един състезател. А занапред предстоеше и оповестяване на договорката за „ Телнет “.

Докато Комисия за защита на конкуренцията одобряваше една по една покупките на „ Виваком “, съперниците се заеха да апелират решенията на регулатора, изтъквайки претекста, че не се взима поради кумулативния резултат от обособените придобивания.

Така в края на 2022 година покупко-продажбите за „ Нетуоркс “ и обвързваните с нея три други сдружения бяха спрени от Върховен административен съд и върнати за наново разглеждане от Комисия за защита на конкуренцията, която към този момент ги беше одобрила един път. Стартира и по-задълбочено изследване на тази за великотърновския „ Телнет “, чието разглеждане по този начин и не бе почнало поради висящите обжалвания по предходните съглашения.
Комисия за защита на конкуренцията се загледа по-внимателно в експанзията на Vivacom
На 29 юни Комисия за защита на конкуренцията излезе с финални решения, с които дефинитивно даде зелена светлина на всички покупко-продажби. Регулаторът не видя учредения за терзания за централизация на пазарна мощност.

Конкурентите „ А1 “ и „ Йеттел “ излязоха с остри и гневни мнения, а техните компании майки – А1 Group и PPF – взеха решение да отнесат въпроса „ за голямата централизация на пазарен дял “ до европейските регулатори. Vivacom от своя страна провидя съгласуван отпор против себе си и настоя, че няма учредения за опасения.

„ Йеттел “ обаче пусна тъжба против решенията на Комисия за защита на конкуренцията за покупко-продажбите около „ Нетуоркс “ и „ Телнет “ – по която точно в този момент се произнесе Върховен административен съд. 

На фона на всичко това „ А1 “ и „ Йеттел “ внесоха сигнали в Комисия за защита на конкуренцията и по различен проблем – придобиването на „ Булсатком “ от някогашния притежател на „ Виваком “, предприемачът Спас Русев. Притеснения в тази ситуация разсъни осветляването на обстоятелството, че договорката е финансирана посредством заем от компанията майка на „ Виваком “, United Group, против част от който по-късно българският телеком получи базовите станции и оптичната мрежа на доставчика на сателитна телевизия.  
Комисия за защита на конкуренцията се ускори да ревизира договорката на Спас Русев за „ Булсатком “По-широк подтекст
Ускоряването на експанзията на „ Виваком “ съответства с прекосяването на българския телеком към интернационалната United Group, която е шестият притежател на сдружението след приватизацията му през 2004 година Сделката за мобилния оператор пък бе последвана от тази за медийната група към „ Нова телевизия " и „ Нет инфо “.

Разместването на пазара се случва на фона на трансформацията при интернет и телевизионните услуги, откакто дигитализацията поведе потреблението към нови територии. Дейността на операторите от дълго време се простира оттатък телефонията и мобилните данни, като тв услугите също се настаниха комфортно в портфолиото им.

На този декор е забавно да се наблюдава развиването на пазара на телевизионно разпространяване. Данните в плана за годишен отчет на Комисията за контролиране на известията за 2022 година демонстрират разбъркване на върха. След дълги години на водачество „ Булсатком “ (26.7%) отстъпва първата позиция за сметка на съперника „ Виваком “ (32.9%), като първата губи 4.5 прочие пункта пазарен дял по брой клиенти, до момента в който при другата те порастват с 2.7 прочие пункта. Трета остава „ А1 България “ с дял от 26.4%. Отскоро състезател на този пазар е и „ Йеттел “.

*Заглавието на публикацията е променено след постъпила спомагателна информация. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР