Вдъхновете се от седмичен обзор за това да живеете добре,

...
Вдъхновете се от седмичен обзор за това да живеете добре,
Коментари Харесай

Какъв е вашият резултат за грижа за мозъка? Отговорът може да показва вашия риск от деменция

Вдъхновете се от седмичен преглед за това да живеете добре, елементарно..

Какво ще стане, в случай че можете да прецените риска от развиване на деменция или инсулт с възрастта без медицински процедури? Нов инструмент, наименуван Brain Care Score или BCS, може да ви помогне да извършите тъкмо това, като в същото време ви поучава по какъв начин можете да намалите риска, откри ново изследване.

21-точковият резултат за грижа за мозъка се отнася до това по какъв начин човек се оправя с 12 свързани със здравето фактора, засягащи физически, метод на живот и социално-емоционални съставни елементи на здравето, съгласно изследването, оповестено на 1 декември в списанието Frontiers in Neurology. Авторите откриват, че участниците с по-висок резултат имат по-нисък риск от развиване на деменция или инсулт по-късно в живота.

„ Пациентите и практикуващите могат да стартират да се концентрират повече върху подобряването на своя BCS през днешния ден и положителната вест е, че подобряването на тези детайли ще обезпечи и цялостни изгоди за здравето “, сподели основният създател на проучването доктор Джонатан Росанд, съосновател на McCance Center for Brain Health в Масачузетска обща болница, в известие за вести.

„ Компонентите на BCS включват рекомендации, открити в Life's Essential (8) на American Heart Association's за сърдечно-съдово здраве, както и (както) доста модифицируеми рискови фактори за постоянно срещани типове рак “, добави Росанд, също J.P. Кистлър, талантлив ръководител по неврология в Масачузетската обща болница и професор по неврология в Харвардското здравно учебно заведение. „ Това, което е положително за мозъка, е положително за сърцето и останалата част от тялото. “

Физическите съставни елементи включват кръвно налягане, холестерол, хемоглобин A1c и показател на телесна маса, до момента в който факторите за метода на живот включват хранене, консумация на алкохол, аеробни действия, сън и пушене. Социално-емоционалните аспекти се отнасят до взаимоотношенията, ръководството на напрежението и смисъла на живота.

Авторите цитират „ световната рецесия на здравето на мозъка “ като един от мотиваторите за тяхната работа; единствено в Съединените щати 1 от 7 души има деменция и на всеки четири минути някой умира от инсулт, съгласно изследването. Усилията за предварителна защита могат да оказват помощ за доста понижаване на смъртните случаи, само че Life's Essential 8 на Американската сърдечна асоциация, споделиха създателите, е създаден без принос от пациенти.

„ За да ангажираме пациентите, ние се опитахме да разработим инструмент, който да отговори на въпроса, който получавахме най-често от нашите пациенти и членове на техните фамилии: „ Как мога да се грижа добре за мозъка си? “, споделиха създателите.

Грижа за мозъка и риск от заболяване

Изследователите се пробваха да потвърдят своя инструмент, като разгледаха асоциациите сред резултата за грижа за мозъка на близо 400 000 участници при започване на изследването на UK Biobank сред 2006 и 2010 година и дали са имали деменция или инсулт към 12 години по-късно. Проучването на UK Biobank е проследило здравните резултати на повече от половин милион хора на възраст сред 40 и 69 години в Обединеното кралство в продължение на минимум 10 години.

Сред възрастните, които са били на възраст под 50 години при записването, всяка позитивна разлика от пет точки в техния резултат е обвързвана с 59% по-нисък риск от развиване на деменция и 48% по-нисък риск от инсулт по-късно в живота, откриват създателите. Хората на 50-годишна възраст са имали 32% по-нисък риск от деменция и 52% по-малък риск от инсулт. Участниците на възраст над 59 години са имали най-ниски оценки, с 8% по-нисък риск от деменция и 33% по-нисък риск от инсулт.

„ Рядко се случва да кажа това, само че всеки на възраст 40 и повече години, който има член на фамилията, обиден от Алцхаймер или деменция, би трябвало да приказва с лекаря си за този резултат “, сподели доктор Ричард Айзъксън, шеф на проучванията в Института за невродегенеративни болести във Флорида, по имейл. Айзъксън не е взел участие в изследването.

„ Повечето хора не знаят, че минимум 40% от случаите на деменция могат да бъдат предотвратени, в случай че този човек прави всичко както би трябвало “, добави Айзъксън. „ Резултатът за грижа за мозъка оказва помощ на хората в риск с пътна карта напред, основана на 12 модифицируеми фактора преди началото на когнитивен спад. “

Грижа за вашия мозък

Авторите заключават, че по-малко значимите изгоди за по-възрастните хора може да се дължат на това, че в тази възрастова група деменцията има наклонност да прогресира по-бавно - което значи, че практикуващите може да не засекат пациент с ранна деменция, до момента в който не се утежни по-късно.

Но във връзка с обяснението на общите констатации, доста предходни изследвания удостоверяват изгодите от тези здравословни съставни елементи за здравето на мозъка.

Замяната на модифицирани храни с по-естествен избор се свързва с 34% по-нисък риск от деменция, до момента в който честите извършения и ежедневните визити с близки понижават риска надлежно с 35% и 15%, съгласно две изследвания, оповестени през 2022 година

И „ до момента в който множеството от тези фактори могат да бъдат оценени от хората вкъщи, също по този начин е значимо за хората при идващото им посещаване при доктор за първична здравна помощ да „ знаят броя си “ в областите на кръвното налягане, холестерола и контрола на кръвната захар “, които са други фактори в резултата за грижа за мозъка, сподели Айзъксън. „ По-добрият надзор върху тези васкуларни рискови фактори има силата да затръшва спиранията по пътя към когнитивен спад (и) деменция, както и инсулт. “

Той добави: „ Когато комбинирате това с по-добър диетичен избор, по-малко алкохол, чувство за цел в живота и поддържане на обществена ангажираност, дивидентите се усилват доста с течение на времето. “

Тъй като резултатите на участниците са измервани единствено един път в живота им, са нужни повече проучвания, с цел да се откри дали някой може да понижи риска от инсулт или деменция посредством възстановяване на своя резултат за грижа за мозъка с течение на времето - догадка, която създателите сега учат, споделиха те.

„ Имаме всички учредения да имаме вяра, че подобряването на вашия BCS с течение на времето доста ще понижи риска от инсулт или развиване на деменция в бъдеще “, сподели Росанд. „ Но като учени ние постоянно желаеме да забележим доказателство. “

Участието в изследвания като това може да бъде добър метод да управлявате здравето на мозъка си, сподели Айзъксън - изключително в случай че имате стеснен достъп до опазване на здравето.

Айзъксън е взаимен откривател в изследване, финансирано от Националния институт по опазване на здравето, което стартира скоро. „ Хората фактически могат да се записват в този момент, с цел да бъдат известени, когато започва през идващия месец на YourBrainStudy.org — който превежда хората през безвъзмездна оценка на риска, проби на паметта и персонализирани препоръки от комфорта на личния им мобилен телефон “, добави той посредством е-поща.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР