Вчера много ме беше срам от това, което стана известно

...
Вчера много ме беше срам от това, което стана известно
Коментари Харесай

Срамът на българския журналист

Вчера доста ме беше позор от това, което стана известно с отчета на " Репортери без граници " за свободата на словото в България. Това съобщи много известният водещ на утринния блок на " Нова телевизия " Виктор Николаев рано тази заран (26 април), до момента в който преди 07:00 часа сутринта даваше небрежно детайлности за 111-тото ни място в класацията.
И мен ме беше позор. Всъщност още ме е позор. Защото ПАК това е някаква куха констатация. Не на кое място сме, а че " доста ни е позор " - нас, българските публицисти. Ама за какво ни е позор, не приказваме. Направо си живеем като в песничката на " Обратен резултат ": " Моля Ви, мадам! ".

За да не съм необоснован – доста елементарно може срамът да бъде почистен. Например – идва в студиото Йордан Цонев. Човек, който всеки, занимавал се тъкмо един ден с публицистика, доста добре знае кой е. И с цел да не го е позор журналистът, при който идва господин, по-известен с прякора си Данчо Ментата, може да се подходи по следния метод:
1. Г-н Цонев, в отчета на " Репортери без граници " като образец за неприятната медийна среда в България се натъртва на името на господин Пеевски, с който вие имате не една и две законодателни начинания. Защо господин Пеевски пропусна да заявява частен интерес, когато внесе законопроекта ви за медиите?
2. Какво имате поради в законопроекта със словосъчетанието " доходи от нормална активност " и за какво не го уточнявате, откакто желаете да се заявява финансиране на медиите, което е отвън " нормалната им активност "?
3. Защо във Вашето общо предложение с господин Пеевски няма и дума за косвеното, само че непреодолимо влияние върху медиите от страна на политически и стопански субекти? Например – за държавните, общинските и рекламните субекти, които с даването на преференциални условия за финансиране вид " ха на теб, ти за мен " могат да повлияят директно на политиката на дадена медия?
4. За правене на законопроекта Ви, правили ли сте с господин Пеевски относителен разбор какъв брой медии какъв % от публичните поръчки в България вземат?
5. Как виждате Вие свободата на словото – правото всеки да приказва каквото си желае или правото тематиките от публичен интерес да бъдат постоянно преди всичко? Например тематики като КОЙ разреши и осъществя аферата " КТБ ", кои в този момент са компаниите от обръчите на Движение за права и свободи - механизъм, за които почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган по този начин общително осведоми преди години българскот общество, за какво отчетът на турските служби за контрабандата от " Булгартабак " не беше задоволително съображение на прокуратурата ни да стартира следствие – нали Турция е член на НАТО, не имаме вяра ли на сътрудник от НАТО?
6. Декларирате непрекъснато като представител на партия Държавно стопанско предприятие, че защитавате евроатлантическите полезности, а в същото време питате с какво право " Репортери без граници " дава оценка на медийната среда в България. Не е ли това двоен стандарт, откакто " Репортери без граници " за медиите е еквивалентът на Европейски Съюз и НАТО за политиката?
Въобще, забавни диалози могат да бъдат извършени с хора като господин Цонев. Разговори, от които българските медии да не се срамят. Само че би трябвало воля. А тя, уви, всеобщо липсва. И по-страшното е, че като липсва всеобщо, дребното, които я имат, също малко по малко я губят. Те са сложени на ръба на оцеляването и доста елементарно биха могли да бъдат " свършени " сега, в който стартират да се държат прекомерно свободно. Точно Цонев и менторите му го знаят извънредно добре. Знаят и какво е медийна независимост – и тя не е всяка една медия да бъде повече светец от папата или Майка Тереза. Медийната независимост е опцията да има доста медии, които показват разнообразни гледни точки, а не доста медии, които показват една позиция. Защото в България е по този начин – доста, само че идентични! Еднакви като тези, които ни ръководят – ръководят ни, с цел да крадат колкото могат повече.
п.п. Между другото отчетът на " Репортери без граници " касае категорично печатните издания. Да се сетим в този момент какъв брой печатни издания в България останаха, които да не са на Делян Пеевски.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР