Възстановяват пешеходния мост над река Велека при село Кости. Инициатива

...
Възстановяват пешеходния мост над река Велека при село Кости. Инициатива
Коментари Харесай

Възстановяват пешеходния мост над река Велека при Кости

Възстановяват пешеходния мост над река Велека при село Кости. Инициатива е на клуб „ Планиландия “ и туристическото сдружение „ Насам-натам “. Поводът е навършването на 27 години от основаването на парк „ Странджа “, които се означават тази седмица. Въженият мост е рисков за прекосяване, показва Димитър Митев. Той е лицензиран планински лидер и създател на клуб „ Планиландия “. Определя себе си като човек мощно обвързван с планината. Страстта му е заразителна и посредством разнообразни интензивности съумява да възпитава любовта към нея и измежду децата.

Мостът е в окаяно положение. Дървената структура, по която се върви, е много изгнила и има заплаха, минавайки по него да се случи случай. Местните хора са опитвали да го възвръщат през годините като са подменяли част от дървената структура, само че моето мнение е, че в настоящето си положение мостът е рисков за прекосяване. Според нас е належащо да се подменят помощните въжета, както и дървената структура, по която се върви. А цялата носеща структура, която е от стоманени проволки, както и бетонната структура, наподобяват в положително положение.“ 

По първична оценка до 3 хиляди лв. ще са нужни за ремонта. Част от средствата са събрани като дарения от участниците в поход с идея до село Кости. Близо 60 души се допират до дивата планина, архитектурата на селото, параклисите и водопадите наоколо. Сред любопитните обекти са останките на тогавашната теснолинейка, която е свързвала Кости с Ахтопол. Предстои да бъде оповестена и акция.

Двете неправителствени организации извършват тактиката си „ Странджа-достъпна за всеки “ с маркировка на направления и подмяната на  информационни и указателни табели в естествения парк, което ще даде опция да повече туристи да посетят планината. Поставихме си за цел да създадем туристическа инфраструктура в естествения парк, защото той е най-голямата предпазена територия в България с повърхност от над 1 100 кв км и повече от 20 обитаеми места, заяви Митев:

„В момента са направени към 1/3 от маршрутите. Напролет продължаваме, движим се към морето и се надяваме в късната пролет или началото на лятата първите туристи да могат да се разходят по красивите направления към Черноморието.“ 

Всичко това се случва с финансиране от донори и труда на доброволци от цялата страна. Спечелихме и план от фондация „Телус интернешънъл България.““

Партньор в начинанието е и Община Малко Търново, която се е заела да отдели от бюджета си към 5 500 лв. за финансиране на част от оборудванията, осведомителни табла и указателни табели. Надяват се над поддръжка и от Община Царево.

Сред главните дела на „ Планиландия “ е работата с деца и подрастващи в построяването на отношение към природата и държанието в планината. Предстои среща в ОУ „ Александър Георгиев Коджакафалията “. Предвидени са и диалози с гимназисти, които Митев се надява да бъдат привлечени като доброволци, както и походи през пролетта.  

Повече чуйте в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР