Вдишването на изгорели газове от автомобили, движещи се с дизелово

...
Вдишването на изгорели газове от автомобили, движещи се с дизелово
Коментари Харесай

Изгорелите газове от дизелови автомобили вредят повече на жените, отколкото на мъжете

Вдишването на изгорели газове от коли, движещи се с дизелово гориво, може би са по-вредни за дамите, в сравнение с за мъжете, защото провокират повече промени в кръвната картина, свързани с възпаления, инфекции и сърдечно-съдови болести при дамите, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Това сочат предварителни резултати от лимитирано проучване, което ще бъде показано на интернационалния конгрес на Европейското сдружение по респираторна медицина в Барселона, Испания.

Според резултатите " излагането на изгорели газове от дизел работи друго на женските организми спрямо тези на мъжете и това може да е знак, че замърсяването на въздуха е по-опасно за дамите, в сравнение с за мъжете ", сподели в изказване Нелофер Мохержи, учител в университета на Манитоба в Уинипег, Канада.

Изследователският й екип е работил по изследването дружно с учени под управлението на Крис Карлстен от университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада.

Учените откриват, че вдишването на дизелови изпарения води до възпаления в белите дробове и въздейства на оправянето на организма с инфекции на дихателните пътища. Изследването е извършено измежду 10 здрави доброволци, непушачи - петима мъже и пет дами. Всеки от тях е вдишвал в продължение на четири часа филтриран въздух и по четири часа - въздух с изгорели газове от дизел с три концентрации - 20,50 и 150 микрограма фини прахови частици на куб. метър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР