Вчера с решение на Административен съд София-град бяха отменени едни

...
Вчера с решение на Административен съд София-град бяха отменени едни
Коментари Харесай

Надежда Йорданова за ФАКТИ: България е там, където има дори един български гражданин

" Вчера с решение на Административен съд София-град бяха анулирани едни взаимни инструкции на Централната изборна комисия (ЦИК) и на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) в избрани елементи, на процедура два абзаца, които в действителност забраняваха на хората, които участват в секциите, по време на броенето на бюлетини да ги снимат ". Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Надежда Йорданова, която е правист, член на Изпълнителния съвет на " Да, България " и претендент за депутат от политическото обединяване " Демократична България " (б.р. част от което е партия " Да, България " ) в 23 МИР в София.

" Аргументите, които представихме пред съда бяха няколко. Първо, в този интервал по време на изборния ден в секцията участват хора, които са регистрирани по подобаващ метод - било то като покровители, наблюдаващи, представители на политически партии и обединения, те се записват в районна изборна комисия за страната и в ЦИК за чужбина, и надлежно членовете на секционните изборни комисии, които също са регистрирани, ясни са, оповестени са. Така че, доста е ясно кой е вътре и че той е там в служебно качество. За това не става въпрос да се разреши някакъв произвол, безсистемно снимане на хора и така нататък Тези хора са в помещението, както споделих, в служебно качество, тъй че ние приказваме за снимане на осъществяване на публични, законоустановени функционалности, а не за интервенция в персоналния живот, с цел да приказваме за непозволено култивиране на персонални данни ", разясни юристката.

" Освен това, ние приказваме за снимане на процеса по броене на гласовете, тогава когато гласуването свършило, тогава когато не може по никакъв метод да се разкрие тайната на вота. Бюлетините са анонимни, по никакъв метод не могат да бъдат свързани с съответно лице. И от тази позиция, ние не приказваме за откриване на някаква персонална информация, за сензитивна информация, за култивиране на данни и така нататък ", добави тя по същата тематика.

" Ние представихме и още един доста значим мотив. А точно, че тези хора, когато са в изборното помещение, те извършват, работят за реализиране на публично потребна цел - гарантиране на транспарантни и почтени избори, на вярно отразяване вота. Те работят и за повишение на доверието. Именно с оглед задачата на закона е изцяло подходящо, възможно и законосъобразно те (б.р. наблюдателите) да могат да снимат и да предават това, което следят ", съобщи още Надежда Йорданова.

" Съдът напомни, че България е република и суверен е народът. Властта произтича от народ - той я упражнява директно, или посредством органите, които избира. Изборите за народни представители са една от висшите форми за практикуване на държавна власт и всяка мярка, която подсигурява този развой - честността му, прозрачността му, равностойното и равноправно присъединяване на всички в този развой, е изцяло пропорционална и не може да бъде ограничавана ", оповести част от мнението на съда представителката на " Да, България ".

Тя разяснява и злоупотребата с държавен запас от страна на властта по време на предизборната акция и респективното на нея безучастие на ЦИК по този въпрос:

" Това е недостатък в Изборния кодекс. Начинът, по който се образува Централната изборна комисия хем е партиен квотен принцип, хем в същото време, когато се промени представителството - било то в в Парламента, било то в Европейския парламент, няма механизъм тази смяна в представителството да се отрази и в ЦИК. Виждаме, че значително членовете на Централната изборна комисия не изоставят партийните си пристрастия, тогава когато се гласоподават значими решения.

Не единствено предлагането на Българска социалистическа партия не беше задоволително обективно прегледано и не се реализира решение. Същото е ситуацията и с така наречен контракт на Марешки, да вземем за пример, както и доста други такива образци. Това е извънредно неприемливо и основава проблеми в целия избирателен развой. Членовете на ЦИК би трябвало да работят професионално и независимо ".

" За тези избори над 87 000 от нашите сънародници в чужбина са подали своите заявки за гласоподаване в чужбина, като огромна част от тях, 85 000, са подадени електронно и единствено 2 000 са подадени на хартия. Ако съпоставим с преходните избори (б.р. парламентарни такива) през 2017 година, тогава хората, които са декларирали желанието си да гласоподават в чужбина, са били единствено 45 000. Виждате, че нарастването е съвсем двойно. 475 секции ще бъдат открити и нашите съграждани ще могат да гласоподават в тях, това е невиждано и демонстрира, че нашите съграждани ги е грижа какво се случва в България, че те желаят техният глас да бъде чут, да влияят върху вземането на решения. Посрещаме това с оптимизъм, посрещаме го като сила за смяна ", съобщи претендентът за депутат Надежда Йорданова.

От " Демократична България " упорстват председателката на Народното събрание Цвета Караянчева да свика изключително съвещание на Народно събрание, на което да бъде разискван и отхвърлен казусът с ограничението единствено до 35 секции за гласоподаване на българите в чужбина, които са в страни отвън Европейския съюз

Надежда Йорданова изясни, че свиването единствено до 35 секции ще сътвори големи проблеми и ще попречва хиляди българи в чужбина - да вземем за пример в Съединени американски щати и Англия, да гласоподават на 4 април. Тя добави, че от " Демократична България " алармират за този проблем още от 2018 година, само че на него не е обърнато внимание от статуквото.

" " Демократична България " смята и поредно отстоява своята позиция, че България е там, където има даже един български жител. На този един човек, на всеки един човек би трябвало да осигурим правото той да упражнява своите цивилен права и отговорности и да гласоподава. Конституцията го споделя това. Че българските жители, даже и отвън територията на Република България, имат всички права и отговорности по тази Конституция ", сподели още юристката.

По връзки на изборния развой у нас като цяло, тя даде образец с Нидерландия, където сега има избори. Там е въведена изборна противоепидемична мярка, чрез която хората над 70 години имат опция да гласоподават по пощата.

" Ние се явяваме на тези избори с гледище, със поръчка за мандат за ръководство с доста амбициозна стратегия. Активизирането на хората изисква предаване на сила на нашите гласоподаватели, изобщо на гласоподавателите - да отидат да гласоподават, да са спокойни, че техният глас ще бъде регистриран и надлежно, че имат да гласоподават за едно бъдеще, за една по-голяма вяра, за едно по-добро място за живеене на техните деца тук в България ", сподели Надежда Йорданова.

Към финала на своето присъединяване тя разяснява и социологическите прогнози, които предвещават сигурна победа на ГЕРБ - нещо което водещата Лили Маринкова окачестви като капан, който да обезвери хората:

" Изходът за излизането от този капан за нас е повече сила и по-позитивна акция. Ние имаме добра готовност. Социологическите изследвания за нас демонстрират, че нашето ядро е мобилизирано, тъй че нашата задача е тази сила да я разпространим още повече. Случвало ни се е в предишни акции, знаем какъв брой е мъчно преборването с " предрешения мач " от социологическите организации. Спомняте си, ние това го живяхме при евроизборите. Даваха ни, че сме под чертата, а изборният ден сподели нещо друго. Научили сме си урока и не разрешаваме сходни неща да всеят скептицизъм при нас ".

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР