Възстановка на военен сблъсък между българи и сърби се разигра

...
Възстановка на военен сблъсък между българи и сърби се разигра
Коментари Харесай

Баба Вида се превърна в арена на сблъсък. Българи и сърби в исторически сюжет

Възстановка на боен конфликт сред българи и сърби се разигра на крепостта „ Баба Вида “ по време на единадесетото издание на средновековния фестивал „ Бъдинъ Крепостта ". Всяка година се избира специфичен исторически сюжет, обвързван с Видинския район, описа за Българска телеграфна агенция основният специалист в Община Видин Цецка Цокова. Тази година става въпрос за Видинското княжество по времето на шефа Белаур.

Конфликтите през първата половина на XIV век сред българи и сърби са доста чести. Динамична е средновековната история през този интервал. Събитията са свързани с убийството на българския цар Михаил III Асен, възкачване на малолетния държател Иван Стефан, неговото детрониране, революция в България, до момента в който не се прогласи за български държател цар Иван Александър, който причислява Видинското княжество към централната власт. Отношенията сред Сърбия и България се скрепват с династически брак – цар Иван Александър дава своята сестра Елена на сръбския крал Стефан Душан.
-->
Възстановките са съсредоточени върху историческите събития на борби сред войските, тостове в чест на успеха и в чест на българо-сръбските връзки и династическия брак. 

Във фестивала вземат участие групата за средновековни възстановки „ Сбигор “ от Сърбия, групата „ Дунавска тайфа на Алтимир “ към съвета по туризъм в Свищов, прабългарска школа „ Багатур “, избавителния център за диви животни „ Зелени Балкани “ от Стара Загора, районния клон от Свищов на национално сдружение „ Традиция “ и от читалището във видинското село Кутово. 

Първата вечер приключи с факелно шествие и огнен театър на групировка „ Феникс “ – гр. Козлодуй.

Битките не престават и през втория ден на фестивала, както и с тематична анимация за деца. Ще се показват ролеви игри за дребните гости – изтегляне на въже, търсене на съкровището на царя, пукотевица с лък и други Малчуганите ще следят работата на средновековни занаятчии и ще научат повече като вземат участие в направата на предмети и играчки. Децата ще имат опция да чуят сказка за ролята на ловните соколи през средновековието. На независимост пред техния взор бе пуснат керкенез, отгледан в избавителния център в Стара Загора, написа Българска телеграфна агенция

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР