"Вчера бяха преведени средствата на ВиК Шумен и ВиК Добрич

...
"Вчера бяха преведени средствата на ВиК Шумен и ВиК Добрич
Коментари Харесай

Преведени са средства на ВиК дружествата в Шумен и Добрич за погасяване на задълженията им за електроенергия

"Вчера бяха преведени средствата на ВиК Шумен и ВиК Добрич за погасяване на отговорностите към "Енерго - Про Варна ", заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова  Петя Аврамова Петя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 година Била е депутат от 42-то Народно по време на днешния парламентарен надзор, представена от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

За да погасят задълженията си, двете водоснабдителни сдружения получиха заем от "Българския ВиК холдинг " ЕАД. Срокът за изчистване на отговорностите е през днешния ден. Те са насъбрани през миналите години, защото водата в двете области се добива посредством помпи. Тя е обяснила, че ведомството предпочитано финансира, в границите на одобрените годишни финансови разноски, обекти за възстановяване на ВиК инфраструктурата в страната, за които има издадено позволение за градеж и опция за навреме осъществяване на строително-монтажните действия.

Освен това ще подпомогнем ВиК сдруженията да изпълнят своите отговорности - неплатени средства към Министерство на околната среда и водите, таксите, които те заплащат за водовземане ", е обяснила Аврамова и е съобщила, че има единодушието тези средства посредством ПУДООС предпочитано да бъдат разпределени за водоснабдяване, ремонт и рехабилитация на водоснабдителни системи. Така общините ще имат опция да получат средства, с които да изпълнят такива значими за тях планове, допълват от Министерство на регионалното развитие.

В отговор на депутатски въпрос Аврамова е уведомила, че към днешна дата подадените от общините претенции за финансиране на обособени ВиК обекти са на стойност малко над 900 млн. лева За ВиК инфраструктура единствено за територията на област Хасково нужните вложения, избрани с районните генерални проекти до 2021-ва година, за реализиране на сходство с директивите на Европейския съюз в региона на водите са близо 580 млн. лева без Данък добавена стойност, а в средносрочен проект до 2028-ма година са нужни близо 260 млн. лева без Данък добавена стойност, показват от Министерство на регионалното развитие.

Пред депутатите Петя Аврамова  Петя Аврамова Петя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 година Била е депутат от 42-то Народно е добавила, че през 2019-та година вложенията на ВиК оператора за водоснабдителната инфраструктура на територията на област Хасково са близо 480 хиляди лева, а съответно за община Хасково - 137 хиляди лева, което разкрива действителната картина на лимитираните благоприятни условия на ВиК сдружението да осъществя капиталовата си стратегия при досегашните условия.

През август тази година в Министерство на регионалното развитие е постъпила молба от Община Тунджа за обезпечаване на средства за подмяната на тръбопровод - водоснабдителна система "Драма - Крумово - Миладиновци ", е станало ясно още по време на днешния парламентарен надзор. Общината има направен механически план, като приблизителната стойност на строително-монтажните работи е 3,6 млн. лева без Данък добавена стойност. За финансовото застраховане на плана е належащо да се окомплектова документите, в това число и показване на информация за извършени устройствени процедури, за готовността за възлагане и осъществяване на строителството, както и позволение за градеж.

В Народното събрание министър Аврамова е споделила още, че Министерство на регионалното развитие ще обезпечи 370 хиляди лева за подкрепяне решаването на водния проблем за жителите на квартал "Мътница " в Шумен. Средствата са за възобновяване на водоподаването от бездънен сондаж за квартала.
Реализацията на тази мярка обаче изисква повече време, по тази причина ВиК Шумен е изпълнило незабавни спешни действия. Изградени са краткотрайни уреди, с които да се възстановява водоснабдяването на квартала. Аварийното водоснабдяване ще се употребява до въвеждането в употреба на оборудванията от спомагателното водоснабдяване от дълбокия сондаж, се показва още в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР