Вчера държавният глава започна консултации с представители на парламентарните групи

...
Вчера държавният глава започна консултации с представители на парламентарните групи
Коментари Харесай

Румен Радев ще проведе консултации с Възраждане, ДПС, БСП за България и ИТН

Вчера президентът стартира съвещания с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно заседание, преди да връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Първи при президента отидоха от ГЕРБ-СДС, на които Радев съобщи, че първата политическа мощ в Народното събрание носи най-голяма отговорност за сформиране на държавно управление - допустимо най-бързо и с допустимо най-широка парламентарна поддръжка в изискванията на война и рецесия. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че от политическата групировка поставят старания и са търпеливи. След края на консултациите Борисов сподели, че всеки, на който му е блага страната, би трябвало да направи компромис и няма да бъде претендент за министър председател.

След ГЕРБ-СДС през вчерашния ден при президента отидоха представители на " Продължаваме промяната - Демократична България ". Румен Радев им сподели, че е значимо за българската общност да знае до каква степен може ПП-ДБ да стигнат с политическия компромис в най-важната задача на 49-ия парламент - сформиране на постоянно държавно управление допустимо най-скоро. Кирил Петков отговори, че ПП-ДБ не може да даде поддръжка за първия мандат на ГЕРБ-СДС. Николай Денков сподели, че Народното събрание има потребност от три месеца при интензивна работа да одобри предпочитаните закони. Асен Василев уточни, че най-малко до 15 юни би трябвало да работи 49-ото Народно заседание, с цел да може да бъде признат бюджет.

По време на 48-ото Народно заседание поех голям политически риск и за първи път разтегнах процедурата, с цел да бъдат успокоени пристрастеностите, да бъде понижена предизборната реторика, да има спокойна връзка и разговор сред партиите и да бъде формирано държавно управление, само че съвсем нищо от това не се случи, съобщи президентът Румен Радев на консултациите през вчерашния ден с ПП-ДБ.

Конституцията на страната не планува период, в който президентът би трябвало да връчи първите два проучвателни мандата за сформиране на държавно управление, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Според главния закон, след края на консултациите президентът връчва първия мандат за сформиране на държавно управление на претендента за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група. Той има период от седем дни, с цел да предложи състав на Министерски съвет. След приключването на този период претендентът за министър-председател би трябвало да върне мандата, без значение дали той е изпълнен или не. Ако първият мандат е несполучлив, президентът връчва втория изследователски мандат на претендента за министър-председател, излъчен от втората по величина парламентарна група. Той също има 7-дневен период да го върне изпълнен или несбъднат.

Ако първите два мандата не са осъществени, президентът има едноседмичен период, в който да връчи третия и финален изследователски мандат. Президентът прави възлагане на определена от него парламентарно показана мощ, а не на посочен претендент. След това проучвателният мандат се разпорежда на излъчен от парламентарната група претендент за министър председател.

В Конституцията не е записан период, в който третият мандат би трябвало да бъде изпълнен или върнат.

Когато проучвателният мандат е завършил сполучливо, президентът предлага на Народното събрание да избере претендента на парламентарната група за министър-председател. В случай че не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът би трябвало да разпусне Народно заседание, да назначи служебно държавно управление и да насрочи нови избори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР