Вчера вечерта ЦИК обяви от изборите на 11 юли при

...
Вчера вечерта ЦИК обяви от изборите на 11 юли при
Коментари Харесай

Какви са политическите сценарии след изборите на 11 юли

Вчера вечерта ЦИК разгласи от изборите на 11 юли при обработени 100% от протоколите от секциите в страната и в чужбина. " ИТН "  печели 24.08% от гласовете, а обединението ГЕРБ-СДС заема второто място с общо 23.51%. Трета е " Българска социалистическа партия за България "  с 13.39%, следвана от " Демократична България "  с 12.64%, Движение за права и свободи с 10.71% и  " Изправи се! Мутри вън! "  с 5.01%. 

Следващата стъпка към сформиране на ново държавно управление след разпределянето на местата в Народното събрание е връчването на изследователски мандат от страна на президента Румен Радев на първата по брой гласове партия  " ИТН ". Припомняме, че. Какви обаче са политическите сюжети след предварителния избор – тематиката разясниха някогашният парламентарен арбитър Румен Ненков, социологът Андрей Райчев, политологът проф. Румяна Коларова, политологът Слави Василев, социологът доцент Антоний Гълъбов и политологът Георги Киряков в ефира на Нова телевизия и на bTV. 

" Предстои президентът да организира съвещания с всички определени политически партии. След тях той би трябвало да разпореди мандат за претендент за министър-председател, излъчен от " ИТН ". Проблемът е, че официално техният кабинет може и да е подготвен, само че няма парламент, няма положена клетва и няма решение на парламентарната група. В момента, в който народните представители положат клетва, служебното държавно управление е длъжно да подаде оставка. Ако не се излъчи държавно управление, президентът отново разпуска Народното събрание и назначава ново служебно държавно управление ", сподели в ефира на Нова телевизия някогашният парламентарен арбитър Румен Ненков.

Според него огромният абсурд е, че президентът не може да разпуска Народното събрание в последните 3 месеца от мандата си. " Тоест, връщаме 3 месеца от 19 януари обратно. Има решение на Конституционния съд, че конститутивният миг за началото на мандата на народните представители е полагането на клетва, аналогично е за президента. Имаме време за още едни избори ", сподели той.

" В момента има задоволително време за съвещания и за това да се завърти рулетката до края на месеца. Ако на 1 август имаме несполучлив мандат, има още 2 месеца, в които би трябвало да имаме избори. Вече едвам тогава на идващия парламент, в случай че се получи същото, съществува опция да се проведат президентски избори с назначено от президента служебно държавно управление ", изясни Румен Ненков.

Запитан дали е допустимо да има избори " 2 в 1 ", при които президентът приготвя личните си избори, в които взе участие, Нинков отговори: " Въпрос на калкулации е. Хипотетично не е невероятно ".

" Веднага се изпълни с тайни теории. На секундата. Дългата ръка на Доган, дългата ръка на президента. Кой ли не се оказа с дълги ръце. Нищо такова няма ”. Така социологът Андрей Райчев разяснява пред Нова телевизия ситуацията, пред която са изправени политиците и България след изборите.

" Очакването трите партии на митинга да бъдат дружно беше поддържано, с цел да се приказва, че те могат да имат болшинство. Това беше несбъднатата фантазия. Една заблуда на протестните партии, че могат да реализират парламентарно болшинство ", на мнение е политологът проф. Румяна Коларова.

" Смятам, че желанията на Слави Трифонов са били той да предложи кабинет, който би могъл да бъде подсилен. Това, че по-малко от 24 часа преди окончателните резултати, той разгласи състав, в действителност е политическа логичност, която Трифонов следва от началото на политическата му кариера. Логиката на водача на " ИТН "  е, че той не желае да влиза в сделки. Българският парламентаризъм обаче не работи по този начин. Политическите обединения, даже тези, които принадлежат към така наречен митинг, са безпределно разочаровани от метода на Трифонов, който не ги предложения на договаряния ", смята политологът Слави Василев. Според него, вероятността да се отиде на нови парламентарни избори е доста огромна. 

Поведението на " ИТН "  (ИТН) не е вярно и е проблем, че не са съветвали състава на кабинета с никого, в случай че приказват за повече народна власт. Около това мнение се сплотиха в ефира на bTV социологът доцент Антоний Гълъбов и политологът Георги Киряков. 

Според доцент Гълъбов Има Такъв Народ е корпорация, която се е трансформирала в партия. " Това, че българските жители не се ориентират в казуса, който стои зад това, е наш общ проблем на политическа просвета. Това е корпоративно държание, а не държание на политическа партия. В това отношение за мен няма съмнение, че Има Такъв Народ няма да отстъпи на крачка от това предложение. България е на ръба на доста сериозна рецесия, в случай че кабинетът на Слави Трифонов не получи поддръжка ", на мнение е социологът. 

Доц. Гълъбов изясни, че България може да влезе в серпантина от рецесии, тъй като по едно и също време провеждането на парламентарни и президентски избори през есента със същото служебно държавно управление ще значи този път и икономическа, и обществена рецесия, а освен институционална. 

" Големият въпрос е в отхвърли да се разбере, че ръководството на страната не е ръководство на компания. В момента администрацията не работи, страна спря и доста положителните дейности на служебното държавно управление не задвижиха администрацията. До есента ние ще влезем в икономическа рецесия ", счита доцент Гълъбов. 

Политологът Георги Киряков обаче не се съгласи с това мнение. Според него служебното държавно управление се оправя добре, което значи, че може да продължи да ръководи в този състав и до последващи предварителни парламентарни избори за тази година. " Ако са дружно с президентските избори, това значи, че ще се спестят едни пари. Нищо съдбовно не виждам в това да се върви към нови избори, в случай че не се сформира държавно управление. Единственият проблем е, че хората могат да се отегчат до степен да има още по-ниска изборна интензивност. Когато имаме президентски избори октомври месец, ще имаме друга електорална обстановка. Хората ще са у дома, ще са по-готови да гласоподават, ще са си умряли. Възможният проблем е четвърта вълна на коронакризата ", разяснява Киряков. Според него няма никакъв късмет кабинетът, обявен от Слави Трифонов, да получи поддръжка от останалите партии в Народното събрание. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР