Вече 12 години балканските ритми отекват в Брюксел на фестивала

...
Вече 12 години балканските ритми отекват в Брюксел на фестивала
Коментари Харесай

Фестивалът Балкански трафик“ в Брюксел - музикален разрез на Балканите



Вече 12 години балканските ритми отекват в Брюксел на фестивала „ Балкански трафик “. Там брюкселски оркестър от белгийци извършва български песни и звучи вдъхновяваща комбинация от балкански фолклор, циганска духова музика, пънк, хип-хоп, уърлд мюзик и джаз. Тази година фокусът е върху България.

" Когато приказваме за Балканите, клишето ни води към трафика на проституция, контрабандата на артикули и трафика на органи, тъй като хората не познават културата и по тази причина за мен беше значимо да вкарам в Белгия малко балкански трафик на просвета и да трансформира визиите на белгийците и гостите в Брюксел за това какво са Балканите, да отворя очите и ушите им към тази енергична нова просвета ", признава Никълъс Уийърс, абстрактен мотор на фестивала „ Болкан трафик “ и негов артистичен шеф.

Фестивалът се организира в Бозар - постройката на изкуствата в центъра ва Брюксел, дело на фамозния проектант Хорта. Центърът е построен след Първата международна война и е ситуиран на 33 000 кв. метра повърхност. Той има и една от най-известните концертни зали с 2 200 места, както и доста пространства за експозиции.

„ Наистина постройката на Бозар е основно историческо завещание и е доста скъпо за нас да приветстваме тъкмо тук тази среща сред Изтока и Запада - това дава добавена стойност на културата “, продължава Уийърс.

" Моментът е в действителност добър, тъй като Федерика Могерини сложи като акцент Балканите, Макрон сподели " не ", Юнкер сподели " да ", само че по този начин или другояче Могерини сподели интерес към тематиката, и това оказва помощ на фестивал като нашия. Имайте обаче поради, че сме в центъра на един мултикултурен град със остарели обичаи в това отношение и въобще не е мъчно да съберем толкоз разнообразни диаспори на сцените на Бозар ", споделя още Никълъс Уийърс.
Репортаж с атмосфера от фестивала може да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР