Вчера президентът Байдън потвърди, че администрацията му ще изпрати в

...
Вчера президентът Байдън потвърди, че администрацията му ще изпрати в
Коментари Харесай

Байдън в статия за Ню Йорк Таймс: САЩ искат да видят просперираща Украйна, способна да се защитава

Вчера президентът Байдън удостовери, че администрацията му ще изпрати в Украйна усъвършенствани ракетни системи със междинен обхват на деяние в отговор на молбите на украински публични представители, съгласно които оръжията са нужни за ограничение на напредването на съветските сили в източната част на страната, написа в. " Вашингтон пост ".

По думите на Байдън по-усъвършенстваните ракетни системи и муниции, които могат да поразяват противников цели на разстояние съвсем 80 километра, ще разрешат на Украйна " по-точно да поразява основни цели на бойното поле ". Украинските публични представители са дали уверения, че няма да употребяват оръжията за нанасяне на удари по цели на територията на Русия, съобщи почитан американски чиновник. Подобен ход би могъл да докара до риск от ескалация на спора, като евентуално може да предизвика ответни дейности на Русия против американски сили или съдружници, разяснява изданието.

" Целта на Америка е ясна: Искаме да забележим една демократична, самостоятелна, суверенна и просперираща Украйна, която да разполага със средства за въздържане и отбрана против по-нататъшна експанзия ", написа Байдън в публикация, оповестена нощес във в. " Ню Йорк таймс ", в която показва позицията си. " Ние не се стремим към война сред НАТО и Русия ", добавя той. Байдън дава уверения на съветския президент Владимир Путин, че Съединени американски щати не имат намерение да предизвикат по-широк спор или потреблението на оръжия за всеобщо заличаване. " Ние не насърчаваме и не даваме опция на Украйна да нанася удари отвън границите си. Не желаеме да удължаваме войната, единствено с цел да причиним болежка на Русия ", написа Байдън.

Украйна беше поискала и ракетни системи за залпов огън (MLRS), които могат да изстрелват ракети на стотици километри, отбелязва английското издание " Телеграф ". Но вестникът цитира думите на почитан американски чиновник, който е споделил, че към този миг Съединени американски щати са решили да не дават муниции с по-голям обхват и са съобщили за това на украинците.

Ракетните системи са част от новия транш оръжия на стойност 700 милиона $, който се изпраща от Съединени американски щати, напомня " Телеграф ". Той ще включва и радари за противопоставяне на артилерийския огън, радари за въздушно наблюдаване, спомагателни противотанкови оръжия " Джавлин ", спомагателни артилерийски снаряди, хеликоптери, тактически транспортни средства и аварийни елементи, изключително за артилерията.

Британският вестник също по този начин цитира изявление на украинския президент Володимир Зеленски, че Украйна губи по 60-100 бойци всеки ден. " Ситуацията в източната част на страната е доста сложна. Всеки ден губим от 60 до 100 бойци и имаме към 500 ранени в боевете ", е декларирал Зеленски през вчерашния ден.

Американското издание " Вашингтон пост " написа, че по думите на висши американски военни Русия, победена и деморализирана след три месеца война, прави същите неточности в акцията си в Източна Украйна, които я принудиха да се откаже от устрема си да завладее цялата страна.

Служител на Пентагона е декларирал, че макар че съветските войски завладяват територии, " бавният и еволюционен " ритъм ги изтощава, общата бойна мощ на армията е намаляла с към 20% и от началото на войната Русия е изгубила 1000 танка.

Руските водачи също по този начин не престават да показват същото държание на отбягване на риска, както през първите седмици на войната. Те минават през границата, с цел да нанесат удари и по-късно бързо се връщат на съветска територия, вместо да останат в украинското въздушно пространство, с цел да откажат достъп на враговете си. В резултат на това Русия към момента не е открила каквото и да е въздушно предимство, настояват публични лица. Някои от регионите, които съветските сили са съумели да завземат, бързо са станали оспорвани още веднъж, а в някои случаи и са били завладяни от украинските войски, написа изданието.

" Вашингтон пост " цитира Евелин Фаркас, някогашен старши чиновник на Пентагона за Украйна и Русия в администрацията на Обама, която счита, че Путин към момента е прекомерно замесен във войната. " Продължаваме да чуваме разкази за това по какъв начин Путин се включва от ден на ден ", сподели Фаркас, която в този момент е изпълнителен шеф на Института " Маккейн ". " Знаем, че когато президенти се намесват в целеполагането и оперативните военни решения, това е рецепта за злополука ", добави тя.

Какво следва за Украйна след съветската атака в Донбас, се пита в. " Гардиън ". С оглед на известията за скупчване на огромен брой бойци, артилерия и ракетни установки през границата край съветския град Курск - в регион, който граничи с украинската Сумска област - това е незабавен въпрос, счита английското издание. Макар че доста се приказва за мъчително бавния и муден ритъм на неотдавнашната съветска атака в Донбас, скоростта на териториалните придобивки не е единственият индикатор, разяснява то. Руската тактичност, в борбата за Донбас, също по този начин слага брутална алтернатива пред бранителите на Украйна - да удържат позициите си на фона на бързо възходящия брой жертви или да се отдръпват и да рискуват да разрешат на нападателите да наберат инерция. Руските сили наподобява се приготвят и за нов нападателен удар още по-на север на фона на данни, че се прегрупират край украинския град Изюм, с цел да възобновят спрените си старания против Славянск, възстановявайки железопътен мост край Купянск, с цел да улеснят напредването на войски и съоръжение към региона.

Макар че министерството на защитата на Англия приказва доста за съветските загуби през цялата война - в последно време за възходящите жертви измежду младшите офицери – съветските победи в Донбас наподобява описват друга история, най-малко към този момент, счита английският вестник. Все повече неофициални данни сочат, че по време на неотдавнашните боеве на изток Украйна е понесла тежки загуби, най-вече от шрапнели, и има известия за проблеми с оборудването и снабдяването.

" През април и началото на май, след успеха на Украйна в борбата за Киев, в разказите за войната в Украйна се прокрадна известна доза триумфалност. Но както руснаците демонстрираха наскоро, концентрирайки силите си в по-малки райони на Украйна, те могат да генерират тактически победи ", цитира изданието думите на някогашния австралийски военачалник Мик Райън. " Нито една от воюващите страни не е демонстрирала дарба да нанесе стратегически съдбоносен удар против другата. Въпреки че украинците показват предимство в световното въздействие, тактиката и водачеството, руснаците не престават да генерират бойна мощност, с цел да ги нападат на изток ", прибавя Райън.

Заключението на някогашния австралийски военачалник е, че войната най-вероятно ще продължи още дълго време, написа Гардиън ".

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР