Вчера се навършиха шест месеца от началото на войната в

...
Вчера се навършиха шест месеца от началото на войната в
Коментари Харесай

Шест месеца след началото на войната в Газа: колко близо е Израел до това да унищожи Хамас

Вчера се навършиха шест месеца от началото на войната в линията Газа сред Израел и " Хамас ". Тя избухна след изненадващото нахлуване на палестинското ислямистко придвижване против еврейската страна на 7 октомври. В отговор Израел стартира военна интервенция в Газа, като министър председателят Бенямин Нетаняху разгласи, че задачата е да унищожи " Хамас ".

И по този начин, половин година след началото на кървавия спор, разумно изниква въпросът реализира ли Израел своята цел или най-малко близо ли е до това? Това, което е несъмнено, е, че военният капацитет на ислямисткото придвижване, прието от Съединените щати и Европейския съюз за терористична организация, е съществено понижен. Пълното му заличаване обаче наподобява мъчно постижима цел, макар десетките хиляди жертви от началото на войната. Затова прочее Израел към този момент разгласи желанието си да резервира някакво наличие на своите сили за сигурност в линията Газа и след края на спора, с цел да подсигурява, че офанзивата от 7 октомври няма да се повтори.

Каква е човешката цена на спора?

При нападението на " Хамас " в Израел на 7 октомври бяха убити 1170 души, множеството от които - цивилни, показва Франс прес. Освен това бойци на палестинското ислямистко придвижване водиха в Газа над 250 заложници. 130 от тези хора остават в плен, като израелската войска счита 34 от тях за мъртви.

Израелските въоръжени сили оповестиха през днешния ден, че са изгубили през вчерашния ден още четирима бойци по време на своята интервенция в Газа. С това общият брой на израелските военнослужещи, убити в палестинската територия от началото на офанзивата, доближи 260, заяви в. " Таймс ъв Израел ".

От палестинска страна, по последни данни на следените от " Хамас " управляващи в Газа, представени от Ройтерс, близо 33 200 души са били убити в крайбрежната територия от 7 октомври. Повечето от жертвите са дами и деца. Тези данни не са тествани по самостоятелен път.

Израел на " крачка от успеха "?

Вчера Нетаняху разгласи, че Израел е " на крачка от успеха " във войната. " Няма да има преустановяване на огъня без връщането на заложниците ", предизвести в това време той, представен от Агенция Франс Прес, на фона на новия кръг от договаряния в Кайро.

Единствената след експлоадирането на войната филантропична пауза прочее даде опция да бъдат освободени десетки пленници. Преговорите за ново преустановяване на огъня обаче буксуват, макар напъните на медиаторите от Египет и Катар, защото е мъчно да бъде открито най-малкото общо кратно сред позициите на двете страни в спора.

И по този начин, какво съумя да реализира Израел за половин година?

По израелски данни военното крило на придвижването " Хамас " е разполагало с към 30 хиляди души преди началото на войната, показва Би Би Си. Израел твърди, че е умъртвил почти 13 хиляди бойци. В сметката обаче влизат и представители на други палестински групировки.

Израел разгласи, че е ликвидирал и 113 водачи на " Хамас ", голямата част от които - през първите три месеца от спора. Впрочем първото известие за погубен в Газа представител на висшето управление на ислямисткото придвижване пристигна чак на 26 март - Маруан Иса.

Вторият човек в йерархията на " Хамас " - Салех ал Арури, бе премахнат при израелски удар с дрон в ливанската столица Бейрут на 2 януари.

Впрочем Израел се закани да намери и избие всички ръководители на палестинското ислямистко придвижване, виновни за нападението на 7 октомври.

" Израелските сили за защита не съумяват да доближат до най-висшите ръководители на " Хамас "... (нито) да заменят " Хамас " като (организацията, която управлява Газа) ", разяснява Майрав Зонсзийн, старши анализатор от мозъчния концерн Международна спешна група.

Това изказване обаче може да бъде оспорено. Властите в Газа остават под контрола на " Хамас ", само че на процедура израелската войска е блокирала напълно тясната линия с повърхност от към 365 квадратни километра и е в положение да доближи до съвсем всяка точка от нея, въпреки и с риск от изненадващи офанзиви.

Така че израелската войска несъмнено е нанесла тежък удар по потенциала на военното крило на палестинското ислямистко придвижване - Бригадите " Изедин ал Касам ". Те обаче си остават способни да нанасят изненадващи удари, доказателство за което е гибелта на четирима израелски бойци през вчерашния ден.

За това способства и обширната мрежа от подземни тунели, прокопана от " Хамас " в Газа - тясна линия, дълга почти 60 и необятна шест километра, на запад с изход на Средиземно море, на север и на изток - граничеща с Израел, а на юг - с Египет. Ислямисткото придвижване е казвало преди, че общата дължина на тези тунели е 500 километра - изказване, което не може да бъде тествано по самостоятелен път, отбелязва Би Би Си.

При всяко питане от страна на английското публично радио и телевизия израелската войска непроменяемо дава отговор, че е " унищожила забележителна част от терористичната инфраструктура в Газа ". Това евентуално е тъкмо по този начин, само че остава неразбираемо с още какъв брой тунели разполага " Хамас " и какви други средства има в своя боеприпас.

Палестинците в линията Газа към този момент заплатиха голяма цена, разяснява Би Би Си. Освен над 33-те хиляди убити има и повече от 75 хиляди ранени. Близо 1,7 милиона от жителите на пренаселената крайбрежна територия бяха принудени да изоставен домовете си. Сателитни данни демонстрират, че над 56 % от постройките в Газа са понесли вреди или са разрушени.

Какво следва?

Вчера израелската войска разгласи, че изтегля забележителна част от силите си от южната част от линията Газа. Министърът на защитата Йоав Галант обаче посочи, че задачата е бойците да си починат и да се приготвят за бъдещи интервенции.

Макар да понижи доста числеността на своите военни в Газа, която по време на пика на офанзивата бе 30 хиляди, Израел продължава да държи южната част от палестинската територия отцепена от останалата част от анклава. Освен това няколкостотин израелски бойци остават в Газа, подготвени за предприемане на интервенции, написа в. " Аарец ".

Галант прочее удостовери, че Израел не се е отказал от плануваната атака в Рафах, покрай границата с Египет. В този град в най-южната част от линията Газа са се струпали над един милион палестинци и Израел е подложен на засилващ се интернационален напън да се откаже от интервенцията заради риска от по-нататъшно утежняване на филантропичната злополука в крайбрежната територия. В същото време се счита, че в Рафах се крият и доста от останалите водачи и бойци на " Хамас " и че там са държани множеството от заложниците. Затова израелското управление счита, че без интервенция в града не може да нанесе пагубен удар на палестинското ислямистко придвижване.

Шест месеца след началото на войната, към момента не е ясно дали Израел е извършил своите цели във войната, обобщава Би Би Си.

Военният потенциал на " Хамас " обаче несъмнено е съществено стеснен. Но дали това ще е задоволително?

Впрочем един от създателите на палестинското ислямистко придвижване Абдел Азиз ар Рантиси бе споделил, че Израел може да убие колкото си желае водачи на " Хамас ", само че " Хамас " няма да почине. Самият лекар Рантиси почина при израелски въздушен удар на 17 април 2004 година - в разгара на Втората палестинска интифада. Оттогава изминаха две десетилетия, само че тези думи се оказаха оракулски. Защото " Хамас " не е организация с ясна конструкция, а концепция, както изяснява в своята книга " Син на Хамас " отреклият се от придвижването Мосаб Хасан Юсуф - наследник на един от неговите създатели шейх Хасан Юсуф.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР