Вчера прокуратурата съобщи, че от 2023 г. работи по досъдебно

...
Вчера прокуратурата съобщи, че от 2023 г. работи по досъдебно
Коментари Харесай

Прокуратурата влезе в частния клуб за мегистрати на убития Мартин...

Вчера прокуратурата заяви, че от 2023 година работи по досъдебно произвеждане за проведена незаконна група, част от която е Божанов, основана за оказване на напън на магистрати, за имотни измами и пране на пари. В рамките на това дело се ревизира дали този клуб е бил посещаван и от магистрат.

 

По-рано през днешния ден Народното събрание сътвори комисия, която да се занимае с проблема с клуба на убития Мартин Божанов - Нотариуса. Първоначално предложенията бяха две - на ПП-ДБ и на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Преди началото на дебата обаче стана ясно, че ``сглобката`` е обединила двата законопроекта. Комисията ще работи три месеца, а Никола Минчев от ПП-ДБ ще я оглави.

 

В претекстовете на обединеното предложение на ПП-ДБ и ГЕРБ и Движение за права и свободи се споделя, че има основателни подозренията за чадър над активността на Божанов от страна на институциите. Целта е да се открият всички обстоятелства и условия по отношение на съществуването на лица и проведени групи за въздействие в правораздавателната система, по отношение на обществено изнесената информация за активността на Мартин Божанов. По-конкретно става въпрос за частния клуб за магистрати на застрелания. Клубът се е употребявал за неофициални връзки с магистрати от приблизително и високо равнище, стана ясно от следствие на " Антикорупционния фонд``. В съвещанията на комисията ще се прегледат и данни за безучастие на Висшия правосъден съвет, Инспектората към Висш съдебен съвет, прокуратурата и другите способени органи за съществуване на нерегламентирани обвързаности сред Мартин Божанов и други лица с представители на правосъдната власт.

 

Комисията се състои от 17 членове: От ГЕРБ-СДС това са Рая Назарян, Марин Маринов, Александър Ненков, Маниол Манев, който е и зам.-председател, и Росица Кирова. От ПП-ДБ за ръководител бе определен Никола Минчев, а за членове на комисията - Людмила Илиева, Настимир Ананиев и Мирослав Иванов. Александър Арангелов и Ивайло Чорбов са от квотата на " Възраждане ". От Движение за права и свободи бяха определени Артен Анисова, Хамид Хамид (зам.-председател) и Гюнер Ахмед. От Българска социалистическа партия в комисията влезе Атанас Зафиров и Гроздан Караджов от Има Такъв Народ.

Хората на Слави Трифонов предложиха комисията да се занимае и с това каква е ролята на убития през август Алексей Петров, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и татко му в съставянето на държавното управление. Предложението не беше подкрепено. От Българска социалистическа партия пък предложиха след приключването на комисията да се създадат законодателни промени. И това предложение не срещна утвърждението на пленарната зала. ``Възраждане`` поддържаха комисията, само че показаха подозрение, че ще даде резултат, " тъй като цялата държавна система е прогнила ".

 

Според някогашния Министерство на вътрешните работи началник и сегашен народен представител от ПП-ДБ Бойко Рашков ``такива комисии са неефективни поради намесата на всякакви интереси``. Той съобщи, че ``един парламент не може да се употребява единствено за някакъв си клуб, посещаван от магистрати``. " В плана вниманието е ориентирано към клуба, само че клубът се явява единствено дребна спирка по пътя на корупцията в страната. Какво като установим кой е минавал през кулба? Какво ще създадем? Ще ги установим поименно? ", попита той. И предложи комисията да проверява и активността на Петьо Петров, прочут с прякора Еврото, защото до момента в който е бил министър на вътрешните работи в кабинета ``Петков``, при него са идвали хора, които са се оплаквали освен от Божанов, само че и от Еврото.

 

В последна сметка всички парламентарни групи се съгласиха да се сътвори комисия за активността на Мартин Божанов, като се изключи един народен представител от Има Такъв Народ, който гласоподава ``въздържал се``.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР