Вчера се състоя официалната пресконференция по повод предстоящото издание на

...
Вчера се състоя официалната пресконференция по повод предстоящото издание на
Коментари Харесай

Бляскави филмови и литературни премиери на Синелибри 2020 |

Вчера се състоя формалната конференция във връзка идното издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, което ще се организира в два формата – онлайн и онлайн. Новото артпространство The Steps събра доста представители на културния бранш у нас, видни дипломати, шефове на културни институти и сътрудници на фестивала, в това число Борислав Велков, ръководител на Съвета на шефовете в Национален замък на културата, и Биляна Генова, шеф на дирекция „ Култура “ към Столична община и координатор на СП „ Култура ”.

Жаклин Вагенщайн, шеф и създател на фестивала, разкри детайлности по отношение на програмата и приветства сътрудниците на шестото издание. Очаква ни превъзходна поредност от кинопремиери, съпътстващи срещи и просветителни събития, като част от филмовите прожекции ще бъдат съпроводени с показване на съответните литературни произведения. Филмите са разпределени в няколко модула според от жанровата им специфичност.

Екстравагантната престъпна комедия „ Кръстницата “ по романа на Анелор Кер, с Изабел Юпер в основната роля, дава старт на фестивала на 18 октомври в зала 1 на НДК. Модулът „ Който няма възприятие за комизъм, няма усеща “ включва още неустоимата комедия на Даниел Коен „ Щастието на някои ", в която блестят Венсан Касел и Беренис Бежо, както и пробната комедийна драма „ Зеровил “ на Джеймс Франко, самобитно мигане към Куентин Тарантино и „ Имало едно време в Холивуд “.

В модула „ Сънят на разсъдъка “ се открояват: психологическият трилър с хичкоковски привкус „ Заливът на тишината “ с Олга Куриленко, мистериозната драма „ Последният Вермеер “ с Гай Пиърс и Клаес Банг, шокиращата престъпна драма „ Мафия Inc. ” със Серджо Кастелито. Гвоздеи в категорията „ Мъдростта побеждава ориста “ са филмите „ Ето ги младите мъже “ по един от най-амбициозните ирландски романи за последното столетие, „ Годината на гибелта на Рикарду Рейш “ по романа на огромния Жозе Сарамаго и политическата драма „ По време на войната “ на режисьора Алехандро Аменабар, която отдава респект на Мигел де Унамуно. Френският романс „ Една нимфа в Париж “ и немската драма „ Нарцис и Голдмунд “ по шедьовъра на Херман Хесе ще ни разкрият доводите на сърцето.

Модулът „ Когато обстоятелствата приказват “ предлага документалните филми „ Гетсби в Кънектикът “ - неразказаната история на спорния воин на Франсис Скот Фицджералд, и „ Мълчание с достолепие “ на режисьорката Адела Пеева. Мисия „ Българско кино “ обгръща някои от най-впечатляващите български акомодации, основани през последните десетилетия - отличени както у нас, по този начин и на интернационалните кинофоруми.

Да не забравяме и секцията с късометражни филми , която съдържа осем заглавия, инспирирани от творчеството на известни писатели и поети. Към нормалните киносалони и културни центрове, измежду които Люмиер Лидл, Сити Марк Арт Център, Френски институт, културен център G8, кино „ Одеон “, Casa Libri, кино „ Влайкова “, Евро Синема, Дом на киното, Cine Grand Park Center, тази година Синелибри приобщава и новите културни пространства The Steps и Missia 23. По традиция елитно жури, формирано от изтъкнати български и задгранични създатели, чийто почетен ръководител е самият Жан-Жак Ано, ще дефинира най-хубавата акомодация по литературно произведение от конкурсната стратегия, а на 24 октомври в кино Люмиер Лидл ще се състои церемонията по награждаване.

Синелибри 2020 ще се организира сред 18 октомври и 8 ноември в София и още седем града в страната под мотото „ Възпитание на възприятията “, само че достъп до забележителна част от филмовите заглавия този път ще имат фенове от цялата страна с помощта на паралелните предавания посредством платформата Neterra TV+ (). Предстои да обявим всички специфични събития и срещи онлайн, както и програмата на фестивала във Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Габрово, Велико Търново и Стара Загора. Билетите за присъствените прожекции в столицата към този момент са в продажба на касите на НДК и уеб страницата на фестивала.

Синелибри 2020 ще се осъществя с поддръжката на Столична стратегия „ Култура ”, Национален фонд „ Култура ”, Национален кино център, Фонд „ Култура “ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFE Dolce Gusto, SeeWines, Avène, Kaufland, TatraTea и Storytel. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 година

Oфициален уеб страница:

Публикацията е част от партньорството сред OFFNews и Cinelibri.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР