Вече 10 години Сороптимист Интернешънъл Клуб Русе следва мисията на

...
Вече 10 години Сороптимист Интернешънъл Клуб Русе следва мисията на
Коментари Харесай

Сороптимист Интернешънъл клуб Русе отбелязва 10 години от създаването си

Вече 10 години Сороптимист Интернешънъл Клуб Русе следва задачата на своята стогодишна интернационална организация да трансформира живота и статута на дами и девойки посредством обучение, икономическо овластяване и основаване на благоприятни условия за разрастване на капацитета им.

Още от основаването на клуба на 2 юни, 2013, дамите, които избраха да членуват в него започнаха дейна планова активност, ориентирана към повишение на осведомеността, покровителство за правата на дамите и основаване на благоприятни условия за реализация както на надарени девойки и момчета, по този начин и на дами и деца в неравностойно състояние.

Един от огромните планове на клуба - „ Учим посредством дейности - учим с обич “ получи финансова поддръжка от СИ Федерация Европа. Чрез неофициални просветителни действия децата от ЦРДУ и ЦНСТ, Русе разшириха знанията си в доста области – история и обичаи, здраве и сигурност, музика. Вече четвърта година в центровете употребяват абонамент за системата „ Уча се “, предоставян от клуба. И до момента не престават срещите с децата за още забавни прекарвания. Тази пролет дружно учихме за птиците и другите жители на Природен парк Русенски лом. Боядисахме сами къщички за птици и в този момент те посрещат своите жители в Ботаническата градина на Русенския университет.

С различен огромен план „ Не си сама “, дамите поредно работиха за повишение на здравната просвета и информираност по отношение на предварителната защита на болестта рак на гърдата и обезпечаване на психическа поддръжка на претърпялите тази тежка диагноза. Този план получи Награда за най-хубава процедура (Best Practice Award) на федеративно равнище. Започнал през 2015 година, планът продължава и до през днешния ден. Наскоро с посредничеството на СИ Клуб Русе над 100 дами получиха гратис гръдни епитези и други материали.

Безспорно, най-известен на обществеността клубът стана със своите многочислени начинания в отбрана на дами, преживяващи или претърпели домашно принуждение. Емблематични по отношение на това са Оранжевите дни през ноември-декември, в които посредством осветление на здания в оранжево, срещи с жители, с учащи се, тематични изложения и витрини клубът популяризира информация по какъв начин да реагираме и къде да намерим отбрана в случаите на домашно принуждение. Клубът интензивно участва и в обществените мрежи с материали за осведомление на хората по наболелите проблеми.

Заедно с други Неправителствени организации, с сходна активност дамите не стопират да оказват ефикасна помощ и поддръжка на нуждаещите се. Вече две години работа по „ Териториален протокол в поддръжка на икономическото овластяване на дами, претърпели принуждение от интимния сътрудник “ (2022г.) взаимно с Община Русе, Сдружение „ Център Динамика “ и Клуб Зонта, Русе са част от активността на клуба. От самото начало на военните дейности в Украйна, дамите оказват непрестанна помощ на украинските бежанци в Русе. Клубът е дал 172 часа непринуден труд в помощ на БЧК и е получил финансова поддръжка от СИ Съюз България за подкрепяне на самотна украинска майка и нейните четири деца.

Международната активност на Клуб Русе също бележи развиване през годините. С дамите от Клуб Конгсберг Норвегия, кръстници при чартирането на клуба през 2013г. връзката е годишна. Тяхната поддръжка за плановете, а и чисто човешкият контакт са осезателни. С Клуб Брашов и Клуб Улм Донауштад също са построени другарски връзки, които са дали няколко стойностни плана, свързани с обучение и запазване на околната среда.

Няма област от голяма важност, която да не е била предмет на активността на Клуб Русе. Участието във всички планове на Съюз България също е значимо. Членовете на Клуб Сороптимист Интернешънъл – Русе са доста повече от просто група дами, те са общественост на одобрени експерти, решени да създадат света по-добър и ориентирани към построяването на по-добро общество, в което всяко лице е зачитано и подкрепено.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР