Вчера станахме свидетели на абсурден подход към промяна на важно

...
Вчера станахме свидетели на абсурден подход към промяна на важно
Коментари Харесай

Вигенин: Моделът „Няма Конституция – каквото реши мнозинството в НС, това ще е“ – трябва да бъде спрян

„ Вчера станахме очевидци на неуместен метод към смяна на значимо законодателство. “

Това разяснява зам.-председателят на Народното събрание /НС/ и народен представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин в ефира на „ Българска национална телевизия “. По думите му за Българска социалистическа партия е останало неразбираемо и неправилно това бързане и паническа реакция, които не би трябвало да са присъщи за един съществено работещ парламент.

„ Българска социалистическа партия декларирахме, че сме подготвени да сезираме Конституционния съд – от една страна поради непрецизните текстове, само че и поради метода, по който се прави. Стана традиция в този парламент да се приема законодателство на две четения в границите на едно съвещание. Някъде би трябвало да сложим спирачката. Защото, по този начин както е тръгнало – няма да важат правила, няма да важи Конституция – каквото реши болшинството, това ще бъде. Това, обаче не е обикновено в демократична европейска страна с искания за правова страна Какъв сигнал даваме на хората, желаеме от тях да съблюдават законите, а ние самите личния си закон не съблюдаваме, защото правилникът е с сан на закон? “ , реагира социалистът.

Дори и вносителите , които обрано и непретенциозно са защитили предложенията си, са наясно, че казусът не е законът , счита той.

„ Допълнителен парадокс е, че в последния ден на Народно събрание ние приехме основни промени в Наказателния кодекс /НК/. Сега, седмица по-късно на изключително съвещание – отново ги променяме. Законът за отбрана от домашно принуждение /ЗЗДН/ беше изменен също в границите на месец юли, и то значително, влезе в действие в първите дни на август и единствено няколко дни по-късно го променяме още веднъж. Какво демонстрира това? Това значи, че от една страна – се прави некачествено законодателство с предложенията и самодейностите на ръководещите, законодателство без разбор. Очевидно е, че става дума за проблем, откакто единствено преди седмица законът е променян. От друга страна – случилото се през вчерашния ден демонстрира, че цялата тази реакция беше за да се успокои по някакъв метод обществото след случая в Стара Загора. Но вместо да се мисли задълбочено и редовно – под паника се трансформира закона, с цел да замажем очите на хората. Очевидно не съумяваме откакто 90 % от хората споделят, че това няма да промени нищо “ , разяснява Вигенин.

Той напомни, че Българска социалистическа партия работи по тези въпроси години наред – с поредност от законодателни оферти от 2018 година насам, в това число и в актуалното Народно събрание. „ Внесохме предложение в Наказателен кодекс да бъдат повишени наказванията, направихме оферти по ЗЗДН да се разкрият центрове за жертвите на домашно принуждение във всеки един регионален център. Но по този начин и не получихме поддръжка “ , уточни Вигенин.

Вигенин е убеден, че в случай че се работи редовно по законодателните ограничения , признати през юли – би трябвало да има резултат , в това число и с осведомителни акции . В диалога за мисленето на обществото ни и работата в тази посока, той разяснява случилото се с Вежди Рашидов .

„ Който без да знае, че микрофоните записват, действително сподели какво мисли по тези тематики. Давам го като образец, тъй като това е надълбоко затвърден метод на мислене в част от българското общество. Това е нещо, което би трябвало да се преодолява и то е система от ограничения – не става единствено със закони. Ето, публичният напън, методът, по който реагираха хората дава вяра, че това събитие може да бъде преодоляно “ , акцентира зам.-председателят на Народно събрание.

Кристиан Вигенин съобщи, че в случай че други не припознаят предлагането на омбудсмана Диана Ковачева за криминализиране на унизителното отношение – той ще го внесе сред първо и второ четене на Наказателния кодекс. „ За благополучие той беше признат на първо четене през вчерашния ден, което в този момент ни дава опция да създадем смислени оферти за второ четене. Смятам, че е значимо – без значение от това, което се одобри в другия Закона за домашно принуждение “ , добави той.

В диалога за локалните избори той посочи, че Българска социалистическа партия е на финалната фаза за номиниране на своите претенденти за кметове и общински съветници. До средата на септември социалистите ще са подготвени с всички претенденти. На въпрос на водещата какви ще са те, Вигенин даде образец с изборния си регион, в който сполучливи кметове на Българска социалистическа партия ще бъдат претенденти още веднъж: В Тунджа – Георги Георгиев, Болярово – Христо Христов.

Според него решението за събарянето на Паметника на Съветската войска се прави от ръководещите и е образец по какъв начин целеустремено се разделя обществото .

„ А това е нездравословно за страната, за нас като общество. Десницата постоянно се е заигравала с тази тематика. Обикновено преди избори. Смятам, че няма да им помогне – в противен случай, ще активизира хората, които не желаят да се заличават знаците на историята “, заключи социалистът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР