Вчера получихме работния доклад на БНБ и сме изключително изненадани,

...
Вчера получихме работния доклад на БНБ и сме изключително изненадани,
Коментари Харесай

Румен Гечев: България не е готова да влезе в Еврозоната от 1 януари 2024 г.

„ Вчера получихме работния отчет на Българска народна банка и сме извънредно сюрпризирани, защото той не дава отговор на нашите въпроси. Работните текстове са към 25 октомври 2022 година, те към момента не са утвърдени от работната група и от Координационния съвет за въвеждане на еврото в Република България и към този миг те не са импортирани, обсъждани и утвърдени от Управителния съвет на Българска народна банка. “ Това съобщи националният представител от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев от коридорите на Народното събрание.
И добави: „ Българска народна банка ни изпраща нещо, което не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма автограф и щемпел, не е ясно кои са тези специалисти в Българска народна банка. “
„ Искам да ви кажа неща, които звучат косвено от текстовете “, сподели още проф. Гечев и продължи: „ Има проблеми и опасности с ръководството на валутния запас на Българска народна банка. Съгласно ЕЦБ –  500 млн. евро отиват непосредствено от нашия валутен запас за ръководството на ЕЦБ. Но това няма да са евро, а равностойността на 500 млн. евро, тъй като валутните запаси на ЕЦБ са в други конвертируеми валути. Това значи, че или на тази стойност по съответния курс ще би трябвало да предоставим долари или злато от запаси на Българска народна банка. “
Вторият голям риск, който проф. Гечев открои, е обвързван с изплащането на държавни заеми, направени от други страни-членки на ЕЦБ и Еврозоната – до 20% от сумите, а те са в трилиони евро.
По думите на социалиста в този отчет не се дава и отговор на въпроса за конкурентоспособността. Той даде за образец икономиста Джоузеф Стиглиц, притежател на Нобелова премия за стопанска система от 2016 година, съгласно който общата валута на Европа заплашва нейното бъдеще.
„ Статистиката демонстрира конвергенция в Европейския съюз, защото след влизането в Еврозоната, цяла Южна Европа изостава от развиването на Северна Европа. Освен това, проблемите на Еврозоната са свързани с обстоятелството, че Европа няма единна фискална политика и явно в околните години няма да има. А е от дълго време създадено и доказано от практиката, че няма по какъв начин да има сполучлива единна парична политика, в случай че няма и единна фискална политика “, безапелационен е Румен Гечев.
Според социалиста имаме съществени аргументи да се тормозим и това изяснява за какво Централната банка не подписва и не изпраща отчет, който те да са утвърдили в Управителния съвет. „ Вече сме 2022 година, от дълго време се приказва за изгодите и рисковете от това България да стане член на Еврозоната от 1 януари 2024 година, а Българска народна банка не подписва отчета си, защото в него има несъгласия.  Има несъгласия в самите членове на Управителния съвет, заради което те самите не могат да получат консенсус, по какъв начин тогава желаят да получат поддръжка от българското общество и от Българска социалистическа партия? “, попита той.
По думите на Гечев не е правилно, че всички страни в ЕЦБ са равнопоставени. „ Петте водещи страни имат по-голяма тежест при вземането на решенията. Последиците за страни с друга степен на развиване са радикално разнообразни “, разясни той.
Според депутата от Българска социалистическа партия няма по какъв начин Българска народна банка и служебният кабинет да бягат от отговорност, по тази причина от левицата още веднъж ще ги извикат в Народното събрание. „ Те имаха странното изявление, че влизането в Еврозоната било политическо, а не икономическо решение. Това е стряскащо и значи, че извършват някакви политически поръчки, че някой е споделил, че ние би трябвало да станем членове от 1 януари 2024 година “, уточни социалистът и добави: „ Ние питаме за какво Швеция и Дания с референдуми отхвърлят да влязат в Еврозоната и индикаторите са им по-добри, само че и на този въпрос на  получаваме отговор. “
Проф. Гечев счита, че с цел да решим по кое време да влезем в Еврозоната, би трябвало да имаме сметки – какво става с българския импорт и експорт, със секторите на стопанската система, с виталния стандарт, с покупателната дарба, какви ще бъдат преимуществата и провокациите. „ Преди да имаме такива планове от формалните държавни институции, е безусловно недопустимо ние да гласуваме за участие където и да е било “, безапелационен е той.
„ Ние споделяме мнението, че не сме подготвени от 1 януари 2024 година да влезем в Еврозоната и това ще стане, когато това е от изгода на България, защото към този момент рисковете са доста огромни “, заключи Румен Гечев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР