Възстановиха образа на 2300-годишна мумия на момиче с необичайно голям

...
Възстановиха образа на 2300-годишна мумия на момиче с необичайно голям
Коментари Харесай

С необичайно голям мозък: Възстановиха образа на 2300-годишна мумия на момиче

Възстановиха облика на 2300-годишна мумия на момиче с извънредно огромен мозък. През 1925 година в гробището Ахмим в Горен Египет са открити странни мумифицирани остатъци. Те били в ковчег с естествени размери, само че по-голямата част от него e заета от главата.

Египет се надява да притегли над 30 млн. туристи годишно до 2028 година с най-новите открития

Изследователите съумели да слагат и диагнозата, написа „ Дейли мейл “. Размерът на черепа много тормозил учените. Съдейки по останките, в ковчега почивало момиче на 14 години. А черепът ѝ бил съвсем три пъти по-голям от общоприетия на човек от нейния пол и възраст.

Снимка: Cicero Moraes

Наред с другото посмъртната маска била обърната, тъй като другояче би било невероятно да се затвори ковчегът.

Бразилският 3D дизайнер Сисеро Мораес, прочут с реконструирането на лица на антични хора, се заема със задачата да възвърне външния тип на древноегипетското момиче. След като цифровизира черепа ѝ, той прибавя меки тъкани и пресъздал външния тип на момичето.

Мораес стигна до заключението, че момичето е имало мегаленцефалия - положение, което се характеризира с извънредно огромен мозък. Въпреки поставената диагноза повода за гибелта на тийнейджърката остава неразгадана.

Останките в този момент се намират в сбирката на Природонаучния музей „ Фийлд “, а Мораес и сътрудниците му се приготвят да разгласяват проучването си.

Предполага се, че принадлежи на високопоставена персона

Благодарение на надгробна плоча откривателите разборат и кое е момичето. Оказва се, че тя е щерка на сановник на име Инарос, който служел на египетския господ на плодородието Мину. Тя трябвало да наследи поста на татко си, само че това по този начин и не се случило.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР