Вчера от трибуната на парламента министърът на околната среда и

...
Вчера от трибуната на парламента министърът на околната среда и
Коментари Харесай

ПП МИР: Чрез създаването на водни кризи в страната се източват милиони

" Вчера от трибуната на Народното събрание министърът на околната среда и водите Емил Димитров призна, че водната рецесия в Перник е била вследствие източване на язовир Студена по време на ремонта на язовирната стена. За това източване сигнализираха първи перничани и ние от партия МИР, а експерти и специалисти го потвърдиха.
Бившият към този момент министър на стопанската система Емил Караниколов, който неизвестно за какво без да схваща и без да е в неговия сектор беше изпратен в Перник да дава отговор за построяването на новия тръбопровод, най-цинично разгласи, че източването на бент. Студена при ремонта е за поддържане на воден размер от 16 милиона куб. м при общ размер на язовира 25 милиона куб. м. ", това сподели водачът на партия МИР Симеон Славчев.
 Емил Димитров - Ревизоро: Бургас може да остане без вода Емил Димитров - Ревизоро: Бургас може да остане без вода
Бургас може да остане без вода през идната година, тъй като язовир " Камчия " е празен, заяви от парламентарната естрада министърът на...
Той напомни, че Политическа партия МИР няколко пъти към този момент прави запитвания към Министерство на регионалното развитие за изразходваните средства, защото специалисти са удостоверили, че ремонтът на язовирната стена язовир Студена не е ставал под вода, по този начин както се настояват ръководещите.
" В момента в Перник продължава да се реконструира и модернизира питейната пречиствателна станция с спомагателни бюджетни средства, като преди този момент в града се извърши и незабавна замяна на водопроводна мрежа също с необявени обществени бюджетни средства. Ще напомня, че новият тръбопровод от Мало Бучино до Перник се построи, без да се пречиства водата на язовир Бели Искър. Този тръбопровод непрестанно аварира и е изцяло непотребен след напълването на язовир Студена, което стана даже преди да се пусне новия тръбопровод, за който бяха изхарчени над 27 млн. лева
Независимо от изразходваните милиони лв. казусът с водоснабдяването на индустрията не се реши. Вместо построяването на този нов и изцяло неефикасен тръбопровод необходимо беше да се възвърне връзката с язовир Пчелина, чийто размер от 50 млн. куб. м покрива потребностите на индустрията и земеделието на Перник. Така язовир Студена щеше да се употребява единствено питейно-битови потребности на перничани ", сподели още ръководителят на Политическа партия МИР Симеон Славчев.
Според Славчев водната рецесия в Перник повтаря изцяло случая с водната рецесия в София през 1994 година, която беше провокирана след източването на язовир Искър за произвеждане на ел. ток. " За изцяло ненужно изразходваните тогава средства от 280 млн. лв. при построяването на деривация " Джерман ", по която постъпиха минимални количества Рилска вода, откакто се изпълни бент. Искър от личния си водосбор, и която деривация още първоначално беше разрушена от настоящо в региона свлачище, не се откриха отговорни и воденото досъдебното произвеждане беше прекъснато. Надявам се настоящето досъдебното произвеждане за водната рецесия в Перник да уточни същинските виновници, които са възлагали, изпълнявали и направлявали плановете с финансиране от Световната банка и държавния бюджет ", сподели още Симеон Славчев.
 Министър Димитров разгласи за какъв брой месеца ще стигне водата в бент. Камчия Министър Димитров разгласи за какъв брой месеца ще стигне водата в бент. " Камчия "
В язовир " Камчия " сега има 50 940 000 кубика вода. Това ще стигне за 7 месеца, в случай че се харчи при сегашните темпове. През зимата раз...
" В момента сме очевидци на следващата съзнателно основана водна рецесия. Този път с язовир Камчия, който водоснабдява обитаеми места от Бургаска и Варненска област. Като още веднъж за провинен за водната рецесия се показва сушата. А дали е по този начин, още веднъж прокуратурата би трябвало да откри, защото се обрисува повтаряне на водните рецесии в Перник и София.
Отново се хвърлят бюджетни средства безредно без публични поръчки, като не се вземат поради същинските аргументи, дебитите на всички водоизточници на територията на Бургаска и Варненска област и плануваните европейски средства за реорганизация и рационализация на водоснабдителните им системи включително магистралните водопроводи от язовир Камчия с най-големи загуби на вода. Също по този начин доста комфортно не се загатва, че обособени квартали от Бургас и цялото Южно Черноморие се водоснабдява от язовир Ясна поляна и други повърхностни и подземни водоизточници ", сподели още Симеон Славчев.
" Политическа партия МИР упорства неотложно да се спре операцията с неточна и непълна информация и да се потърси експертно решение за възникването на водните рецесии в цялата страна, защото е явно, че ръководещите нямат нито волята, нито желанието, нито експертизата да се оправят с зараждащите водни рецесии. Дори те заради незаконно безучастие ги провокират ", беше безапелационен водачът на партия МИР.
Според Славчев министър Емил Димитров с изявлението си през вчерашния ден от парламентарната естрада е дал основни доказателства за провокираните съзнателно и заради незаконно безучастие водни рецесии в Перник и Бургас.
 Емил Димитров регистрира кои са проблематичните язовири в България Емил Димитров регистрира кои са проблематичните язовири в България
Проблемни са три язовира - " Ястребино ", " Тича " и " Камчия ". Всички останали са в положително положение. Това стана ясно от отговор на министър...
" Водата е част от националната сигурност точно за това Политическа партия МИР ще сезира прокуратурата за това, че десетки хиляди български жители са оставени без достъп до вода. Да не приказваме, че посредством провокираните съзнателно водни рецесии по-рано в Перник, а в този момент и в Бургас се източват милиони лв., които не потъват като вода в пясъка, а влизат в чекмеджетата на ръководещите. Всичко това се случва със съучастието на кметовете, които, изкарвайки се герои пред съгражданите си, изпълниха своите нощни шкафчета с публични и европейски средства ", приключи водачът на партия МИР Симеон Славчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР