Стартира предизборната кампания за парламентарните и европейски избори на 9

...
Стартира предизборната кампания за парламентарните и европейски избори на 9
Коментари Харесай

СТАРТ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ: Напът към 50-ия български парламент и трибуната на Европа


Стартира предизборната акция за парламентарните и европейски избори на 9 юни.

Партиите ще разполагат с един месец, считано от 10 май до среднощ на 7 юни, в който да убедят гласоподавателите, че би трябвало да гласоподават за тях. Желание за присъединяване в изборите 2 в 1 са декларирали 20 партии и 11 обединения.

ГЕРБ-СДС ще водят борбата под мотото „ Стабилна България в сигурна Европа “. Този път за място в националния парламент ще се борят дългогодишният кмет на столицата Йорданка Фандъкова и представител на обединението в локалната власт Георги Георгиев. За европейските избори лидер в София пък е ръководителят на Народното събрание в 49-я парламент Росен Желязков.

ПП-ДБ заложиха на Никола Минчев за лидер на евролистата, а досегашният министър на стопанската система Богдан Богданов е претендент за народен представител в два МИР-а. Бившият министър председател Николай Денков повежда обединението в Бургас и в Шумен.

Движението за права и свободи ще се бори за националния парламент за първи път с Делян Пеевски като водач на партията, който води листите в Благоевград и Кърджали, а лидер на евролистата ще бъде другият ръководител на Движение за права и свободи Джевдет Чакъров. След него се подреждат обичайно Илхан Кючюк и Искра Михайлова, само че досегашната евродепутатка от редиците на Българска социалистическа партия Елена Йончева влиза в конкуренцията като пета в листата на Движение за права и свободи.

Ваня Григорова, която бе издигната от градската организация на Българска социалистическа партия в София за кмет и която стигна до балотаж, в този момент ще се бори за позиция в националния парламент дружно с Мая Манолова в обединяването „ Солидарна България “.

Дали в 50-то Народно събрание левите гласоподаватели ще бъдат показани освен от Българска социалистическа партия, само че и от една партия повече в лицето на Григорова-Манолова, следва да разберем.

Припомняме ви, че на последните извършени парламентарни избори в страната от 2 април 2023 година изборната интензивност бе 40.69%.

Тогава ГЕРБ-СДС завоюваха 69 мандата, ПП-ДБ – 64, „ Възраждане “ – 37, Движение за права и свободи – 36, Българска социалистическа партия – 23, а „ ИТН “ – 11.

Според последното показано изследване на „ Алфа Рисърч “ за електоралните настройки преди старта на акцията, резултатите демонстрират поддръжката по този начин: ГЕРБ-СДС – 25,4% ПП-ДБ – 17,5% Движение за права и свободи – 14,9% „ Възраждане “ – 14,6% Българска социалистическа партия – 8,5% Има Такъв Народ – 5,2%.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР