Вчерашното избиране на председател (макар и временен) на Столичния общински

...
Вчерашното избиране на председател (макар и временен) на Столичния общински
Коментари Харесай

След Възраждане - всички общински съветници на БСП вече... не са на БСП

Вчерашното избиране на ръководител (макар и временен) на Столичния общински съвет докара до драматични събития в две от партиите. Първо от " Възраждане " се разправиха с трима депутати, които били предложили " предателите ", дали своят вот " за " претендента на ПП-ДБ.

В ранния петъчен следобяд не закъсня и предизвестена реакция на " Позитано " 20, откъдето оповестиха, че смъкват политическото си доверие от общинските си съветници в София.

След изключително съвещание на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия през днешния ден в позиция от управлението на соцпартията оповестиха, че изрично се разграничават от тях.

" Тези съветници към този момент не съставляват политическата групировка, а единствено себе си и носят персонална отговорност за дейностите си в СОС ", написа още в нея. 

На идващото съвещание на Националния съвет ще им бъдат наложени и съответни партийни санкции. Така за известно време позатихналата линия да се санкционират и изключват от Българска социалистическа партия недоволни или несъгласни с дейностите на лидерката Корнелия Нинова и подопечния ѝ партиен кръг още веднъж е обновена.

Вчера групата на соцпартията в СОС пренебрегна решение на Националния съвет на Българска социалистическа партия, съгласно което: „ Градският съвет на Българска социалистическа партия да издигне кандидатурата на Диана Тонова за ръководител на Столичния общински съвет. Общинските съветници от „ Българска социалистическа партия за България " в гласуването за избор на ръководител на СОС да не поддържат създалите се болшинства в Общинския съвет и да не гласоподават за различен претендент, с изключение на излъчената кандидатура на Диана Тонова “.

Съветниците не издигнаха Тонова и поддържаха кандидатурата на Цветомир Петров. Тонова беше определена за зам.-председател на СОС. Българска социалистическа партия има деветима съветници. Подкрепа за избор на краткотраен ръководител на Столичния общински съвет през вчерашния ден дадоха председателят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков, неговият заместител Иван Пешев, Николай Велчев, Иван Виделов, Станислав Младенов, Еньо Савов. Решението поддържа и представителят на съдружния сътрудник Коалиция " Левицата! " Войслав Тодоров, прецизират от БСП-София. 

Още преди гласуването през вчерашния ден Нинова прикани представителите на Българска социалистическа партия да поддържат Петров, само че шефът на столичните социалисти и на групата им в СОС Иван Таков даде ясно да се разбере, че няма да се съобрази.

" Алтернативите бяха две - цялостен блокаж в Общинския съвет, другата седмица да завалят тъжби към ОИК за преустановяване пълномощията на общинските съветници и още месеци безвремие и безпорядък. Не ни плашат нови избори, а положението на града - София е в спешно положение ", изясни Иван Таков в петък заран в ефира на Bulgaria ON AIR.

" Всички общински съветници от нашата група, които подкрепихме избора за краткотраен ръководител на СОС, изпълнихме решение на висшия ни партиен орган - Градския съвет - от сряда вечерта ", обявиха днес общинските съветници от групата на Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България ".

" Работим в СОС за София и за жителите по този начин, както обещахме в акцията. Подкрепихме избора на краткотраен ръководител на СОС през днешния ден с ясното схващане и надълбоко разбиране в правилността на това решение. То беше взето от нашия групов орган - Градския съвет на Българска социалистическа партия - София, както и от групата ни в СОС през вчерашния ден сутринта преди началото на сесията. Всички други изказвания, свързани с това наше решение, са спекулации ", настояват още те. 

Между Нинова и Таков прехвърчаха съществени искри още към кметските избори, когато столичната Българска социалистическа партия наложи кандидатурата на Ваня Григорова и принуди партийната лидерка да я одобри насилствено.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР